Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Τρόποι για να ενισχύσετε την πρωτοβουλία στα παιδιά σας

 Οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν και θέλουν για τα παιδιά τους να είναι ανεξάρτητα, κάτι το οποίο θα τα βοηθήσει ύστερα και στην ενήλικη ζωή τους. Η ανεξαρτησία και  η λήψη αποφάσεων είναι σπουδαίο πράγμα για έναν επιτυχημένο ενήλικα.

Έτσι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας και σε αυτό το τομέα:

1.     Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες.

Για παράδειγμα αφήστε το παιδί σας να διαλέξει τι ρούχα θα φορέσει την επόμενη ημέρα στο σχολείο, κι ας μη ταιριάζουν τα χρώματα. Δεν έχει καμία σημασία. Δίνοντας του την ευκαιρία να διαλέξει μόνο του, να πάρει μόνο του αποφάσεις και πρωτοβουλίες νιώθει και τις συνέπειες των πράξεων του.

2.     Ζητήστε τη βοήθεια του όταν θέλετε κάτι να διαλέξετε.

Με αυτό τον τρόπο του δείχνετε ότι η γνώμη του είναι σημαντική. Ακόμη η αίσθηση της ικανότητας και της αυτοπεποίθησης ενισχύονται.

3.     Καλύτερο θα ήταν να δίνετε στο παιδί σας επιλογές και όχι τετελεσμένες αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό το παιδί αισθάνεται πως έχει την δυνατότητα να επιλέξει.

4.     Προτιμήστε την ώρα του παιχνιδιού να είστε παρατηρητές ή συμπαίκτες αλλά με τους όρους του παιχνιδιού που έχει θέσει το παιδί. Μην είστε παρεμβατικοί και καθοδηγητικοί. Το παιδί έχει την ανάγκη να νιώσει αρχηγός του παιχνιδιού.

5.     Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη. Είναι κατανοητό και απόλυτα φυσιολογικό να θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας, αλλά με αυτό το τρόπο δεν το βοηθάτε να δοκιμάσει νέα πράγματα στη ζωή, να ρισκάρει, να τολμήσει, να ζήσει, να ανεξαρτητοποιηθεί.

    Πολύ σημαντικό είναι εδώ να επισημανθεί πως δεν κρίνουμε τις επιλογές των παιδιών μας, τις στηρίζουμε και πάνω απ’ όλα αναγνωρίζουμε τα δικά μας λάθη. Τα παραδεχόμαστε, δεν είναι ντροπή. Γινόμαστε παράδειγμα για τα παιδιά μας.

Επιμέλεια:

Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like :Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα