Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Πως να μετατρέψετε τις διακοπές σας σε ευχάριστες εκπαιδευτικές στιγμές με τα παιδιά σας


  Τα σχολεία τελείωσαν και οι μικροί μας φίλοι αναμένουν τις διακοπές τους για να ξεκουραστούν, να χαλαρώσουν, να παίξουν με τους φίλους τους, να κάνουν τα μπανάκια τους...Τι γίνεται όμως με τα προγράμματα των γονιών τους που ακόμη δουλεύουν;;;
Στο άρθρο αυτό θα αναπτύξουμε κάποιες ιδέες που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εσείς οι γονείς και να εφαρμόσετε, για να περάσετε δημιουργικό,παραγωγικό και εκπαιδευτικό χρόνο με τα παιδιά σας. 
  Είναι απολύτως κατανοητό πως και εσείς οι γονείς αναμένεται πώς και πώς τις διακοπές για να χαλαρώσετε από την πίεση της δουλειάς, αλλά το να αφήσετε τα παιδιά σας να παίζουν με ένα ταμπλετ όσο εσείς πίνετε το καφεδάκι σας ή τα λέτε με τους φίλους σας δεν είναι η λύση. Αντίθετα, η αλήθεια είναι ότι η υπερβολική χαλάρωση και η ελευθερία όταν δε συνδυάζονται με εκπαιδευτικές δραστηριότητες ίσως να μην είναι τόσο ωφέλιμη, διότι θα "χάσετε " όλα αυτά που εφαρμόσατε και μάθατε στα παιδιά σας...Από την άλλη με τις  εκπαιδευτικές δραστηριότητες δεν εννοούμε βέβαια τα μαθήματα αλλά τις δράσεις εκείνες που μπορούν να δώσουν μαθήματα ζωής στα παιδιά!
Μπορείτε λοιπόν:
- Να οργανώσετε εξορμήσεις στη φύση, κάμπινγκ, να γνωρίσετε στα παιδιά σας την φύση και τα μυστικά της, να εξερευνήσετε την περιοχή και να παίξετε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
-Να επισκεφτείτε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, όχι απλά για να πάτε ή να ακούσετε τον ξεναγό να μιλάει γι’ αυτούς, αλλά να τους γνωρίσετε μόνοι σας. αναζητήσετε πληροφορίες,φτιάξτε κολάζ , σχεδιάστε τον χάρτη του μουσείου μαζί με τα παιδιά σας. Δεν έχει σημασία αν θα είναι όμορφο το αποτέλεσμα αλλά το πως θα νιώσετε εσείς και το παιδί σας με το δημιούργημα σας..
-Να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει. Μπορείτε δηλαδή για παράδειγμα να γράψετε μαζί ένα βιβλίο με τις καλοκαιρινές διακοπές ή τις εμπειρίες σας, κάθε μέρα από λίγο. Εσείς οι γονείς θα είστε οι βοηθοί είτε θα γράφετε αν το παιδί σας είναι πολύ μικρό και θα σας "υπαγορεύει"  είτε θα παρακολουθείτε δίνοντας ιδέες ενώ το παιδί σας θα γράφει (ενδείκνυται και για αδέρφια). Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να τροποποιηθεί και να γίνει αντίστοιχα δημιουργώντας ένα πίνακα ζωγραφικής. Σε χαρτί του μέτρου κάθε μέρα να ζωγραφίζετε και από κάτι που την έκανε την ξεχωριστή.
-Να οργανώσετε  μια βραδιά σινεμά. Καλέστε και φίλους τους. Βάλτε τα παιδιά να συντονίσουν την οργάνωση και να διαχειριστούν το χρόνο για το φαγητό ακόμα και τα οικονομικά! Μετά το τέλος της ταινίας, συζητήστε για την προβολή, το νόημα της ταινίας, τι έμαθαν.
-Κανονίστε όταν βρίσκεστε στην παραλία να κάνετε διάφορα σπορ. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να κάνετε άσκηση ή κάτι δημιουργικό , να περάσετε καλά οικογενειακώς. Αποφύγετε να είναι ο καθένας στην πετσέτα του με ένα περιοδικό ή ένα παιχνίδι!
 Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι προτροπές και ιδέες, ο καθένας γνωρίζει την οικογένεια του και το τι έχει ανάγκη το παιδί του. Καλό θα ήταν όμως αυτό το καλοκαίρι να κάνετε κάτι διαφορετικό,παραγωγικό και δημιουργικό.

Τα κίνητρα για την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση μπορούν να συνδυαστούν...αναζητήστε τα !!

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα -Μαρία 
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα