Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η σημασία του εθελοντισμού



 Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στην χώρα μας αυτές τις ημέρες, θέλησα να τονίσω και γω με την σειρά μου την βαρύτητα του εθελοντισμού. Όλοι λίγο πολύ έχουμε μια γενική εικόνα για το τι μπορεί να είναι, αλλά σίγουρα δεν γνωρίζουμε καλά τι ‘θαύματα’ μπορεί να κανει.

Τι είναι όμως ο εθελοντισμός ;;;

 «Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας».
(Ελληνική Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Πηγή: Εγχειρίδιο «Διδάσκοντας τον Εθελοντισμό», Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, 2012, σελ. 18)  
«Εθελοντισμός είναι η με υψηλό αίσθημα ευθύνη και με ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει το άτομο μεμονωμένα ή σε ομάδα, με ελεύθερη βούληση, χωρίς την προσδοκία ή απαίτηση υλικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος, με σκοπό τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα».
(Ορισμός που διαδόθηκε μέσα από spot της Γ.Γ. Νέας Γενιάς για το «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού» (2011)).

Ποιος ονομάζεται εθελοντής ;;;

Εθελοντής, ονομάζεται το άτομο το οποίο έχει την διάθεση και μπορεί να προσφέρει χωρίς να ζητά ή να περιμένει αντάλλαγμα. Οι προθέσεις του δηλαδή είναι ανιδιοτελείς. Ένας εθελοντής προσφέρει και αυτό που εισπράττει είναι απέραντη γαλήνη και ηθική ικανοποίηση.. Νιώθει ‘γεμάτος’ από τις πράξεις του.
Οφείλουμε λοιπόν να κατανοήσουμε βαθιά την έννοια και την ουσία του εθελοντισμού καθως τις συνέπειες του. Δεν είναι όλα στην ζωή μας ‘δούναι και λαβείν’.  Με την συνεισφορά μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Έτσι δείχνουμε πως είμαστε άνθρωποι, όχι όλα να έχουν κάποιο αντίτιμο.
   Όλοι έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση και έχουμε χρειαστεί βοήθεια. Ας μην περιμένουμε πότε θα μας χρειαστεί κάποιος για να βοηθήσουμε. Ας θέσουμε γερά θεμέλια στα παιδιά μας δείχνοντας το ‘σωστό’ δρόμο, της βοήθειας και της αλληλεγγύης.

Επιμέλεια:Λάλου Σπυριδούλα Μαρία 
Εκπαιδευτικός
Follow & Like : Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα