Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Tα όρια συμβάλλουν στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή των παιδιών



Τα όρια και οι κανόνες βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τις προσδοκίες των γονέων. Μέσα από τα όρια τα παιδιά μαθαίνουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Τα όρια αποτελούν μια μορφή διδασκαλίας, είναι η καθοδήγηση και οι συμβουλές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιβάλλονται όρια από τα οποία το παιδί έχει κάτι να μάθει και όχι να λειτουργούν ως τυφλή υπακοή και συμμόρφωση στις απαιτήσεις και στα θέλω των γονέων.
Χρειάζετε να μπουν από νωρίς στα παιδιά ώστε να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία μέσα στην οικογένεια. Τα όρια δεν θα πρέπει να γίνονται το άλλοθι για την επιβολή ελέγχου από τους γονείς. Θα πρέπει να εφαρμόζονται με θετικό τρόπο. Δεν θα πρέπει να συνδέονται με την τιμωρία και την αποθάρρυνση.
Παράλληλα, τα όρια μέσα στην οικογένεια εξασφαλίζουν την καλή ισορροπία και λειτουργία της. Παρέχουν ένα αίσθημα ασφάλεια στα παιδιά. Ένα παιδί που δεν ζει μέσα σε ένα συνεπές περιβάλλον με σταθερές μεθόδους ανατροφής, μπερδεύεται. Βιώνει την σύγχυση και χάνει την εμπιστοσύνη του προς τους γονείς του. Αντίθετα, το παιδί που ζει σε ένα σταθερό περιβάλλον, με σαφή όρια αναπτύσσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.


Σύνταξη: Καλαματιανού Αμαλία
Εκπαιδευτικός
Follow & Like :Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα