Σελίδες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Tips για να οργανώσετε την σχολική τσάντα


Η οργάνωση της σχολικής τσάντας είναι μια διαδικασία που θα βοηθήσει αρκετά το παιδί να γνωρίζει τι έχει μέσα, ποια είναι τα βιβλία του και τι χρήση έχει το κάθε τετράδιο. Βέβαια θα βοηθήσει κι εσάς στον τελικό έλεγχο της τσάντας.  


Είναι σημαντικό την οργάνωση της τσάντας να την κάνει το κάθε παιδί μόνο του καθώς είναι δική του ευθύνη. Έτσι ενισχύουμε την ανεξαρτησία και την υπευθυνότητα του παιδιού. Αν δεν το πετύχουμε εξαρχής υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε μια χαοτική τσάντα γεμάτη χαρτάκια και σκουπίδια καθώς και ξεχασμένες εργασίες ή βιβλία στο σχολείο.

Έτσι λοιπόν:  

1.     Διαλέξτε μία τσάντα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού σας.

Σίγουρα το να είναι όμορφη είναι ένα στοιχείο που θα κοιτάξουν πρώτα τα παιδιά. Εσείς όμως πρέπει να προσέξετε αν στο παιδί σας ταιριάζει καλύτερα μία τσάντα με ροδάκια για παράδειγμα  ή με λίγες/πολλές θήκες ή με εξωτερική/εξωτερική θήκη για παγούρι.

2.     Συζητήστε για το ποια πράγματα χρησιμοποιεί καθημερινά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του/της εκπαιδευτικού της τάξης κάποια πράγματα πρέπει καθημερινά να βρίσκονται μέσα στην τσάντα π.χ. χρώματα, φάκελος για ημερήσιες εργασίες, πρόχειρο τετράδιο, ημερολόγιο. Όταν το παιδί φτιάχνει λοιπόν την τσάντα του θα γνωρίζει τι δεν πρέπει να παραλείψει.

3.     Χρησιμοποιήστε σωστά τα χωρίσματα της τσάντας.

Συνήθως οι τσάντες έχουν δύο μεγάλα χωρίσματα και ένα μικρό, χρησιμοποιήστε το πρώτο για τα βιβλία, το δεύτερο για τα τετράδια και το τρίτο για την κασετίνα, τα χρώματα αλλά και τους χάρακες.

4.     Χρησιμοποιήστε ημερολόγιο.

Για να είναι οργανωμένη η τσάντα αλλά και το μυαλό του παιδιού χρησιμοποιήστε ημερολόγιο. Το παιδί έτσι θα μπορεί να σημειώνει τα καθήκοντα του αλλά και τις σκέψεις και τις ανησυχίες του μέσα στην ημέρα.

5.     Έλεγχος της τσάντας.

Η οργάνωση είναι το πρώτο πράγμα που οφείλετε θα διδάξετε στα παιδιά σας και στην συνέχεια ο έλεγχος ότι όλα είναι σωστά.

Να θυμάστε πως η διαδικασία θέλει χρόνο για να κατακτηθεί και εξάσκηση, ειδικά στα παιδιά των μικρών τάξεων. Να έχετε τον διακριτικό έλεγχο, υπομονή και εμπιστοσύνη στα παιδιά σας.

Δες επίσης: Επιλογή/Οργάνωση σχολικής τσάντας

Πώς να σημειώνω τα καθήκοντα μου; (Tips)

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog