Σελίδες

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Τα υπέρ και τα κατά της φύλαξης των παιδιών από τους παππούδες.


Τα υπέρ και τα κατά της φύλαξης των παιδιών από τους παππούδες.



   Η φύλαξη των παιδιών, η φροντίδα και η απασχόλησή τους είναι το βασικό κομμάτι της ανησυχίας σου μετά τη γέννα. Καθώς εσύ πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψεις στη δουλειά. Αλλά ακόμα κι αν δεν δουλεύεις θα χρειαστείς κάποια στιγμή να αφήσεις κάπου το παιδί σου.
   Οι παππούδες λοιπόν, είτε είναι οι γονείς σου είτε οι γονείς του συντρόφου σου αποτελούν την πρώτη σου επιλογή και σκέψη για την φύλαξη των παιδιών σου. Η επιλογή σου αυτή έχει τα πλεονεκτήματά της, αλλά σαφώς έχει και κάποια μειονεκτήματα.

 Τα πλεονεκτήματα να κρατούν οι παππούδες τα εγγόνια!

Στα σημαντικότερα πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η αγάπη και η  φροντίδα που απλόχερα δίνουν.
Η αγάπη είναι πραγματική, ανιδιοτελής και ανεξάντλητη.
   Το μόνο σίγουρο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πως οι γονείς σου ή οι γονείς του συζύγου σου αγαπούν όσο τίποτα άλλο το εγγόνι τους. Η φροντίδα, η διαπαιδαγώγηση και η ενέργεια που θα δώσουν στο παιδί σου δε συγκρίνεται με αυτά που θα του προσφέρει μία ξένη κυρία. Και πάλι λέμε στις περισσότερες περιπτώσεις. Γιατί υπάρχουν και παππούδες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο. Είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω προσωπικής επιλογής. Σίγουρα, όμως, όλοι  έχουμε αναμνήσεις από ένα τραγούδι που μας έλεγε η γιαγιά ή ένα παραμύθι που θυμόμαστε από τον παππού. Η φροντίδα και η φύλαξη από τους παππούδες είναι δωρεάν.
   Στις εποχές που διανύουμε, η φύλαξη των παιδιών από τους παππούδες είναι τεράστια οικονομική ανάσα για το ζευγάρι. Οι παππούδες δεν θα πάρουν λεφτά από τα παιδιά τους, τουλάχιστον έτσι θέλω να  πιστεύω. Το αντίθετο θα προσπαθήσουν εάν και εφόσον μπορούν να καλύψουν και κάποια έξοδα του παιδιού, όπως μία δραστηριότητα απογευματινή.

Τα μειονεκτήματα να κρατούν οι παππούδες τα εγγόνια!

   Στα μειονεκτήματα το βασικότερο πρόβλημα είναι η ανυπακοή των οδηγιών σου.
Είναι διατεθειμένοι να υπακούσουν τις οδηγίες και τους κανόνες σου;

Εδώ, ίσως αντιμετωπίσεις το βασικότερο πρόβλημα. Καθώς οι παππούδες ανεξάρτητα από το αν είναι οι γονείς σου ή τα πεθερικά σου θα δυσκολευτείς να τους βάλεις όρια και τάξη στη διατροφή, τη διαπαιδαγώγηση  και όλα όσα εσύ σαν μανούλα προσπαθείς να μάθεις στο παιδί σου. Αν θες, όμως, το παιδάκι σου να έχει αναμνήσεις ξεγνοιασιάς από τους παππούδες, θα πρέπει να κάνεις λίγο πίσω. Θα αφήσεις λίγο χαλαρά τα περιθώρια, αρκεί να μην ξεφύγει από τον έλεγχο η κατάσταση.

  Προσπάθησε να είσαι σαφής, απόλυτη και το βασικότερο σύμφωνη με τον πατέρα του παιδιού σου για τα ναι και τα όχι που θα επιτρέψεις αφήνοντας το παιδί σου με τους παππούδες. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα γίνει σεβαστό. Εάν δεν γίνει τότε η λύση εάν μπορείς να το αντέξεις οικονομικά είναι μία επαγγελματίας που τουλάχιστον θα σεβαστεί και θα υπακούσει τους κανόνες σου. Με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές μπορείς να χαρίσεις όμορφες στιγμές στο παιδί σου και εσύ να μην ανησυχείς για τις ώρες που θα είσαι μακριά του.


Σύνταξη: Ελεάνα Βέρδη
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Αναδημοσίευση:  https://www.nancysblog.gr

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Σεπτέμβρης, ο μήνας του τρύγου…




   Τρύγος είναι η διαδικασία συγκομιδής των σταφυλιών προκειμένου να διατεθούν στην αγορά προς την κατανάλωση τους, ως φρούτα ή να υποστούν επεξεργασία για την παραγωγή κρασιού, μούστου, πετιμεζιού.
   Η αναφορά στα σταφύλια έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα, με τον Θεό Διόνυσο, Θεό του κεφιού, του αμπελιού, του κρασιού. Η λατρεία του σχετίζεται με τους εορτασμούς της βλάστησης, της ιερής τρέλας που προκαλεί η πόση του οίνου και της γονιμότητας.

Πώς όμως αυτή την «τελετή» μπορούμε να την συνδυάσουμε με την εκπαίδευση;;

   Μπορείτε να οργανώσετε εκπαιδευτική επίσκεψη σε πατητήρι σταφυλιών. Εκεί οι εργαζόμενοι, θα ξεναγήσουν τους μικρούς σας εξερευνητές. Επιπροσθέτως αν υπάρχει η δυνατότητα, λόγω χώρου, μια καλή δραστηριότητα θα ήταν να δοκιμάσουν να πατήσουν και εκείνα τα σταφύλια, όπως γινόταν παραδοσιακά (την λάτρευα αυτή την διαδικασία όταν ήμουν μικρή).
    Για τα πιο μεγάλα παιδάκια μπορείτε να διαβάσετε το ακόλουθο ποίημα που είναι από σχολικό εγχειρίδιο και να αδράξετε οποιαδήποτε ευκαιρία σας προσφέρει για μάθηση.
Τσιριτρό

Σέ μια ρώγα από σταφύλι
έπεσαν οχτώ σπουργίτες
και τρωγόπιναν οι φίλοι.
Τσίρι - τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί, τσιριτρό!

Έχτυπούσανε τις μύτες
και κουνούσαν τις ουρές
κι είχαν γέλια και  χαρές.
Τσίρι -τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί, τσιριτρό!

Πώ πω πώ πω σε μια ρώγα
φαγοπότι και φωνή!
την αφήκαν αδειανή.
Τσίρι -τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί, τσιριτρό!

Και μέθυσαν κι ολημέρα
πάνε δώθε, πάνε πέρα,
τραγουδώντας στον αέρα:
Τσίρι -τίρι, τσιριτρό,
τσιριτρί, τσιριτρό!
                                                                                       Ζαχαρίας Παπαντωνίου

   Επίσης, μπορεί ο κάθε μαθητής να φέρει από ένα σταφύλι στην τάξη, να κάνετε «τσιμπούσι» και να συζητήσετε για τα αμπέλια (αν έχουν επισκεφτεί αμπελώνα, αν έχουν μαζέψει ποτέ, αν γνωρίζουν ποια προϊόντα παράγονται από τα σταφύλια, κ.α.).
         Αν η υπάρχει η δυνατότητα προβολής βίντεο θα ήταν μια καλή ιδέα, αλλά εγώ προτιμώ τις βιωματικές εργασίες, διότι αυτές έχουν κάτι όντως να προσφέρουν στα παιδιά. Ωστόσο μπορείτε να το κάνετε και συνδυαστικά.
          Τέλος, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου, μέσω του μαθήματος της Ιστορίας και μιλώντας για τον Θεό Διόνυσο, μπορούν να μιλήσουν για τον τρύγο. Κάποιες πιθανές δραστηριότητες είναι οι εξής(το φωτογραφικό υλικό των δραστηριοτήτων είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο):


  Όπως προανέφερα προτιμήστε τις βιωματικές εργασίες, ωφελούν περισσότερο. Και για να μην μένουμε μόνο στα λόγια, έτσι κάνω και εγώ, έτσι τα έμαθα και εγώ. 
    Ακολουθεί εποπτικό υλικό με τις προσωπικές μου εμπειρίες από τον φετινό μας τρύγο...

Συλλογή σταφυλιών από το αμπέλι


Αναμονή στο πατητήρι

Μεγάλος σπάστης σταφυλιών
Μικρός σπάστης σταφυλιών

Τοποθέτηση σταφυλιών στον σπάστη



Σταφύλια για κόκκινο κρασί





Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα-Μαρία
Εκπαιδευτικός
Follow & Like: Teacher's Blog