Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Το βραδινό καληνύχτισμα και η σπουδαιότητα του


   Ακόμη θυμάμαι την μητέρα μου όταν ήμουν μικρή που με έβαζε στο κρεβάτι μου και με φιλούσε γλυκά στο μέτωπο για καληνύχτα.  Τα παραμύθια και τις ιστορίες, τα γέλια με τα αδέρφια μου πριν κοιμηθούμε, αφού συζητούσαμε ότι μας ερχόταν στο κεφάλι. Προσπαθήστε και εσείς να δημιουργήσετε όμορφες αναμνήσεις με τα
παιδιά σας. Είναι ότι πιο ωραίο έχουν να θυμούνται μεγαλώνοντας.
 Έτσι λοιπόν, η ώρα της προετοιμασίας του ύπνου είναι πολύ σημαντική για το παιδί και τους γονείς του. Είναι η ώρα που το παιδί αναμένει να του διαβάσει η μαμά ή και ο μπαμπάς το παραμύθι του για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί ήρεμα και γλυκά. 
   Όπως έλεγε και ο Einstein: «Αν θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν έξυπνα, διάβασέ τους παραμύθια. Αν θέλεις να γίνουν πιο έξυπνα διάβασέ τους περισσότερα παραμύθια.»
   Ακόμη, είναι η ώρα που το παιδί θυμάται όσα έζησε μέσα στην ημέρα του ή έχει ξεχάσει και θέλει να τα συζητήσει μαζί σας. Μπορεί και να σας πει πράγματα τα οποία θα είναι δυσάρεστα ή που του έχετε απαγορεύσει, αλλά σας συμβουλεύω, εκείνη δεν είναι η στιγμή να τα συζητήσετε. Μην αρχίσετε να μαλώνετε το παιδί για ότι έκανε ή να γκρινιάζετε, αφήστε την συζήτηση αυτή για την επόμενη ημέρα. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε  ένα ευχάριστο κλίμα ηρεμία.
    Μην ξεχνάτε όμως πώς αυτή είναι και η δική σας ώρα να εκφράσετε τα συναισθήματα σας, στο παιδί σας. Να του πείτε πόσο σας έλειψε κατά την διάρκεια της ημέρας, ότι το σκεφτόσασταν, ακόμη και πως το αγαπάτε. Είναι η ώρα δηλαδή που πρέπει να χαλαρώσετε και εσείς από την ένταση της ημέρας και να αφήσετε το αυστηρό πρόσωπό σας.
  Τέλος, η στιγμή της καληνύχτας, είναι όταν τα αδέρφια κάθονται στο κρεβάτι λένε πως πέρασαν την μέρα τους, γελάνε, φωνάζουν και πολλές φορές αυτή η  φασαρία σας εκνευρίζει, δείξτε όμως λίγο κατανόηση και υπομονή,θέλουν και εκείνα να ξεσπάσουν από την πίεση της ημέρας. Είναι παιδιά δεν μπορούν πάντα να είναι ήσυχα και φρόνιμα.
    Στο άρθρο μου αυτό ήθελα να τονίσω πως δεν βασίζομαι σε κάποια συγκεκριμένη μελέτη ή σε κάποια συμπεράσματα ειδικών επιστημών, αλλά στα προσωπικά μου βιώματα και τις αναμνήσεις από τα υπέροχα παιδικά μου «καληνυχτίσματα» γεμάτα αγάπη, φροντίδα, ηρεμία και πολλά γέλια.

Συμβουλή:
Δημιουργείστε όμορφες αναμνήσεις με τα παιδιά σας

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα – Μαρία
Εκπαιδευτικός

Follow & Like : Teacher's Blog

2 σχόλια:

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα