Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Παιδιά και άθληση


Παιδιά και άθληση

«νους υγιής εν σώματι υγιεί»


 Σύμφωνα με έρευνες τα οφέλη της άθλησης στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι πολυάριθμα. Αφού προάγει την σωματική και ψυχική υγεία.  Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ενήλικες κατά την  γνώμη μου..
  Η άθληση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνει την παχυσαρκία, που είναι σε έξαρση τον τελευταίο καιρό λόγω της καθιστικής ζωής και της μη σωστής διατροφής, καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή. Θετική είναι η επίδραση της άθλησης και στην προσωπικότητα του παιδιού, αφού του διδάσκει την αυτοπειθαρχία, την λειτουργία μέσα στην ομάδα, το θεμιτό ανταγωνισμό, αφού ακόμη του ενισχύει το αίσθημα της άμιλλας και της συνεργασίας. Σημαντική είναι η συμβολή του αθλητισμού στην αποδοχή της ήττας και της νίκης με τον ίδιο τρόπο.
   Επίσης, στα οφέλη μπορεί να συγκαταλεχθεί η εκτόνωση που προσφέρει η άθληση. Όλα τα παιδιά έχουν επιβεβαρυμμένο σχολικό πρόγραμμα, οπότε η άθληση έρχεται να χαλαρώσει αυτή την κατάσταση. Το παιδί ηρεμεί, χαλαρώνει, αποβάλει το άγχος της ημέρας και διασκεδάζει με τους φίλους του , ενώ παράλληλα αθλείται. 
  Βέβαια, καλό θα ήταν το παιδί να μυηθεί σε σωστά πρότυπα αθλητισμού, να θαυμάζει και να εμπνέεται από αθλητές, μακριά από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ που έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, πως έχουν εισχωρήσει  και στον χώρο του αθλητισμού.  Οι γονείς και οι προπονητές καλό θα ήταν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και ελπίδες, την προώθηση στον επαγγελματικό αθλητισμό (που θα επιφέρει χρήματα) και να αφήσουν το παιδί να ξεδιπλώσει το δικό του μοναδικό ταλέντο..
 Μικρές συμβουλές προς τους γονείς:
-          Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει εκείνο τι άθλημα θέλει να ακολουθήσει, ανάλογα με την κλίση και την επιθυμία του
-          Μην κρίνεται αρνητικά την τυχόν αποτυχία του, αλλά ενθαρρύνετε το να προσπαθήσει και να δοκιμάσει ξανά
-           Μην πιέζεται το παιδί να αποδώσει περισσότερο από όσο εκείνο μπορεί. (δηλαδή όσο θα θέλατε εσείς)
 Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας, η άθληση βοηθάει το μυαλό και το σώμα να βρίσκονται σε μια ισορροπία – αρμονία. Δοκιμάστε το και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα και την συμπεριφορά τον παιδιών σας. Η εκτόνωση της ενέργειας επιβάλλεται, ας γίνεται όμως δημιουργικά.  Μπορείτε να επιλέξετε και αθλήματα όπως yioga ή pilates, όπου θα αθλείστε μαζί. Αυτό θα βοηθήσει επιπλέον και στην σύσφιξη των σχέσεων σας αλλά και στον ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας.
 Ας μην ξεχνάμε, «νους υγιής εν σώματι υγιεί»


Επιμέλεια & Σύνταξη
Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

25η Μαρτίου 1821 και τέχνες

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα διπλής γιορτής, της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η μέρα αυτή έχει αποτελέσει πηγ...

Δημοφιλή Άρθρα