Σελίδες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Συμβουλές για την διαχείριση της έντονης συμπεριφοράς του παιδιού

Σήμερα σκέφτηκα να συζητήσουμε για την έντονη στάση και αντίδραση που έχουν τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, όταν επιθυμούν κάτι και εμείς δεν υποκύπτουμε.

Είναι φανερό πως έπειτα κιόλας από την καραντίνα που διανύσαμε οι αντιδράσεις των παιδιών είναι πιο έντονες, οι ρυθμοί έχουν αλλάξει και οι απαιτήσεις τους επίσης. Δυστυχώς  παρότι έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή μας στην καθημερινότητα, η προσαρμογή είναι ακόμη κάπως δύσκολή.

Ύστερα από συζητήσεις που πραγματοποίησα με γονείς κατέληξα πως το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουν είναι η έντονη συμπεριφορά των παιδιών αλλά και τα ξεσπάσματα θυμού. Έτσι, σήμερα σας έχω κάποιες συμβουλές:

·       Δείξτε ότι πραγματικά ενδιαφέρεστε για το θέμα που προκαλεί ένταση στο παιδί, ακόμη και με το σώμα σας. Χαμηλώστε στο ύψος του και συζητείστε ότι το απασχολεί.

·       Κρατείστε χαμηλή την ένταση της φωνής σας, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Αν αντιμετωπίζετε την ένταση με παραπάνω ένταση, δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, όποιο και αν είναι αυτό.

·      Δείξτε την κατανόησή σας και λεκτικά, όχι μόνο σωματικά «Καταλαβαίνω πως ίσως κάτι σε δυσκολεύει ή σε στενοχωρεί και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω».

·       Δώστε χρόνο, περίπου 5 λεπτά, για να ηρεμίσει το παιδί αλλά και εσείς.

·       Αναμένετε να σας δείξει και το παιδί με το σώμα του τις ανάγκες του. 

Στην αρχή ίσως δυσκολευτείτε να συγκρατηθείτε, δείξτε όμως υπομονή και βήμα βήμα τη φορά θα πετύχετε το στόχο σας. Οι συμβουλές αυτές δεν είναι μόνο για τις δύσκολες καταστάσεις με τα παιδιά. Θεωρώ πως γενικότερα μπορείτε να τις προσαρμόσετε και εφαρμόσετε στις καταστάσεις της ζωής σας.

Αναμένω τα αποτελέσματα …

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου