Σελίδες

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ευαισθητοποιώντας το παιδί προς το περιβάλλον: 6 βήματα για να το πετύχετε!

 

1.      Γίνετε πρότυπο!

Οι επιλογές και ο τρόπος ζωής σας γίνονται εικόνες που εντυπώνονται στο μυαλό του παιδιού,διαμορφώνουν το χαρακτήρα του και τη στάση ζωής του. Έτσι, λοιπόν, μπορείτε με απλές, μικρές κινήσεις της καθημερινότητας να υιοθετήσετε και εσείς  έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής μαζί με το παιδί! Ανακυκλώστεσε πολύχρωμους κάδους στο σπίτι και δώστε στο παιδί θέση υπευθυνότητας ανά εβδομάδα. Βουρτσίζοντας τα δόντια σας, κλείστε τη βρύση! Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε το νερό με σύνεση και να μη το σπαταλάμε άσκοπα παίζοντας. Σβήστε τα περιττά φώτα, όταν δεν είναι απαραίτητα, και επενδύστε-κατά το δυνατό-σε ατμοσφαιρικό φωτισμό. Ιδίως το βράδυ, αυτό θα χαλαρώσει όλη την οικογένεια από την ένταση της καθημερινότητας!

2.      Ξεκινήστε την «εκπαίδευση» από νωρίς!

Τα παραμύθια με θεματολογία το περιβάλλον εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, μεταδίδουν στο παιδί μηνύματα και προβληματισμούς. Παράλληλα, το βάζουν σε θέση ευθύνης δημιουργώντας του την τάση για δράση. Διαβάστε το παραμύθι μαζί και μην παραλείψετε στο τέλος να το ρωτήσετε πώς αισθάνθηκε για όσα διαβάσατε. Ταυτίστηκε με τους ήρωες του παραμυθιού; Ποια θα ήταν η δική του δράση; Τί λύση θα έδινε στο πρόβλημα; Τί καινούριο έμαθε για το περιβάλλον από το παραμύθι;

Ενδεικτικά παραμύθια είναι:

Γίνε Πράκτορας του πλανήτη, Ε. Ανδρεάδη και Σ. Κολτσιδόπουλου, Μεταίχμιο 2014

Κάτω από τον ίδιο ουρανό, Γιώτα Λιβάνη, Εκδόσεις Λιβάνη 2017

Γκαζόζα Α.Α.Α.,Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, Ελληνοεκδοτική 2016

Που πάνε όλα αυτά; , JessFrench, Eκδόσεις Διόπτρα, 2020

3.      Η οικολογία πάει …και στο σχολείο!

Άλλη μια σημαντική επένδυση! Οικολογικά επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, όπως ποτήρια από ζαχαροκάλαμο, καλαμάκια και φαγητοδοχεία από μπαμπού αλλά και γραφική ύλη, όπως στιλό από ανακυκλωμένα μπουκάλια και τετράδια από ανακυκλωμένο χαρτί είναι οι σύντροφοι του παιδιού στην καθημερινότητα αλλά και η υπενθύμιση της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος.

4.      Οικολογική συνείδηση και στην ενδυμασία!

Η βιομηχανία της μόδας επιστρατεύοντας την τεχνολογία γίνεται βιώσιμη και σας καλεί να ακολουθήσετε την τάση, το ίδιο και εγώ! Ρούχα από οργανικό βαμβάκι, ανακυκλωμένο νήμα και φυσικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον,θα βοηθήσουν το δέρμα του παιδιού να αναπνέει, δεν θα προκαλέσουν αλλεργίες και θα καταστήσουν το παιδί έναν νεαρό καταναλωτή με κοινωνική ευθύνη! Τέλος, από την αγορά, στη χρήση την επαναχρησιμοποίηση καιτην ανακύκλωση,έρχομαι να προσθέσω πως τα ρούχα που δεν μας κάνουν ή δεν τα χρειαζόμαστε πια, δεν τα πετάμε! Τα συλλέγουμε προσεκτικά και τα δωρίζουμε σε φίλους, συγγενείς, ακόμα και σε άτομα που έχουν ανάγκη! Έτσι, το παιδί μαθαίνει τις έννοιες «νοιάζομαι», «μοιράζομαι», «προσφέρω».

5.      Εκπαιδευτική τηλεόραση!

Όσα αξίζει να δείτε μαζί με το παιδί στην τηλεόραση δεν είναι μόνο παιχνίδια γνώσεων και παιδικά προγράμματα. Κάντε το πείραμα και αφιερώστε μια ώρα την εβδομάδα από τον προσωπικό σας χρόνο για να παρακολουθήσετε μαζί ένα ντοκιμαντέρ. Διαλέξτε ένα θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον του, όπως π.χ. τα ζώα της Αφρικής ή οι πιγκουίνοι της Ανταρκτικής. Θα εντυπωσιαστείτε με το δέος των παιδιών, καθώς παρακολουθούν την άγρια φύση και τα σπάνια είδη πουλιών και ζώων. Η ευαισθητοποίηση προϋποθέτει τη γνώση και ενσαρκώνεται στη δράση, όμως εκτός από το γνωστικό μέρος , το παιδί θα αποκτήσει αντίληψη της σκηνοθεσίας, των χρωμάτων και θα λάβει ποικίλα ερεθίσματα που θα το συντροφεύουν στην ενήλικη ζωή του.

6.      Αναλάβετε δράση

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η ειλικρινής σύνδεση μαζί του. Μικρές αποδράσεις στη φύση, περίπατοι σε μικρά δάση και υγρότοπους, παρατήρηση των πουλιών με όλη την οικογένεια είναι το μυστικό όπλο, αφού συνδυάζουν την απόλαυση, την σωματική άσκηση, τη γνώση και τον ουσιαστικό χρόνο με τα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, ατομικές ή συλλογικές, είναι πολύτιμη! Ξεκινήστε με απλά βήματα, όπως είναι η συλλογή απορριμμάτων από ακτές και οι δενδροφυτεύσεις, μέχρι και τη συνδρομή σε καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα της WWF, της Greenpeace κ.α.

Με αυτούς τους τρόπους, το παιδί μαθαίνει για την κλιματική αλλαγή, την προστασία των ζώων, των δασών, της θάλασσας και των υγρότοπων, για την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλα όσα αποτελούν εφόδια για την σύνδεσή του με το φυσικό περιβάλλον και την διαμόρφωση της  περιβαλλοντικής του συνείδησης.

 


Επιμέλεια:

Χριστίνα Γιαννιώτη

Φιλόλογος

Follow & Like : Teacher's Blog

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου