Σελίδες

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Συνεπιμέλεια: Γονείς ενωμένοι

 Όλο και πιο συχνά γύρω μας ακούμε ζευγάρια που χωρίζουν. Τι να φταίει άραγε; Τελείωσε ο έρωτας; Δεν υπάρχει πια αγάπη; Βαρέθηκαν; Ήταν ένα «λάθος» ο γάμος; Ένας ενθουσιασμός; Χάθηκε η ανεξαρτησία; Προέκυψαν «δύσκολα παιδιά»; Αυτά και άλλα τόσα αναρωτιέμαι για κάθε ένα διαζύγιο που μαθαίνω.

Και τι γίνεται αν υπάρχουν παιδιά; Τι γίνεται αν το ζευγάρι δεν χώρισε συναινετικά; Και κάπου εδώ μου απαντάω... «Δυστυχώς τα παιδιά πάντα βρίσκονται στη μέση και έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες ενός διαζυγίου».

Είναι απόλυτα βέβαιο πως ένα διαζύγιο είναι προτιμότερο από έναν κατεστραμμένο γάμο ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και παιδιά. Εκείνα πάντα είναι και θα είναι ο συνδετικός κρίκος του ζευγαριού, όσα προβλήματα και αν τους χωρίζουν. Αυτό πρέπει να το έχουν πάντοτε στο νου τους.

Συχνά ακούμε ζευγάρια που ο ένας γονιός στερεί το παιδί του από τον άλλον για να τον τιμωρήσει. Πρέπει εδώ να καταστεί σαφές πως τα παιδιά δεν αποτελούν παιχνίδι ή κάποιο είδος τιμωρίας. Η επιμέλεια λοιπόν κατ’ εμέ, αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος (π.χ. κακοποίηση, ναρκωτικά…) οφείλει να είναι κοινή.

Συνεπιμέλεια, είναι η από κοινού ανατροφή του παιδιού και με τους δύο γονείς. Το παιδί περνάει χρόνο με την μαμά του αλλά και τον μπαμπά του ισάξια. Υπάρχει διαμορφωμένος χώρος και στα δύο σπίτια, το παιδί δεν αισθάνεται παρείσακτο και παραγκωνισμένο. Ο ποιοτικός χρόνος και με τους δύο είναι σπουδαίος για την ψυχική υγεία του παιδιού. Όπως ένα λουλούδι χρειάζεται νερό και ήλιο για να μεγαλώσει έτσι και το παιδί. Πότε δεν φυτεύουμε τον σπόρο και τον αφήνουμε έτσι, αν θέλουμε να έχουμε υπέροχα αποτελέσματα στον κήπο μας.

Οι γονείς μπορούν είτε από κοινού είτε με την βοήθεια των δικηγόρων τους να κανονίσουν ώρες και μέρες που θα βλέπουν το παιδί τους, καθώς δεν πρέπει να ξεχνούν πώς αν και χώρισαν παραμένουν οικογένεια, αν δημιούργησαν μια νέα, δεν χάθηκε η παλιά.

Η συνεπιμέλεια είναι η λύση στα βαθιά πληγωμένα παιδιά, η συνεπιμέλεια είναι η λύση στους πληγωμένους γονείς, η συνεπιμέλεια είναι η λύση για τους ενοχικούς γονείς, η συνεπιμέλεια είναι η λύση για τους υπερφορτωμένους με ευθύνες μπαμπάδες και μαμάδες.

Τα παιδιά δεν είναι ένα βιβλίο το οποίο δανείστηκα δεν μου κάνει και το επιστρέφω, είναι ευθύνη, αγάπη, ένωση, λύτρωση, γαλήνη, ηρεμία, είναι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:  Teacher's Blog

Διάβασε επίσης: Πώς να διαχειριστούμε το διαζύγιο μας για το καλό των παιδιών;

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Τρόποι για να ενισχύσετε την πρωτοβουλία στα παιδιά σας

 Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν και θέλουν για τα παιδιά τους να είναι ανεξάρτητα, κάτι το οποίο θα τα βοηθήσει ύστερα και στην ενήλικη ζωή τους. Η ανεξαρτησία και  η λήψη αποφάσεων είναι σπουδαίο πράγμα για έναν επιτυχημένο ενήλικα.

Έτσι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας και σε αυτό το τομέα:

1.     Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τι ρούχα θα φορέσει την επόμενη ημέρα στο σχολείο, κι ας μη ταιριάζουν τα χρώματα. Δεν έχει καμία σημασία. Δίνοντας του την ευκαιρία να διαλέξει μόνο του, να πάρει μόνο του αποφάσεις και πρωτοβουλίες νιώθει και τις συνέπειες των πράξεων του.

2.     Ζητήστε τη βοήθεια του όταν θέλετε κάτι να διαλέξετε.

Με αυτό τον τρόπο του δείχνετε ότι η γνώμη του είναι σημαντική. Ακόμη η αίσθηση της ικανότητας και της αυτοπεποίθησης ενισχύονται.

3.     Καλύτερο θα ήταν να δίνετε στο παιδί σας επιλογές και όχι τετελεσμένες αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό το παιδί αισθάνεται πως έχει την δυνατότητα να επιλέξει.

4.     Προτιμήστε την ώρα του παιχνιδιού να είστε παρατηρητές ή συμπαίκτες αλλά με τους όρους του παιχνιδιού που έχει θέσει το παιδί. Μην είστε παρεμβατικοί και καθοδηγητικοί. Το παιδί έχει την ανάγκη να νιώσει αρχηγός του παιχνιδιού.

5.     Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη. Είναι κατανοητό και απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας, αλλά με αυτό το τρόπο δεν το βοηθάτε να δοκιμάσει νέα πράγματα στη ζωή, να ρισκάρει, να τολμήσει, να ζήσει, να ανεξαρτητοποιηθεί.

    Πολύ σημαντικό είναι εδώ να επισημανθεί πως δεν κρίνουμε τις επιλογές των παιδιών μας, τις στηρίζουμε και πάνω απ’ όλα αναγνωρίζουμε τα δικά μας λάθη. Τα παραδεχόμαστε, δεν είναι ντροπή. Γινόμαστε παράδειγμα για τα παιδιά μας.

Επιμέλεια:

Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like :Teacher's Blog