Σελίδες

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Το παιδί σας αργεί να κοιμηθεί και δεν ξυπνάει για το σχολείο;

    Είναι φανερό πώς οι «διακοπές διαρκείας» που έκαναν τα παιδιά τα έβγαλαν εκτός προγράμματος και δυσκολεύονται ακόμη και τώρα που έχει αρχίσει το σχολείο να συνηθίσουν στους νέους ρυθμούς. Το πρωινό ξύπνημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για πολλά παιδιά αφού δεν κοιμούνται νωρίς το βράδυ.

   Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μαθητές του δημοτικού καλό θα ήταν να κοιμούνται τουλάχιστον στις 9.00 το βράδυ προκειμένου ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα να είναι ξεκούραστα για την επόμενη ημέρα. Εάν δηλαδή σηκώνονται στις 7.00 π.μ. για το σχολείο, θα πρέπει να έχουν κοιμηθεί στις 9.30μ.μ. .

   Το πρόβλημα για τους περισσότερους γονείς είναι: πώς να πείσουν τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς το βράδυ, χωρίς γκρίνια, φωνές και απειλές. Πώς θα τα καταφέρετε;

·         Συζητείστε μαζί τους

Ορίζετε τα όρια στο σπίτι. Εξηγήστε τους την σπουδαιότητα του ύπνου και της ξεκούρασης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της επόμενης ημέρας. Μην επιτρέψετε να θέσουν εκείνα τα όρια και να γνωρίζουν ότι θα υποχωρήσετε. Με ήπια φωνή, επανάληψη και ηρεμία θα το πετύχετε.

·         Δώστε τους την επιλογή

Υπάρχει πρόγραμμα ύπνου. Δώστε τους χρόνο να προετοιμαστούν για ύπνο (ντουζ, δόντια, ρούχα για την επόμενη ημέρα, προετοιμασία τσάντας κλπ). Όμως π.χ. 9.15 μ.μ. θα σβήσουν τα φώτα του δωματίου. Στην αρχή θα είναι δύσκολο και θα υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά αν δουν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική θα συνηθίσουν το νέο πρόγραμμα ύπνου.

·         Περιορίστε την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές συνήθως προκαλούν υπερδιέγερση. Για αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τα παιδιά την χρήση κάθε είδους τέτοιας συσκευής για τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάνε για ύπνο. Μια καλή συμβουλή θα ήταν να χρησιμοποιήσετε απαλή μουσική, η οποία βοηθάει στην χαλάρωση του εγκεφάλου. Προτιμήστε μελωδίες και όχι τραγούδια με στίχους.

·         Καλή διατροφή

Η διατροφή γενικότερα είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο που «τα βγάζουμε πέρα» κάθε μέρα. Σχετικά λοιπόν όμως με το βραδινό, πρέπει να είναι ελαφρύ, να μη περιέχει μπαχαρικά, ούτε ζάχαρη και πολύ αλάτι. Αυτά προκαλούν καούρες, υπερδιέγερση και φούσκωμα στο στομάχι που καθυστερούν τον ύπνο.

·         Απογευματινός ύπνος

Όσο κουρασμένο και αν είναι το παιδί μη το αφήνετε να κοιμάται το απόγευμα. Αυτό θα προκαλέσει ανατροπή στο πρόγραμμα του. Το διάβασμα θα μετατεθεί για αργότερα και ο βραδινός ύπνος θα καθυστερήσει.

   Είναι φανερό πώς όλο αυτό έχει επιπτώσεις και στην απόδοση του παιδιού στο σχολείο αλλά και στις δραστηριότητες του. Ο μη ποιοτικός και ολοκληρωμένος ύπνος, προκαλεί στο παιδί μία διαρκή κούραση, δυσκολεύεται να παραμείνει συγκεντρωμένο κατά την διάρκεια του μαθήματος, αφαιρείται και νυστάζει διαρκώς. Επίσης, τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά και το παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αφού συχνά υπάρχει γκρίνια και ένταση.

   Είναι φανερό πως στην αρχή θα δυσκολευτείτε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα καθώς ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα που τα παιδιά δεν κοιμόντουσαν ή ξυπνούσαν πολύ νωρίς. Ωστόσο με επιμονή, υπομονή, ηρεμία και όρια θα τα καταφέρετε και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα αλλά και τη σχολική ζωή του παιδιού σας.



Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου