Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Κατάθλιψη: αιτίες, συμπτώματα και η αύξησή της στην Ελλάδα της κρίσης.

Κατάθλιψη: αιτίες, συμπτώματα και η αύξησή της στην Ελλάδα της κρίσης.



Η κατάθλιψη, είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα. Υπολογίζεται πως σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν κατάθλιψη 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική διαταραχή, η οποία μπορεί να είναι προσωρινή ή χρόνια. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την κατάθλιψη, μπορεί να είναι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί. Σε μεγαλύτερο βαθμό, η κατάθλιψη «χτυπάει» πιο εύκολα τις γυναίκες από ότι τους άντρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα την κατάθλιψης είναι: έλλειψη διάθεσης, έντονο άγχος, παραμέληση του ίδιου του εαυτού, απομόνωση, θλίψη, ανικανότητα να ανταπεξέλθει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αδυναμία στο να χαίρεται, αϋπνίες, έλλειψη όρεξης, αλλαγή μεταβολισμού, πτώση ερωτικής διάθεσης.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Αιτίες της κατάθλιψης μπορεί να είναι: το πένθος, τα οικονομικά προβλήματα, η περιθωριοποίηση,  σοβαρό πρόβλημα υγείας,  τραυματικές εμπειρίες, καταχρήσεις, ο ευαίσθητος χαρακτήρας, πιθανές βλάβες του εγκέφαλου, τα γονίδια και τα γηρατειά.

Η δραματική αύξηση των ατόμων με κατάθλιψη στην Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση.

Τα ποσοστά ατόμων με κατάθλιψη, την δεκαετία  της κρίσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα, υπάρχουν 800.000 κάτοικοι με καταθλιπτική διαταραχή. Μαζί με την αύξηση των καταθλιπτικών ατόμων, έχουν αυξηθεί και οι αυτοκτονίες, που είναι αποτέλεσμα της κατάθλιψης, η οποία δεν θεραπεύτηκε. Πολλά περιστατικά, έχουν γίνει λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα.
Με την οικονομική κρίση, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και άλλοι είδαν τον μισθό τους να κόβεται στην μέση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν, πλέον, να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους ανθρώπους να ζουν με την αβεβαιότητα, τον φόβο του αύριο, το συνεχόμενο άγχος, να απομονώνονται, να χάνουν την όρεξη τους για οτιδήποτε. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσμενών καταστάσεων είναι, οι άνθρωποι να πέφτουν σε κατάθλιψη και πολλοί να οδηγούνται στην αυτοχειρία.

Η κατάθλιψη μπορεί και πρέπει να θεραπευτεί.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί, με την συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και τον εθελοντισμό. Μέσα από την συμμετοχή, ο άνθρωπος αρχίζει και νιώθει πιο χρήσιμος, επικοινωνεί και συνεργάζεται με άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η διάθεση του.
Κάτι που βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η σωματική άσκηση. Εκεί ένας άνθρωπος, μπορεί να ανακτήσει την χαμηλή αυτοπεποίθηση του. Βλέπει το σώμα του να αλλάζει προς το καλύτερο κι αυτό ανεβάζει την ψυχολογία του. Επίσης με την σωματική άσκηση, μπορεί να ξεφύγει από την ρουτίνα.
* Σε κάθε περίπτωση όταν ένα άτομο έχει καταθλιπτικά συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό ψυχικής υγείας. Η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό, αν χρειάζεται, με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα θα βοηθήσουν άμεσα τον άνθρωπο να ανακουφιστεί και να απαλλαχτεί από τα άσχημα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Δυστυχώς, όμως, εν έτη 2018,  αυτά συνεχίζουν να αποτελούν λέξεις- ταμπού. Έτσι, οι νοσούντες αποφεύγουν να απευθυνθούν σε ένα ψυχολόγο ή ψυχίατρο, είτε για να μην στιγματιστούν είτε γιατί φοβούνται μην εθιστούν από τα φάρμακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η κατάθλιψη να τους καταβάλει ολοένα και περισσότερο και πολλές φορές να τους οδηγεί στην αυτοχειρία.

*Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική.*

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν τον πάσχοντα και να τον θεραπεύσουν γρήγορα.

Σύνταξη: Γιάννης Παπαδόπουλος
Αναδημοσίευση: https://www.nancysblog.gr

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Πως να μετατρέψετε τις διακοπές σας σε ευχάριστες εκπαιδευτικές στιγμές με τα παιδιά σας


  Τα σχολεία τελείωσαν και οι μικροί μας φίλοι αναμένουν τις διακοπές τους για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, να παίξουν με τους φίλους τους, να κάνουν τα μπανάκια τους...Τι γίνεται όμως με τα προγράμματα των γονιών τους που ακόμη δουλεύουν;;;
Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε κάποιες ιδέες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εσείς οι γονείς και να εφαρμόσετε, για να περάσετε δημιουργικό,παραγωγικό και εκπαιδευτικό χρόνο με τα παιδιά σας. 
  Είναι απολύτως κατανοητό πως και εσείς οι γονείς αναμένεται πώς και πώς τις διακοπές για να χαλαρώσετε από την πίεση της δουλειάς, αλλά το να αφήσετε τα παιδιά σας να παίζουν με ένα ταμπλετ όσο εσείς πίνετε το καφεδάκι σας ή τα λέτε με τους φίλους σας δεν είναι η λύση. Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική χαλάρωση και η ελευθερία όταν δε συνδυάζονται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες ίσως να μην είναι τόσο ωφέλιμη, διότι θα "χάσετε " όλα αυτά που εφαρμόσατε και μάθατε στα παιδιά σας...Από την άλλη με τις  εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν εννοούμε βέβαια τα μαθήματα αλλά τις δράσεις εκείνες που μπορούν να δώσουν μαθήματα ζωής στα παιδιά!
Μπορείτε λοιπόν:
- Να οργανώσετε εξορμήσεις στη φύση, κάμπινγκ, να γνωρίσετε στα παιδιά σας την φύση και τα μυστικά της, να εξερευνήσετε την περιοχή και να παίξετε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
-Να επισκεφτείτε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, όχι απλά για να πάτε ή να ακούσετε τον ξεναγό να μιλάει γι’ αυτούς, αλλά να τους γνωρίσετε μόνοι σας. αναζητήσετε πληροφορίες,φτιάξτε κολάζ , σχεδιάστε τον χάρτη του μουσείου μαζί με τα παιδιά σας. Δεν έχει σημασία αν θα είναι όμορφο το αποτέλεσμα αλλά το πως θα νιώσετε εσείς και το παιδί σας με το δημιούργημα σας..
-Να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει. Μπορείτε δηλαδή για παράδειγμα να γράψετε μαζί ένα βιβλίο με τις καλοκαιρινές διακοπές ή τις εμπειρίες σας, κάθε μέρα από λίγο. Εσείς οι γονείς θα είστε οι βοηθοί είτε θα γράφετε αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό και θα σας "υπαγορεύει"  είτε θα παρακολουθείτε δίνοντας ιδέες ενώ το παιδί σας θα γράφει (ενδείκνυται και για αδέρφια). Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να τροποποιηθεί και να γίνει αντίστοιχα δημιουργώντας ένα πίνακα ζωγραφικής. Σε χαρτί του μέτρου κάθε μέρα να ζωγραφίζετε και από κάτι που την έκανε την ξεχωριστή.
-Να οργανώσετε  μια βραδιά σινεμά. Καλέστε και φίλους τους. Βάλτε τα παιδιά να συντονίσουν την οργάνωση και να διαχειριστούν το χρόνο για το φαγητό ακόμα και τα οικονομικά! Μετά το τέλος της ταινίας, συζητήστε για την προβολή, το νόημα της ταινίας, τι έμαθαν.
-Κανονίστε όταν βρίσκεστε στην παραλία να κάνετε διάφορα σπορ. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να κάνετε άσκηση ή κάτι δημιουργικό , να περάσετε καλά οικογενειακώς. Αποφύγετε να είναι ο καθένας στην πετσέτα του με ένα περιοδικό ή ένα παιχνίδι!
 Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι προτροπές και ιδέες, ο καθένας γνωρίζει την οικογένεια του και το τι έχει ανάγκη το παιδί του. Καλό θα ήταν όμως αυτό το καλοκαίρι να κάνετε κάτι διαφορετικό,παραγωγικό και δημιουργικό.

Τα κίνητρα για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση μπορούν να συνδυαστούν...αναζητήστε τα !!

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα -Μαρία 
Εκπαιδευτικός