Σελίδες

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Γονείς που δουλεύουν πολλές ώρες

     Συχνά παρατηρούμε πως οι γονείς δουλεύουν αρκετές ώρες και αφήνουν τα παιδιά τους είτε στο σχολείο, στη φύλαξη, είτε με τους παππούδες – γιαγιάδες είτε με τη νταντά. Είναι απόλυτα κατανοητό πως οι γονείς εργάζονται για να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους ή ότι εκείνοι στερήθηκαν και με αυτό το άρθρο δεν έχω σκοπό να κρίνω κανέναν παρά μόνο να συμβουλεύσω.

   Ένα σημαντικό στοιχείο που ακολουθεί τα παιδιά και στην μετέπειτα ζωή τους είναι η έλλειψη της μητέρας από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Πολλές μητέρες είτε από επιλογή είτε από ανάγκη, μόλις σαραντίσουν επιστρέφουν στον επαγγελματικό τους χώρο και αφήνουν το μωρό τους, τις κρίσιμες εκείνες ημέρες, με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης.

   Το μωρό τις πρώτες ημέρες της ζωή του χρειάζεται όσο τίποτα άλλο την μητέρα του, την μυρωδιά της, την αγκαλιά της, τη φωνή της, τον χτύπο της καρδιάς της, το φαγητό της και όλα όσα μια μαμά προσφέρει στο χτίσιμο - δέσιμο της σχέσης τους. Μπορεί να φαίνεται μηδαμινό αλλά οι παρουσία της μητέρας στις πρώτες ημέρες ζωής του παιδιού είναι εξέχουσας σημασίας.

   Πολλές φορές η εργασιομανία των γονέων έχει ως αποτέλεσμα στεναχωρημένα, παραμελημένα παιδιά και ύστερα ενήλικες. Η παραμέληση αυτή και η έμφαση στη παροχή υλικών αγαθών έχει ως αποτέλεσμα την «λάθος» ανατροφή τους αλλά και την περιορισμένη συναισθηματική ανάπτυξή τους. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, από το παιχνίδι αλλά και την έμπρακτη αγάπη τους.

   Αυτό γίνεται φανερό και στο μαθησιακό επίπεδο των παιδιών τα οποία δεν έχουν το μυαλό τους στο σχολείο αλλά στην ανάγκη τους να πάρουν την αγάπη και τη προσοχή που τους λείπει από τους εκπαιδευτικούς. Πολλές φορές ακούμε εκπαιδευτικούς να συζητούν για την ανάγκη αυτή των μαθητών τους. Η ερώτηση «Κυρία με αγαπάτε;» είναι πλέον ιδιαίτερα συχνή.

   Τα παιδιά έχουν την «μαγική» ιδιότητα να αισθάνονται τα πάντα όσο κι αν εσείς προσπαθείτε να τα κρύψετε. Οπότε καλό θα ήταν να περάσετε χρόνο και με τον εαυτό σας, να εκτονωθείτε, να αποβάλλετε τα κατάλοιπα της δουλειάς που ίσως να επιβαρύνουν εσάς και το παιδί σας. Αν κάτι στη δουλειά σας, σας αγχώνει αρκετά και σας προκαλεί ένταση μοιραστείτε το με το παιδί σας «Σήμερα έγινε κάτι στη δουλειά μου που με στεναχώρησε, κάτι που δεν μπόρεσα να το διαχειριστώ. Συγγνώμη που είμαι θλιμμένος ή χρειάζομαι λίγο χρόνο ακόμη». Η ειλικρίνεια είναι το όπλο σας για την ανατροφή των παιδιών σας και των ήρεμων σχέσεων σας.

   Το παιδί ύστερα θα έχει το θάρρος να μιλήσει σε εσάς αν βρίσκεται σε μία αντίστοιχη κατάσταση. Αν κάτι του/της συμβεί στο σχολείο το παιδί θα είναι έτοιμο, επειδή εσείς το διδάξατε να το διαχειριστεί. Θα μπορεί να μιλήσει στον/στην εκπαιδευτικό και δεν θα αναζητά τρόπους να το αποφύγει. Κάτι τέτοιο θα είχε και αρνητικά αποτελέσματα στο εκπαιδευτικό κομμάτι διότι το παιδί συχνά εστιάζει σε τέτοιες καταστάσεις και μένει πίσω μαθησιακά.

   Η τάση στη σύγχρονη κοινωνία είναι οι γονείς να δουλεύουν πολλές ώρες, όμως όσο λείπουν από το σπίτι άλλο τόσο λείπουν και στα παιδιά τους, το κενό μεγαλώνει. Δεν αρκούν μόνο 3 ώρες πριν τον ύπνο κάθε μέρα όπου απλά θα κυκλοφορείτε στο σπίτι και θα προσπαθείτε να οργανωθείτε για την επόμενη ημέρα ή θα κάνετε δουλειές. Τα παιδιά έχουν πραγματική ανάγκη για χρόνο με τους γονείς τους. Όσο καλή δουλειά και αν κάνει η νταντά, ο παππούς ή η γιαγιά τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς τους.

   Έστω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος εστιάστε όμως στο να είναι ποιοτικός να κάνετε πράγματα μαζί, π.χ. μία επανάληψη για την επόμενη ημέρα στο σχολείο, να συζητήσετε για το πώς ήταν η μέρα σας, να πάτε για ένα σύντομο περίπατο, να φροντίσετε μαζί το σπίτι σας, να ετοιμαστείτε παρέα για την επόμενη ημέρα, να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο κλπ. Όλα αυτά βοηθούν το παιδί να είναι ήμερο και να μην το αποσπούν ακόμη και από τη μαθησιακή διαδικασία.

   Δεν νομίζω πως αξίζει για όλα τα χρήματα και αγαθά του κόσμου να χάσετε το μεγάλωμα των παιδιών σας, τα χρόνια δεν γυρίζουν πίσω. Αφιερώστε όσο γίνεται περισσότερο χρόνο στα παιδάκια σας και θα δείτε αλλαγή σε εσάς και εκείνα. Ποτέ δεν είναι αργά!!

 

Επιμέλεια:

Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like: Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου