Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Αγκαλιά και παιδί. Ποια τα οφέλη της;


   Αναμφίβολα, η πιο όμορφη στιγμή ενός παιδιού είναι η αγκαλιά με την μαμά του. Η δύναμη της αγκαλιάς είναι πολύ ισχυρή και διοχετεύει ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και προστασίας.

   Αποτελεί μια μορφή έκφρασης της αγάπης μας για ένα άνθρωπο και ιδιαίτερα για ένα παιδί. Το παιδί έχει ανάγκη από την αγκαλιά καθώς μέσα από αυτήν εκφράζονται τα πιο ζεστά και θετικά συναισθήματα. Επίσης, θα λέγαμε είναι ένας τρόπος επικοινωνίας της μητέρας με το παιδί. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir «Χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».
   Τα οφέλη της αγκαλιάς εντοπίζονται στη συναισθηματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Μέσα από την αγκαλιά, αναπτύσσεται το αίσθημα του “ανήκειν” και τονώνεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η αγκαλιά βοηθάει το παιδί να δημιουργεί υγιείς σχέσεις.
   Παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική υγεία των παιδιών, καθώς τα ηρεμεί και μειώνει το άγχος τους. Παράγει την ασφάλεια και την σιγουριά αφού αυξάνει την εμπιστοσύνη του παιδιού σε νεαρή ηλικία. Επιπλέον, μειώνει το αίσθημα του φόβου και της μοναξιάς.
   Μέσω της αγκαλιάς, μπορούν να διαχειριστούν αυτό που νιώθουν. Οι αγκαλιές διώχνουν τους φόβους και αποτελεί πηγή χαράς και ευτυχίας. Επιπρόσθετα, η αγκαλιά βοηθάει και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Οι αγκαλιές μαθαίνουν στο παιδί να εκφράζεται, να δέχεται και να προσφέρει απεριόριστη αγάπη.

Η αγκαλιά είναι μια σούπερ δύναμη και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Επιμέλεια:
Καλαματιανού Αμαλία
Εκπαιδευτικός
  Follow & Like :Teacher's Blog

Βιβλιογραφία
Gail E. J.& Phillip S. Building Positive Relationships with Young Children
 WinstonR. and ChicotR. (2016), The importance of early bonding on the long-term mental health and resilience of children, London J Prim Care (Abingdon).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου