Σελίδες

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Μαμά είδα κακό όνειρο


Μαμά είδα κακό όνειρο…

Τι είναι τα όνειρα και πώς να ηρεμήσετε τα παιδιά σας
 

  Όνειρο, είναι μια σειρά από φανταστικές παραστάσεις, συναισθήματα ή αισθήματα που δημιουργούνται στη συνείδηση κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Σύμφωνα με τον Φρόιντ τα όνειρα υπάρχουν για να εκπληρώνουν τις επιθυμίες μας. Μία όμως τέτοια ικανοποίηση σε έναν φανταστικό κόσμο θα μας βοηθούσε ελάχιστα στο να προσαρμόσουμε τα ένστικτά μας στον φυσικό κόσμο, που είναι ένα βασικό κομμάτι της εξέλιξης.
  Όλοι καθημερινά βλέπουμε όνειρα, λίγοι όμως τα θυμόμαστε το πρωί. Πόσο μάλιστα τα μικρά παιδιά, που τους είναι δύσκολο να αντιληφθούν την ιδέα του ονείρου ή του εφιάλτη. Ο Ernest Hartmann, ψυχίατρος και γνωστός για την εξειδικευμένη μελέτη του σχετικά με τα όνειρα, πιστεύει πως οι εφιάλτες απλώς μεταφράζουν τους φόβους μας ή άλλα δυσάρεστα συναισθήματα σε δραματοποιημένο πλαίσιο. Πόσες φορές έχουν ξυπνήσει τρομαγμένα ή επηρεασμένα από το όνειρο;;

 Συμβουλές λοιπόν για όταν τα παιδιάς μας ξυπνήσουν ταραγμένα από όνειρο ή για να αποφευχθούν:

·         Καλό θα ήταν πριν κοιμηθεί το παιδί να έχει κάνει ένα χαλαρό μπάνιο ή ντουζ
·         Επίσης να μην έχει φάει βαριά
·         Επίσης το σταθερό ωράριο ύπνου βοηθάει αρκετά
·         Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε
·         Μιλήστε του με ήρεμη και χαλαρή φωνή
·         Ανάψτε τα φώτα
·         Μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά και τρυφερά λόγια θα βοηθούσαν αρκετά
·         Μην απομακρυνθείτε αμέσως, αφού ηρεμήσει το παιδί, καλό θα ήταν να νιώθει την παρουσία σας μέχρι να κοιμηθεί ξανά -για ασφάλεια- 

  Τα όνειρα είναι καθημερινή συνθήκη του εγκεφάλου, άλλοτε τα θυμόμαστε και άλλοτε όχι. Καλό θα ήταν να εξηγήσετε, με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται στο παιδί την λειτουργία τους και ότι δεν υπάρχει λόγος να ταράζονται ή να φοβούνται κάτι. Όταν ανοίγουν τα μάτια αυτά χάνονται. Αν ωστόσο τα «κακά» όνειρα επιμένουν και το παιδί βρίσκεται σε σύγχυση, επειδή επηρεάζεται από αυτά, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Επιμέλεια & Σύνταξη: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός



Πηγές

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Καπνίζω μπροστά στο παιδί μου


Καπνίζω μπροστά στο παιδί μου…..


  Έρευνες έχουν δείξει πως η θέαση των γονιών να καπνίζουν έχει τόσο αρνητικά αποτελέσματα όσο και η πράξη. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλο άρθρο μας, οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους. 
 Στην συγκεκριμένη περίπτωση δύο μπορεί να συμβούν, είτε τα παιδιά μεγαλώνοντας να καπνίζουν και εκείνα –που είναι και το πιο πιθανό- είτε να σιχαθούν το τσιγάρο και να μην καπνίσουν ποτέ, ως άσχημη ανάμνηση των παιδικών τους χρόνων.
  Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έστω και η περιορισμένη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αντικοινωνική συμπεριφορά των παιδιών.

Τι είναι όμως το παθητικό κάπνισμα;

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή του καπνού έμμεσα από κάποιον που καπνίζει δίπλα μας ή άμεσα από τον καπνό των τσιγάρων του περιβάλλοντος χώρου, από άλλα πρόσωπα εκτός του ενεργού καπνιστή. Αυτό συμβαίνει όταν ο καπνός διαπερνά οποιοδήποτε περιβάλλον, προκαλώντας την εισπνοή του από τους ανθρώπους μέσα σε αυτό. Η έκθεση σε παθητικό καπνό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, αναπηρία και το θάνατο.


Οι δικαιολογίες τις μορφής καπνίζω έξω ή έχω ανοιχτό το παράθυρο, παραμένουν δικαιολογίες. Η δρ. Λίντα Παγκάνι τονίζει, «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι ο περιβάλλοντας καπνός δεν φεύγει. Τα παιδιά ζουν και παίζουν στο μολυσμένο αέρα, ενώ από πολύ μικρά εκτίθενται σε επιβαρυμένες συνθήκες ως προς την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Όλα αυτά μαζί αποτελούν από μόνα τους ένα σοβαρό θέμα έρευνας - για τους κινδύνους καρκινογένεσης και τα αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο κανένας δεν αναφέρεται στους νευρολογικούς κινδύνους».
 Ένας παθητικός καπνιστής, είναι αυτός που αντιμετωπίζει παραπάνω προβλήματα στην υγεία του από έναν ενεργητικό. Γι’ αυτό μην δημιουργείτε τέτοιες συνθήκες για τα παιδιά σας.

Συμβουλές λοιπόν:

v   Δημιουργήστε θετικά πρότυπα για τα παιδιά σας.
v  Κόψτε το κάπνισμα ή μην το αρχίσετε.
v  Μην προσπαθήσετε να νουθετήσετε τα παιδιά σας για τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος από την στιγμή που εσείς οι ίδιοι είστε καπνιστές.
v  Μιλήστε τους για το κάπνισμα ως κάτι βλαβερό για την υγεία και όχι ως μια κακή συνήθεια.
v  Κουβεντιάστε και αναλύστε τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν οι διαφημίσεις των τσιγάρων.
v  Διδάξτε στο παιδί σας να λέει «όχι» και ν’ αρνείται προσφορές τις οποίες δεν επιθυμεί.
v  Ωθήστε το παιδί σας προς τον αθλητισμό και τη δημιουργική απασχόληση μέσα κι έξω από το σπίτι, ώστε να μη βαριέται και να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο της ζωής του κι έναν ικανοποιητικό βαθμό ευχαρίστησης.

Δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των γονιών καπνίζει και πολύ χειρότερα καπνίζει στον ίδιο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά τους. Μην ξεχνάτε πως οι παθητικοί καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο. Μην εκτίθεται τα παιδιά σας σε τέτοια πρότυπα και κινδύνους. Λειτουργήστε θετικά για τα παιδιά σας, για την υγειά και τον μέλλον τους.
Κόψτε το κάπνισμα,
δεν θα σώσει μόνο την δική σας ΖΩΗ
αλλά και τον ΠΑΙΔΙΩΝ σας
!!!!!!!!!


Επιμέλεια & Σύνταξη: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός