Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αδελφική αγάπη ή ζήλια το συναίσθημα ανάμεσα στα αδέλφια;


Αδελφική αγάπη ή ζήλια το συναίσθημα ανάμεσα στα αδέλφια;


 Νιώθεις ότι η ζήλια αποτελεί «κακό» συναίσθημα ανάμεσα στα παιδάκια σου; Όχι, αποτελεί ένα απολύτως φυσιολογικό συναίσθημα αντίδρασης.
Όταν έρχεται το μωρό στο σπίτι έρχεται και ο επικείμενος «εχθρός» του μεγαλύτερου παιδιού χωρίς καν να το γνωρίζει το νέο μέλος.
Ο αδελφός ή η αδελφή που έρχεται θα βοηθήσει στην κατασκευή της προσωπικότητας του παιδιού και θα αυτοπροσδιοριστεί καλύτερα.
Η έκφραση της ζήλιας γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως με επιθετικότητα ή εσωστρέφεια και απομόνωση. Πολλά παιδάκια επίσης συμπεριφέρονται σαν μωρά για να τραβήξουν την προσοχή.
«Τί κάνω λάθος σαν γονιός;»
Δεν κάνεις κάποιο λάθος, ηρέμησε και προσπάθησε να «δεις» μέσα από τη συμπεριφορά του μεγαλύτερου παιδιού, τί θέλει να σου πει. Αναζητά την αγάπη και την καλοσύνη σου.
Τώρα το θέμα είναι, πώς θα αντιμετωπίσεις αυτή τη συμπεριφορά που σε θυμώνει, σε προβληματίζει και πολλές φορές σε στενοχωρεί πιο πολύ από όσο θα έπρεπε.
Μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις τυχόν λανθασμένες συμπεριφορές:
·         Ασχολήσου εναλλάξ με κάθε παιδί σου, ειδικά τις ώρες που συνυπάρχετε στο σπίτι. Δείχνεις έτσι ότι επικρατεί μια ισορροπία στο σπίτι.
·         Αποφύγετε τις συγκρίσεις, αποδεχτείτε την διαφορετικότητα των παιδιών σας επαινέστε, όμως, τις ομοιότητες τους!
·         Αν υπάρχει η δυνατότητα αφήστε το νέο μέλος με τους παππούδες και αφιερώστε μία ολόκληρη μέρα ή τον ελεύθερο χρόνο σας στο μεγάλο σας παιδί, χωρίς να σας διακόψει κανένα κλάμα ή τάισμα.
·         Δώστε αρμοδιότητες στο πρωτότοκο παιδί σας, δώστε του χώρο να σας βοηθήσει μαθαίνοντάς του με αυτό τον τρόπο, τη σημασία της βοήθειας και της συνεργασίας.
·         Θέστε τους κανόνες που θα εμποδίσουν την επιθετικότητα μεταξύ των δύο. Για παράδειγμα, «δεν χτυπάμε την αδερφή μας, δεν βρίζουμε, δεν κλοτσάμε, δεν πετάμε αντικείμενα …κτλ.»
Τέλος, χαλαρώστε και  προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας.

Μια φορά μεγαλώνουν, αγαπήστε τα, δείξτε κατανόηση, σκύψτε στο ύψος τους όταν θέλετε να τους πείτε κάτι, θα νιώσουν πιο οικεία.
Βγάλτε από το μυαλό σας την εικόνα της ιδανικής οικογένειας που όλοι είναι αγαπημένοι και μονοιασμένοι!

Σύνταξη: Ελεάνα Βέρδη
Αναδημοσίευση: https://nancysblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου