Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Γιατί είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τα μουσεία μαζί με τα παιδιά μας;


         Η χώρα μας πλούσια σε αρχαιολογικούς θησαυρούς,-αποθησαύρισμα της μακραίωνης ιστορίας της- διαθέτει περισσότερα από εκατό αρχαιολογικά μουσεία αλλά και βυζαντινά,λαογραφικά, ιστορικά, τεχνολογίας, τέχνης, πολεμικά και ναυτικά κ.α. Η επίσκεψη σε αυτά είναι μια πολύ σημαντική και δημιουργική δραστηριότητα που μπορούμε να κάνουμε με τους μικρούς μας φίλους στον ελεύθερό μας χρόνο. Τα οφέλη; Αναρίθμητα.
            Μέσα από μια τέτοια επίσκεψη μικροί και μεγάλοι κατανοούμε την αξία των διασωθέντων μνημείων, τα οποία αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Παράλληλα, εκ της βιωματικής επαφής με τα εκθέματα τα παιδιά αποκτούν ερεθίσματα, καθώς εξάπτεται η φαντασία τους και ενισχυέται το ενδιαφέρον τους για την ιστορία του τόπου τους. Μέσα από την θέαση των συλλογών με έναν πρωτότυπο και εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης της γνώσης, διδάσκονται το παρελθόν για να μπορέσουν να κατανοήσουν το παρόν και να οραματιστούν το μέλλον. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι μικροί μας επισκέπτες αποκτούν αισθητικό κριτήριο, καθώς απολαμβάνουν μοναδικά αρχιτεκτονικά -και όχι μόνο-ευρήματα που απέχουν κατά πολύ από την γκρίζα, τυποποιημένη δομή των αστικών κέντρων και της αστικής ζωής.
            Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων, όπου μέσα από τη δράση μικρότεροι και μεγαλύτεροι αντιλαμβανόμαστε τη νοοτροπία και τη ζωή των προγόνων μας, ευαισθητοποιούμαστε, μαθαίνουμε να σεβόμαστε τα κομμάτια της εθνικής μας ταυτότητας και του μοναδικού πολιτισμού μας, ενισχύουμε τη μέριμνα για την διάσωση και την προστασία τους. Και το πιο σημαντικό; Όλα αυτά τα κατακτάμε μαζί με τα παιδιά μας στον ελεύθερο μας χρόνο μέσα σε ένα κλίμα χαράς και διασκέδασης!!

Υ.Γ.: Η επίσκεψη σε οποιοδήποτε μουσείο προϋποθέτει έρευνα και οργάνωση εκ των προτέρων. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτό θα ακολουθήσουν στο επόμενο άρθρο!!


Επιμέλεια:
Χριστίνα Γιαννιώτη,
Φιλόλογος

Follow & Like: Teacher's Blog

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Όλα όσα θα ήθελε να μας πει ένα παιδί!


    Τι θα ήθελε άραγε να μας πει ένα παιδί; Μην νομίζετε ότι τα παιδιά είναι πάντα ανοιχτά βιβλία. Υπάρχουν πράγματα τα οποία κρατούν για τον εαυτό τους. Σκέψεις, παράπονα, επιθυμίες . Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Επειδή είναι εσωστρεφή ή πιστεύουν ότι δεν τα καταλαβαίνουμε ή έχουν πληγωθεί από δική μας αντίδραση. 


Τί θα ήθελε λοιπόν να μας πει ένα παιδί;

“Θα ήθελα μετά το σχολείο να φάω και μετά να χαλαρώσω λίγο κάνοντας κάτι που μου αρέσει και όχι να ξεκινήσω απευθείας διάβασμα. Όσο περίεργο και ας σας φαίνεται είναι κουραστικό το σχολείο”.

“Θα ήθελα ό,τι διαφωνία έχετε εσείς οι γονείς να την λύνετε όταν δεν είμαι εγώ μπροστά γιατί πληγώνομαι”.

“Όταν μου υπόσχεστε κάτι να το τηρείτε γιατί στενοχωριέμαι και νιώθω ότι δεν με σκέφτεστε”

“Αφήστε με να επιλέξω εγώ τί δραστηριότητα θα ακολουθήσω και μην αποφασίζετε εσείς για μένα. Έχω άποψη και ας είμαι μικρό παιδί”.

“Τα φιλιά και οι αγκαλιές ποτέ δεν είναι αρκετά. Να μου τα χαρίζετε λοιπόν απλόχερα”.
“Να μου δίνετε ένα φιλί το βράδυ και ας κοιμάμαι. Σας νιώθω ακόμα και όταν κοιμάμαι”.

“Να μου δείχνετε λίγη εμπιστοσύνη και να μη μου απαγορεύετε τόσα πολλά πράγματα. Θα πρέπει να μάθω και μόνο μου κάποια πράγματα και ας κάνω λάθη. Έτσι θα μάθω”.

“Αφήστε με να σας βοηθήσω σε οποιαδήποτε δουλειά. Το να περνάω χρόνο μαζί σας είναι ότι καλύτερο για μένα”.

“Προσπαθείστε να μη  λέτε ψέματα, να είστε ευγενικοί, να τρέφεστε υγιεινά, να τηρείτε κανόνες υγιεινής και να αγωνίζεστε έτσι ώστε να μου δίνετε το καλό παράδειγμα και να θέλω να σας μοιάσω”.

“Να οδηγείτε προσεκτικά και να είστε ευγενικοί με τους άλλους οδηγούς”

“Μη με συγκρίνετε με άλλα παιδιά γιατί πληγώνομαι. Να με αγαπάτε γι αυτό που είμαι και όχι γι αυτό που θα θέλατε εσείς”.

Να με αφήσετε να κυνηγήσω τα όνειρα μου στηρίζοντας με και όχι να μου επιβάλετε τα δικά σας όνειρα και φιλοδοξίες”.

Για όλες εκείνες τις φορές που σας είπα ψέματα ή σας έκρυψα κάτι το έκανα γιατί φοβήθηκα την αντίδραση σας”.

    Γονείς μην ξεχνάτε να λέτε κάθε μέρα στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε πολύ, ότι τα εμπιστεύεστε, ότι τα στηρίζετε και ότι είναι πολύτιμα για σας.
Να χαρίζετε απλόχερα αγκαλιές και φιλιά. Το έχουν τόσο ανάγκη.



Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Κοινωνιολόγος
Αναδημοσίευση:  Nancy's Blog

Επιμέλεια αναδημοσίευσης: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
 Follow & Like: Teacher's Blog