Σελίδες

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η άσκηση στη ζωή των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες

    

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αποτελούν μειοψηφία της κοινωνίας μας. Η ειδική αγωγή είναι ένας παραμελημένος τομέας από το κράτος, σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε πως τα παιδιά αυτά είναι εκπαιδεύσιμα στην άσκηση με σημαντικό όφελος για την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.

    Ο Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής δημιουργεί εξατομικευμένα ειδικά προγράμματα προσαρμοσμένα στην σωματική και νοητική ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού τα οποία έχουν σκοπό τη συνεχή βελτίωση των κινητικών, νοητικών και ψυχικών ικανοτήτων.

    Η ενασχόληση του Καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής με παιδιά που παρουσιάζουν ξεχωριστές ικανότητες δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται αγάπη, υπομονή, βαθιά γνώση και διάθεση για συνεργασία με πολλούς ειδικούς.

   Ανάλογα με το είδος της αναπηρίας διακρίνουμε παιδιά με πνευματική, σωματική και κινητική αναπηρία. Η άσκηση έχει ψυχικά και σωματικά οφέλη:

 · Ανάπτυξη ή αποκατάσταση ενός υγιούς μυοσκελετικού συστήματος

· Ανάπτυξη καρδιαγγειακού συστήματος

· Βοηθάει στη νευρομυική συναρμογή

· Συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς και φυσιολογικού βάρους

· Ανάπτυξη αυτοπεποίθησης

· Απόκτηση αυτοσεβασμού

· Προσαρμογή του παιδιού στην κοινωνία και αποδοχή

· Προσφέρει διασκέδαση, χαρά, ικανοποίηση

· Μείωση της κατάθλιψης

· Συμβάλλει στην ανεξαρτησία τους

 

   Στη σημερινή πραγματικότητα, λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων τα περισσότερα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν ασκούνται. Μια λύση είναι η συμμετοχή τους σε κανονικά τμήματα. Με τη συνεργασία του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής υπάρχουν πολλαπλά οφέλη και για τις δύο μεριές.

   Στη Φυσική αγωγή, τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό υπάρχει χώρος ανεξαρτήτως από εθνικές και ατομικές διαφορές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Φυσική Αγωγή ή ο αθλητισμός είναι απαραίτητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα πρέπει να ενθαρρύνονται!

 

Επιμέλεια:

Ρέα Σωτηροπούλου

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Αρμονία και Κίνηση

Τ. Φιλήμονος 9, Αθήνα

Αναδημοσίευση:allaboutparents.gr

Follow & LikeTeacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου