Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Τρόποι να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα ενός παιδιού


Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει, τα σχολεία έχουν κλείσει και τα παιδιά διαθέτουν άπλετο χρόνο. Τι καλύτερο από το να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά τους;
Η δημιουργικότητα αποτελεί την ικανότητα του ατόμου/ παιδιού να παρουσιάζει τις σκέψεις του με έναν ουσιαστικά νέο, πρωτότυπο τρόπο. Η δημιουργικότητα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την προσωπικότητα, τον συναισθηματικό κόσμο και την σκέψη των παιδιών και αυξάνεται μέσω των ερεθισμάτων που δέχονται από το περιβάλλον τους. 

Είναι σημαντικό να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την φαντασία τους, να εφεύρουν, να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν νέους τρόπους για να κάνουν πράγματα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. 
Αρχικά, μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμύθι, μια εικονογραφημένη ιστορία για να "ξυπνήσει" η φαντασία του. Ενθαρρύνετε το παιδί να αποκτήσει εμπειρίες. Μπορεί να ζωγραφίσει στον ελεύθερο χρόνο του και να χρησιμοποιήσει υλικά από τη φύση, όπως φύλλα και κλαδιά.Να διακοσμήσει τα κουτιά που βάζει πράγματα ή παιχνίδια όπως του αρέσει. Με την φαντασία και το δημιουργικό παιχνίδι το παιδί θα ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του, θα σχεδιάσει και θα αλληλεπιδράσει. 
Μπορείτε να επισκεφτείτε,ακόμα, μουσεία και εκθέσεις ζωγραφικής. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και θα πάρουν τα ερεθίσματα για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης. Δημιουργήστε μαριονέτες από διάφορα υλικά που έχετε σπίτι ή ακόμα και ανακυκλώσιμα. Όλες οι χειροτεχνίες μπορούν να αποθηκευτούν σε κουτιά αναμνήσεων! 

Η αυτονομία θα οδηγήσει την δημιουργικότητα του παιδιού ν’ ανθίσει.



Επιμέλεια:

Καλαματιανού Αμαλία
Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog






Βιβλιογραφία
CaroliM.,FalangaR., LicciardelloO., Sagone E. (2017), HOW CAN WE ENHANCE CREATIVITY IN CHILDHOOD? AN ACTION RESEARCH WITH ITALIAN CHILDREN
Prentice, R. (2000). Creativity: A Reaffirmation of its Place in Early Childhood Education. Curriculum Journal, 11, 145-58.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα