Σελίδες

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Το παιδί μου φοβάται τον οδοντίατρο, τι να κάνω;

Το παιδί μου φοβάται τον οδοντίατρο, τι να κάνω;

 Οδοντίατρος, ένα επάγγελμα που δημιουργεί σύγχυση σε μικρούς και μεγάλους. Σίγουρα σε όλους μας έχει προκληθεί φόβος και τρόμος με την ιδέα και μόνο της επίσκεψης μας στον οδοντίατρο, πόσο μάλιστα στους μικρούς.
 Η σκέψη ενός ξένου-γιατρού- να ελέγχει τα δόντια μας, να χρησιμοποιεί κρύα εργαλεία και ενέσεις μας ταράζει, αυτό όμως δεν πρέπει να το περνάμε και στα παιδιά μας. Ίσα ίσα οφείλουμε να προωθούμε την ‘καλή’ εικόνα του οδοντίατρου, που μας φροντίζει τα δόντια για ένα όμορφο χαμόγελο.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας πριν από την επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο;

Ξεκινήστε από νωρίς
Όσο νωρίτερα ένα παιδί επισκέπτεται τον παιδοδοντίατρο, τόσο το καλύτερο. Το παιδί εξοικειώνεται με την σκέψη, την ιδέα του παιδοδοντίατρου και του είναι πιο εύκολο κάθε φορά.

Μιλήστε του όσο πιο απλά γίνεται για το τι πρόκειται να συμβεί στο ιατρείο
- Προετοιμάστε το παιδί σας χωρίς περιττές λεπτομέρειες.Τις σύνθετες απορίες του παιδιού αφήστε να τις λύσει ο γιατρός, αυτός γνωρίζει καλύτερα πως να τις χειριστεί.
- Μην χρησιμοποιείτε λέξεις όπως ένεση, πόνος ή αίμα.
- Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις όπως «καθαρά, γερά, υγιή δόντια» για να νιώσουν τα παιδιά σας ηρεμία και ευχαρίστηση.
- Μην ξεχνάτε πως οι φόβοι που γίνονται γνωστοι παύουν να είναι φόβοι.

Παίξτε με το παιδί σας «Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο»
- Πριν από το πρώτο ραντεβού, προσποιηθείτε ότι εσείς είστε ο παιδοδοντίατρος και το παιδί σας ο ασθενής.Μετρήστε τα δόντια του μικρού σας, ξεκινώντας από το 1. Χρησιμοποιείστε την οδοντόβουρτσα.
- Αποφύγετε να κάνετε το θόρυβο του τροχού.
Οι ρολόι μπορούν να αντιστραφούν ή αφήστε το παιδί να καθαρίσει τα δόντια μιας κούκλας, χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα.
-Η χρήση εικονογραφημένων βιβλίων επίσης, όταν είναι απλά γραμμένα, μπορούν να βοηθήσουν.
 Τέλος τονίστε στα παιδιά σας τη σημασία της καλής στοματικής υγιεινής. Εξηγήστε τους την σημασία της αναγκαιότητας της επίσκεψης στον οδοντίατρο, διότι αυτός θα φροντίσει να έχουν γερά  δόντια. Θυμηθείτε ‘καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν’.
Επιμέλεια:Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Δραστηριότητες με τα παιδιά σας: Επιστροφή στη φύση

Δραστηριότητες με τα παιδιά σας: Επιστροφή στη φύση



 Αφήστε επιτέλους τα κινητά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια! Ήρθε η ώρα να περάσετε - και να δημιουργήσετε όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας. Όλο και περισσότερο αντικρίζω το - φαινόμενο- ‘Θες να σου δώσω το κινητό μου να παίξεις; Θέλω να πιω λίγο καφέ και γω.’
    Είναι βέβαια κατανοητό πως και εσείς οι γονείς έχετε ψυχή και χρειάζεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, αλλά όλα μπορούν να έχουν μια ισορροπία και ένα μέτρο. Δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις μαζί με τα παιδιά σας, γιατί αυτά θα θυμούνται μεγαλώνοντας, αυτές οι στιγμές τα ‘πλαθουν’.
   Παίξτε παιχνίδια στη φύση. Ο χαμένος θησαυρός, το σχολείο του δάσους, ψάχνοντας τον λύκο και άλλα τέτοιου είδους παιχνίδια, βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν την φύση, να την αγαπήσουν αλλά κυρίως να την σεβαστούν. Η περιβαλλοντική αγωγή είναι πολύ σπουδαία και οι γονείς οφςιλουν να δίνουν τέτοια ερεθίσματα από μικρή ηλικία.        
Επίσης, μπορείτε να κατασκηνώσετε σε κάποιο δάσος, για να γνωρίσετε τις ομορφιές της φύσης (ΠΡΟΣΟΧΉ: μην ανάψετε φωτιά ή ξεχάσετε τα σκουπίδια σας!) Εξηγείστε στους μικρούς σας εξερευνητές την συμβολή τους με την δεντροφυτευση ή την δημιουργία κάδων απορριμάτων. Χρειάζεται φαντασία, σκέψη, δημιουργικότητα και όλα μπορείτε να τα καταφέρετε παρέα.
  Σκοπός όλων όσων προαναφέρθηκαν είναι να κάνουμε φανερό στα παιδιά την επιρροή που ασκούμε καθημερινά με τις ενέργειες μας στην φύση. Η περιβαλλοντική αγωγή, φαντάζει κάτι απλό αλλά δεν είναι, χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια. Ξεκινήστε νωρίς μαζί με τα παιδιά σας. Αγαπήστε τη φύση, δημιουργήστε όμορφες στιγμές και αναμνήσεις μαζί με τα παιδιά σας!

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός