Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Οδηγίες για ένα ήρεμο πρωινό με τα παιδιά


   Η καθημερινή πρωινή ρουτίνα και οι ετοιμασίες για το σχολείο είναι για τους περισσότερους μια δυσάρεστη διαδικασία γεμάτη άγχος  -για το αν θα προλάβουν- και πολλές φορές προκαλεί έντονο εκνευρισμό σε παιδιά και γονείς.
   Έτσι σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνω κάποιες οδηγίες για ένα ήρεμο και ευχάριστο πρωινό με τα παιδάκια σας.
·         Διαλέξτε τα ρούχα της επόμενης ημέρας αποβραδίς. Δεν είναι ανάγκη να είναι ταιριαστά τα ρούχα ή να αρέσουν σε εσάς, αλλά να βολεύουν το παιδί, να είναι άνετα για την υπόλοιπη του ημέρα.
·         Όταν σηκωθείτε, πριν καθίσετε για να φάτε πρωινό, φροντίστε να ντυθούν για το σχολείο.
·         Δεν είναι ανάγκη να ανοίξετε την τηλεόραση ή να δώσετε στα παιδιά το κινητό ή το ταμπλετ. Όλα αυτά αποτελούν πηγή αντιπερισπασμού και τα παιδιά χρονοτριβούν. Ίσως λίγη μουσική τους έδινε ενέργεια και χαρά για να ξεκινήσουν την ημέρα τους (το ίδιο και σε εσάς βέβαια).
·         Καλό θα ήταν να έχετε ετοιμάσει μια λίστα με τις πρωινές δραστηριότητες -ακόμη και με εικόνες, για τις μικρότερες ηλικίες- ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να κάνουν (π.χ. βούρτσισμα δοντιών, πλύσιμο προσώπου, ντύσιμο κ.α) .
·         Προετοιμάζω μαζί με το παιδί ή αν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία μόνο του-με επίβλεψη-   (π.χ. Δ’ δημοτικού και άνω) το κολατσιό για το σχολείο αποβραδίς. Έτσι, γλιτώνετε χρόνο και έχετε λιγότερο άγχος για το πρωινό με τα παιδιά σας.
·         Επίσης, μπορείτε να ετοιμαστείτε εσείς πρώτοι και μετά να αρχίσετε να φροντίζετε τα παιδιά.
·         Τέλος, μην κολλάτε σε λεπτομέρειες π.χ. δεν είναι στην ευθεία τα κοτσιδάκια της κόρης ή δεν φτιάξατε καλά τον γιακά του γιου σας. Τα παιδιά ζουν έντονα την κάθε μέρα και τέτοιες λεπτομέρειες δεν τα απασχολεί.
Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο και δημιουργικό πρωινό με τα παιδάκια σας, γεμάτο χαρούμενες στιγμές, με λιγότερο τρέξιμο, άγχος και ταραχή να τα προλάβετε όλα…


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα –Μαρία
Εκπαιδευτικός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πεζοπορώντας στη φύση με τα παιδιά

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της επαφής μας με την φύση. Πόσο μάλιστα ο συνδυασμός: φύση και παιδί!  Η επ...

Δημοφιλή Άρθρα