Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Μήπως το παιδί σας βλέπει πολλές ώρες τηλεόραση;

    Η χρήση της τηλεόρασης και άλλων ηλεκτρονικών μέσων όπως κινητό, tablet μπορούν φυσικά να αποτελέσουν πηγή μάθησης και ψυχαγωγίας για όλους με την κατάλληλη χρήση. Ο χρόνος όμως που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη καλό θα ήταν να είναι συγκεκριμένος γιατί πολλές φορές αποτελούν αιτία να τους στερεί τον ύπνο, την άσκηση, το παιχνίδι με φίλους ακόμη και το διάβασμα.

   Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαρα - και, ανάλογα με το περιεχόμενο αυτού που βλέπουν, πιο επιθετικά. Προτιμήστε να ελέγχετε το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών που βλέπουν τα παιδιά σας αλλά και τον παιχνιδιών που θέλουν να παίξουν στις διάφορες πλατφόρμες. Η υπερβολική τηλεόραση έχει επίσης συνδεθεί με κακούς βαθμούς, προβλήματα ύπνου και προβλήματα συμπεριφοράς.

   Πόσες ώρες πρέπει ένα παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση;

   Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αυτές τις οδηγίες για το χρόνο προβολής:

·        Βρέφη και νήπια έως 18 μηνών: Δεν επιτρέπεται η τηλεόραση

·        Μικρά παιδιά 18 μηνών έως 24 μηνών: Ελάχιστος χρόνος παρουσία γονιού

·        Παιδιά προσχολικής ηλικίας : Όχι περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα και αυτή να αφορά εκπαιδευτικό περιεχόμενο παρουσία γονέα ώστε να βοηθά το παιδί να καταλάβει όσα βλέπει.

·        Παιδιά και έφηβοι 5 έως 18 ετών: Οι γονείς πρέπει να θέτουν όρια στο χρόνο που περνούν μπροστά σε μια οθόνη, είτε είναι τηλεόρασης, κινητού ή βιντεοπαιχνίδια.

   Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι από εσάς αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε αυτό. Μπορείτε να είστε εσείς τα πρότυπα μίμησης των παιδιών σας, αναζητήστε άλλους τρόπους που να χαλαρώνετε και όχι το κινητό ή η τηλεόραση, θέστε όρια στα παιδιά σας (το συμβόλαιο), μη χρησιμοποιείτε ως τιμωρία την στέρηση των ηλεκτρονικών αλλά και ούτε ως επιβράβευση.

   Σίγουρα σε ένα κόσμο που όλα πλέον είναι ηλεκτρονικά είναι δύσκολο να «κρατήσουμε» μακριά τα παιδιά μας από όλα αυτά τα ερεθίσματα. Πιστέψτε με όμως αξίζει την προσπάθεια.

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like :Teacher's Blog

 

Πηγές

kidshealth.org

* Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Goole

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου