Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί πρέπει να διδάσκεται η ενσυναίσθηση στο σπίτι και στο σχολείο;


   Ενσυναίσθηση, είναι η δεξιότητα να κατανοούμε τα συναισθήματα του άλλου και όχι να τον κρίνουμε σύμφωνα με τις δικές μας πεποιθήσεις, είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας, να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, να νιώθουμε όπως νιώθει εκείνος. Να είμαστε  σε θέση να γνωρίζουμε τι αντίκτυπο έχουν οι πράξεις μας στον διπλανό μας. Ήδη σε πολλά σχολεία της Φιλανδίας η ενσυναίσθηση διδάσκεται ως μάθημα στα σχολεία.

   Η ενσυναίσθηση καλλιεργείται βιωματικά και βοηθά το παιδί να αναγνωρίσει τα δικά του συναισθήματα αλλά και των άλλων. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων βίας, συναισθηματικής αλλά και σωματικής θεωρώ απαραίτητη την αφιέρωση χρόνου, καθημερινά, στην διδασκαλία της ενσυναίσθησης. Είτε αυτό είναι να φτιάξετε παρέα ένα κέικ είτε είναι οι μαθητές να δουλέψουν ομαδικά για κάποιο θέμα. Και τα δύο παραδείγματα διδάσκουν την ομαδικότητα, το μοίρασμα και την αποφυγή του ανταγωνισμού.
   Με την βοήθειά σας λοιπόν μπορείτε:
1.      Να μάθετε στα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
2.      Να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους για να μπορούν να τα διαχειριστούν.
3.      Μέσα από παιχνίδια ρόλων, θέατρο, μουσική τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα τους αλλά και των άλλων.
4.      Μέσα από την σκέψη αλλά και την πράξη να δείχνουμε καθημερινά πόσο νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους.
5.      Η συζήτηση και τα παιχνίδια βοηθούν ιδιαίτερα.
Βοηθώντας τους μικρούς να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους και να μάθουν να τα εκφράζουν- οριοθετούν, λιγοστεύουν τα φαινόμενα βίας στο σπίτι και το σχολείο. Τα παιδιά νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους, επικοινωνούν και δεν αντιδρούν εις βάρος των άλλων . Μεγαλώνοντας παιδιά με ενσυναίσθηση, έχουμε και ενήλικες με ενσυναίσθηση.

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα