Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Πώς να οργανώσω το διάβασμά μου κατά την διάρκεια των εξετάσεων: 15 συμβουλές

  

1.     Κάνε την ανάλογη προετοιμασία πριν ξεκινήσεις τη μελέτη. Οργάνωσε τις σημειώσεις σου – αν δεν το έχεις κάνει κατά τη διάρκεια της χρονιάς- σε ντοσιέ. Αν παρατηρήσεις ότι έχεις ελλείψεις, φρόντισε να ζητήσεις τη βοήθεια των φίλων σου ή και του καθηγητή σου.

 

2.     Χώρισε τα μαθήματα σε κατηγορίες ανάλογα με τις μέρες που εξετάζεσαι στο καθένα και όρισε χρονικά περιθώρια. Π.χ, εξετάζεσαι πρώτο μάθημα Ιστορία και ορίζεις ότι θα κάνεις επανάληψη για 3 μέρες Χ κεφάλαια ανά μέρα.Κράτα ένα σημειωματάριο όπου θα καταγράφεις τους στόχους σου και την καθημερινή σου πρόοδο.

 

Προσοχή! Θέσε ρεαλιστικούς στόχους! Να θυμάσαι! Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! Αρκεί από κάπου να ξεκινήσεις και η ροή του διαβάσματος θα έρθει φυσικά!

 

 

3.     Επίλεξε τον χώρο που θέλεις για να μελετήσεις και διαμόρφωσέ τον ανάλογα! Απόφυγε να μελετάς με τηλεόραση ή ραδιόφωνο, αν αυτό σε αποσπά και δεν σε βοηθά να εμβαθύνεις! Ρύθμισε τον φωτισμό! Όσο και να μη το πιστεύεις η έλλειψη καλού φωτισμού επηρεάζει τα μάτια. Είναι πολύ πιθανό να κουραστείς πιο γρήγορα και να θες περισσότερα διαλείμματα.

 

4.     Μην επηρεάζεσαι από τον χρόνο διαβάσματος των φίλων σου! Ο καθένας μας έχει τους δικούς του ρυθμούς μελέτης. Ας πούμε, αν εσύ έχεις ολοκληρώσει την επανάληψη, αλλά ο/η φίλος-η σου είναι ακόμα στη μέση δεν σημαίνει ότι εσύ βιάστηκες και μελέτησες επιπόλαια. Επίσης, αν ολοκληρώσεις τελευταίος/-α την επανάληψη δεν σημαίνει πως είσαι αργός ή λιγότερο έξυπνος από τους άλλους!

 

5.     Βρες τον χρόνο μελέτης που προτιμάς! Αφουγκράσου τις ανάγκες σου ή προσαρμόσου στις συγκυρίες και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Κάπου εδώ θα καταθέσω τη δική μου προσωπική εμπειρία χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι το προτείνω. Την περίοδο που έδινα Πανελλήνιες δίπλα από το σπίτι μου χτιζόταν ένα νέο οίκημα και η φασαρία ήταν έντονη. Εφόσον δεν μπορούσα να μετακομίσω, αποφάσισα να εναρμονιστώ με το πρόγραμμα των εργατών! Το πρωί δούλευα μαζί τους: εκείνοι μπετό και τούβλα, εγώ ασκήσεις και εξάσκηση. Σταματούσαμε για κολατσιό και μεσημεριανό την ίδια ώρα! Έπειτα, λίγη ξεκούραση και το απόγευμα που πλέον οι εργάτες είχαν φύγει, ξεκινούσα τη βαθιά μελέτη! Ναι, εγώ ανήκω στην κατηγορία των βραδινών τύπων μελέτης. Αν εσύ όχι, τότε ρύθμισε το ρολόι σου και άδραξε τη μέρα! (Έρευνες λένε πώς η πιο παραγωγική ώρα για μελέτη το πρωί είναι το διάστημα 6-8. Προϋποθέτει βέβαια να έχεις κοιμηθεί νωρίς και να έχεις συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες ύπνου).

 

6.     Ενότητα διατροφή: Με αφορμή τα παραπάνω θα σου πω ότι η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διάθεσή και την ευεξία σου! Μην παραλείπεις  ένα θρεπτικό πρωινό που θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια! Απόφυγε τα τσιμπήματα, τα ανθυγιεινά σνακ, τα γλυκά, ιδίως τις πολλές σοκολάτες! Δύο κομματάκια τη μέρα αρκούν για να σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια, αλλά μην το παρακάνεις! Μην ξεχνάς πως η περίοδος των εξετάσεων είναι μια ιδιαίτερα καθιστική περίοδος με έντονο άγχος και ο οργανισμός σου αυτό το αντιλαμβάνεται! Προς Θεού μην περάσεις και στην αντίπερα όχθη! Φρόντισε να μην παραλείπεις γεύματα και μην το παρακάνεις με τους καφέδες, αν πίνεις! Ενυδατώσου όσο πιο πολύ μπορείς με νερό ή φρούτα! (Εκείνος ο φρέσκος χυμός από τα χεράκια της γιαγιάς ήταν για ‘μένα βάλσαμο και ακόμα μου λείπει τις δύσκολες μέρες). (Δεν είμαι ειδικός βέβαια! Οι ανάγκες του καθενός είναι ξεχωριστές. Συμβουλέψου σε συνεννόηση με τους γονείς σου έναν διατροφολόγο για να εφαρμόσει εξατομικευμένο πρόγραμμα).

 

7.     Ενότητα άθληση: Αν σου αρέσει η γυμναστική ή αθλείσαι, σίγουρα οι προπονήσεις σου δεν θα έχουν αυτή την περίοδο τη συχνότητα που έχεις συνηθίσει. Ωστόσο, ΄στην αρχή της μέρας σου, στο διάλειμμά σου ή στο τέλος μπορείς να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Stretching , ασκήσεις για ενδυνάμωση, λίγο περπάτημα ή τρέξιμο ξυπνούν το σώμα μας και μας φτιάχνουν τη διάθεση! (Για περισσότερε πληροφορίες συμβουλέψου σε συνεννόηση με τους γονείς σου έναν γυμναστή ή τον προπονητή σου).

 

 

8.     Κουράστηκες κατά τη διάρκεια της μελέτης; Δυσκολεύτηκες; Μην απογοητεύεσαι με την πρώτη! Κάνε 10 λεπτά διάλειμμα! Βγες από το δωμάτιο, δες λίγο τους δικούς σου, μοιράσου τον προβληματισμό σου και επίστρεψε με χαμόγελο στη ροή σου.

 

9.     Ενότητα κινητό: Αν σου συμβεί το 6, μην πιάσεις το κινητό με την πρώτη ευκαιρία! «Έλα μωρέ», θα πεις, «Πέντε λεπτάκια να χαζέψω» και θα περάσει ένα εικοσάλεπτο-μισάωρο χωρίς να το καταλάβεις και χωρίς να κάνεις τίποτα ουσιαστικό. Θα σε συμβούλευα να κάνεις socialdistance, αλλά βλέποντας τη σχέση των νέων με το κινητό ξέρω πως δεν θα με λάβεις υπόψη. Ας θέσουμε λοιπόν ρεαλιστικούς στόχους. Μπορείς στο πρόγραμμά σου να ορίσεις ένα χρονικό διάστημα επαφής με το κινητό, όπως πχ μετά το μεσημεριανό.

 

10.  Ενότητα φίλοι: Σου λείπουν, το περνάτε μαζί, το καταλαβαίνω, το έχω νιώσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να διακόπτετε ο ένας τον άλλο κατά τη μελέτη για να μοιραστείτε τα άγχη σας ή να πείτε τα νέα σας! Χρειάζεστε και οι δύο πλευρές χρόνο ουσιαστικό και αλληλοσεβασμό. Μπορείτε να ορίσετε ένα «ραντεβού σύντομο» μέσα στη μέρα που να βολεύει και να μην αποσπά κανέναν αλλά και να σας επιτρέπει να λύσετε τυχόν απορίες ή να αποφορτιστείτε από την ένταση του διαβάσματος. Μην είστε ανταγωνιστικοί, ούτε επικριτικοί και το κυριότερο μην μεταφέρετε το άγχος και τις ανασφάλειές σας στον άλλο και το κυριότερο μην του επιτρέψετε να κάνει σε εσάς κάτι αντίστοιχο! Στη φιλία δεν χωράει καλός -καλύτερος- χειρότερος μαθητής!!Είστε φίλοι και στηρίζετε ο ένας τον άλλο στα καλά και τα λιγότερο καλά!!

 

11.  Ενότητα αποστήθιση: Όταν μελετάς, μην προσπαθείς να παπαγαλίσεις και να τα πεις απέξω! Επένδυσε σε συγκεντρωμένες επαναλήψεις- αναγνώσεις όπου θα εστιάζεις στα σημαντικά! Τα χρωματιστά στυλό και τα postit θα σε βοηθήσουν πολύ!!Βάλε ένα v σε όσα πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά και ένα «noteit» σε όσα θα ήθελες να ξαναδείς ή σε δυσκολεύουν σημαντικά!

 

12.  Ενότητα: Πίστη στον εαυτό σου! Μην υποτιμάς τις δυνάμεις σου αλλά και μην τις υπερτιμάς! Όλοι αντέχουμε ως ενός σημείου πιέσεως και η περίοδος των εξετάσεων είναι από μόνη της πιεστική. Η μελέτη σου πρέπει να είναι συγκεντρωμένη και οργανωμένη σύμφωνα με τον κόπο που κατέβαλλες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν βοηθάς τον εαυτό σου με το να κάθεσαι για ώρες πάνω από ένα βιβλίο με τις ώρες χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε όμως κερδίζεις κάτι με το να σπαταλάς ενέργεια πιέζοντας τον εαυτό σου με επανάληψη ξανά και ξανά στα ίδια πράγματα! Τα μαθησιακά κενά δεν κατακτούνται μέσα σε λίγες μέρες, ούτε μπορείς να βελτιώσεις δραματικά τις επιδόσεις σου μέσα σε λίγες μέρες.

 

13.  Ενότητα: Η ώρα του γραπτού! Όσο και να σοκάρεσαι από τα θέματα, όσο και να φοβάσαι πως δεν θυμάσαι τίποτα, άρα και δεν θα γράψεις τίποτα, μην τα παρατάς! Πάρε τον χρόνο σου! Δες τις εκφωνήσεις ξανά πιο συγκεντρωμένα. Ακόμα και αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος, μην αφήσεις τα θέματα αναπάντητα. Κατάβαλε την προσπάθειά σου με αξιοπρέπεια και βγες από την αίθουσα με το κεφάλι ψηλά! Δεν το κάνεις άλλωστε για τις μονάδες αυτό αλλά για τον εαυτό σου. Για να έχεις να θυμάσαι πως είσαι ένας άνθρωπος που δεν τα παρατάει ποτέ και με ότι καταπιάνεται, το κάνει με μεράκι και με την ψυχή του ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

 

14.  Ενότητα: Ψυχραιμία! Διατήρησε την ψυχραιμία σου ό,τι και να συμβεί! Ακόμα και αν βγήκες απογοητευμένος/-η από την αίθουσα μην πτοείσαι! Ένα μάθημα τελείωσε και ένα άλλο έρχεται και πρέπει να το υποδεχθείς με θετική σκέψη και καλή διάθεση, ειδάλλως είναι πολύ πιθανό να σε καταβάλουν το άγχος και η ματαίωση επηρεάζοντας τις επιδόσεις σου και στα υπόλοιπα μαθήματα που έπονται!

 

Ενότητα: Ανοιχτοί ορίζοντες! Όχι, δεν τελείωσε ο κόσμος αν δεν τα πήγες τόσο καλά όσο περίμενες! Όχι, δεν έκλεισαν οι δρόμοι της ακαδημαϊκής σου πορείας, επειδή έχασες την αγαπημένη σου σχολή για λίγα μόρια! Μπορείς πάντα να ξαναπροσπαθήσεις για να κατακτήσεις το όνειρό σου! Η’ μπορείς να έχεις ήδη μεριμνήσει για εναλλακτικές.. και που ξέρεις; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ζωή σου είναι μπροστά και οι δικές σου επιλογές θα της δώσουν το χρώμα που επιθυμείς!

Επιμέλεια:

Χριστίνα Γιαννιώτη,

Φιλόλογος

Follow & Like:Teacher's Blog