Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Το παιδί μου λέει ψέματα, τι να κάνω;



   Στην καθημερινή ζωή η έννοια του ψέματος συνδέεται με την πρόθεση της εξαπάτησης. Ένας άνθρωπος λέει ψέματα όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, είναι τα παιδιά και ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία να λένε ψέματα. Δεν είναι κάτι ωστόσο που δεν διορθώνεται ή μένει για πάντα. Χρειάζεται σωστή διαχείριση και υπομονή.
   Πρέπει, ως γονείς να καταλάβετε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή από ένα παιδί και η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια. Η αντίληψη λοιπόν που έχουν τα παιδιά για την αλήθεια, εξελίσσεται με βάση το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές ως προς την στάση που πρέπει να έχετε απέναντι σε ένα παιδί που ψεύδεται:

1.      Μην οδηγείτε εσείς οι ίδιοι το παιδί σας στο ψέμα. Μερικές φορές όντας θυμωμένοι φωνάζετε αναζητώντας τον υπαίτιο που μπορεί για παράδειγμα να έσπασε ένα ποτήρι. Ο φόβος αυτόματα οδηγεί το παιδί στο ψέμα. Χειριστείτε το με ψυχραιμία και συζήτηση. Έτσι και το παιδί θα αντιληφθεί το λάθος του και θα γίνει υπεύθυνο για τα «λάθη» του.
2.       Αγνοείστε τις αρνήσεις του, αλλά μην το στριμώχνετε. Μην το συνθλίβετε με τις αποδείξεις της λογικής και τις ερωτήσεις ενοχοποίησης. Ο σκοπός είναι να του δώσετε θάρρος να παραδεχτεί την πράξη ή το ψέμα του, όχι να το ενοχοποιήσετε ακόμη περισσότερο. Αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
3.      Δώστε του διέξοδο. Μην τα αφήνετε να παγιδεύονται, ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Πρέπει να ξέρουν πώς γνωρίζετε την αλήθεια αλλά να έχουν το θάρρος ή να πάρουν το χρόνο τους για να σκεφτούν. Πάντα να συζητάτε ότι έχει συμβεί μην το αφήνεται να ξεχνιέται.
4.      Μην του επιβάλλετε υπερβολικές τιμωρίες για τις αταξίες του. Αν το κάνετε αυτό,  θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πει πάλι ψέματα. Τα παιδιά είναι αδέξια, αλλά επιθυμούν πάντα να κάνουν το σωστό και να μην σας στεναχωρούν. Αν κάνουν ζημιά δεν θα την έχουν κάνει επίτηδες. Τα παιδιά δεν κρύβουν κακία μέσα τους.
5.      Βοηθήστε το παιδί μέσα από την συζήτηση να βρει λύση στο πρόβλημα του καθώς και να του επεξηγήσετε ότι το ψέμα δεν είναι λύση για τίποτα. Δεν υπάρχει καλό ή κακό ψέμα. Απλά το αποφεύγουμε.
        Τέλος μην ξεχνάτε πώς το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. Αν χρησιμοποιείται και εσείς τα ψέματα για να επιτύχετε τους στόχους σας, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας. Τα παιδιά εκτός των άλλων λατρεύουν την μίμηση και μαθαίνουν μέσω αυτής. Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

 Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like: Teacher's Blog

 Πηγές:
Anne Bacus, «Οι γονείς ρωτούν Οι ψυχολόγοι απαντούν»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου