Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι η πιο σημαντική τροφή για το παιδί;


   Ο μητρικός θηλασμός είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας. Το μητρικό γάλα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας θα πρέπει να είναι η μοναδική τροφή του παιδιού κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Βέβαια είναι επιλογή της κάθε μητέρας εάν θα θηλάσει το παιδί της, εάν θα του δώσει ξένο γάλα ή εάν θα ακολουθήσει μια μικτή διατροφή. Επιλογή της και μέχρι ποια ηλικία θα το θηλάσει.
Πολλές φορές βέβαια ο θηλασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση κι αυτό όταν προκύπτουν κάποιες δυσκολίες. Τέτοιες δυσκολίες είναι:
·         Όταν δεν είναι αρκετό το γάλα
·         Όταν υπάρχει θέμα ανατομικό με τη θηλή
·         Όταν δεν χορταίνει το παιδί
·         Όταν δημιουργούνται πληγές
   Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δυσκολίες αυτές αντιμετωπίζονται με τη σωστή τοποθέτηση στο στήθος και το συνεχή θηλασμό. Αφού ο θηλασμός έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση. Όσο πιο πολύ θηλάζουμε ,τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται. Με υπομονή και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί ο θηλασμός και να εδραιωθεί ως μέσο σίτισης. Σε περίπτωση που δεν μπορεί μια μητέρα να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες μπορεί να απευθυνθεί σε μια μαία στο μαιευτήριο ή και σε ένα σύμβουλο θηλασμού.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο μητρικός θηλασμός;


   Το μητρικό γάλα είναι ελεύθερο μικροβίων. Είναι αποστειρωμένο από τη φύση του.
Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται προετοιμασία, καθώς είναι στη σωστή θερμοκρασία πάντα. Οπότε δεν χρειάζεται να ζεστάνεις νερό, να πλύνεις και να αποστειρώσεις μπιμπερό. Είναι δωρεάν. Οπότε δεν υφίσταται επιβάρυνση ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Τα αντισώματα από τη μητέρα περνάνε στο βρέφος και το προστατεύουν από λοιμώξεις. Ειδικά το πρωτόγαλα θεωρείται το πρώτο φυσικό εμβόλιο του βρέφους.
   Το μητρικό γάλα περιέχει ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Γι’ αυτό και είναι συχνός ο θηλασμός, διότι μέσα σε 2-3 ώρες έχει χωνευτεί το γάλα από το παιδί. Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών σε σχέση με τα γάλατα σε σκόνη. Δημιουργεί συναισθηματικό δέσιμο στη μητέρα και το παιδί. Ο θηλασμός αποτελεί μια προσωπική στιγμή μεταξύ μητέρας και παιδιού. Δημιουργούνται λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές. Προστατεύεται η μητέρα από την οστεοπόρωση. Μειώνονται οι πιθανότητες καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου .
   Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να προσπαθήσουμε και να προσφέρουμε στο παιδί μας αυτό το πολύτιμο δώρο. Τον μητρικό θηλασμό.
   Δεν είναι πάντα εύκολος. Σε κάποιες των περιπτώσεων επιτυγχάνεται από την πρώτη στιγμή, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις επιτυγχάνεται με δυσκολία και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν εδραιώνεται. Με τον όρο εδραίωση θηλασμού, εννοούμε την αποκλειστική σίτιση του μωρού με μητρικό γάλα. Οι πρώτες 40 μέρες είναι καθοριστικές για την εδραίωση του θηλασμού . Μέσα σε αυτές 40 μέρες δεν επιτρέπεται η πιπίλα.
   Επίσης, θα πρέπει να θηλάζουμε χωρίς ωράρια, στην συχνότητα που επιζητεί το βρέφος και για όση ώρα χρειαστεί. Ο θηλασμός ακολουθεί το νόμο προσφοράς και ζήτησης. Αναμφισβήτητα, όσο περισσότερο θηλάζουμε τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται.
   Εάν δεν θηλάζουμε συχνά και αν δεν αδειάζουμε το γάλα από το στήθος, είναι σαν να δίνουμε την εντολή να μειωθεί το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε μειωμένη παραγωγή γάλακτος και το παιδί δεν χορταίνει. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χορηγούμε γάλα εμπορίου διότι δημιουργείται σύγχυση με τη θηλή του μπιμπερό και τη θηλή του στήθους αλλά, προσπαθούμε να θηλάζουμε συχνά αδειάζοντας πάντα το στήθος.
   Επίσης, σημαντικό στο θηλασμό είναι η σωστή τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος για να είμαστε σίγουρες ότι πίνει γάλα  και δεν «πιπιλάει» απλά το στήθος. Αυτό βέβαια, μπορούμε να το διαπιστώσουμε κι εμείς με τον αν νιώθουμε να «τραβάει»  το στήθος μας και αν είναι βρεγμένα τα χείλη του.
   Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία  ζητάμε να μας καθοδηγήσει μια μαία ή ένας σύμβουλος θηλασμού.

Επιμέλεια: Λίτσα Μπράχου

Αναδημοσίευση :Nancy's Blog
Follow & Like :Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου