Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Πεζοπορώντας στη φύση με τα παιδιά

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες της επαφής μας με την φύση. Πόσο μάλιστα ο συνδυασμός: φύση και παιδί! 

Η επαφή του παιδιού με την φύση, το βουνό ή την θάλασσα, τονώνει την ενέργεια του, αυξάνει το αίσθημα της ελευθερίας, της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησης του. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε μια εξόρμηση στο βουνό ή ακόμη και σε ένα πάρκο ή κάποιο περιπατητικό μονοπάτι από έναν παιδότοπο ή μια προβολή ταινίας στο σπίτι.

Έτσι λοιπόν αν αποφασίσετε να πεζοπορήσετε στη φύση με τα παιδιά σας και να το οργανώσετε ως εκδρομή ή παιχνίδι καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη σας κάποιες συμβουλές:

Όπως σε όλες τις δραστηριότητες έτσι και σε αυτή υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα βοηθήσουν ναι μεν να περάσετε καλά, να προστατεύσετε το περιβάλλον αλλά και με ασφάλεια.

1.     Προετοιμαστείτε ως ομάδα από νωρίς.

Βρείτε την διαδρομή που θα ακολουθήσετε από το σπίτι κιόλας. Βρείτε ή κατασκευάσετε τον χάρτη της εξόρμησής σας, σημαδέψτε τα αξιοθέατα ή τις στάσεις σας. Η οργάνωση θα σας βοηθήσει να διασκεδάσετε με ασφάλεια.

2.     Ετοιμάστε το σακίδιο σας.

Ο καθένας ετοιμάζει το σακίδιο του με τα απαραίτητα για την εκδρομή πράγματα, π.χ. νερό, φαγητό, καπέλο, αντηλιακό, φαρμακείο, κιάλια, μπλοκ ζωγραφικής, σημειωματάριο, φωτογραφική μηχανή  κ.α.

3.     Ξεχάστε τα «μη».

Η εκδρομή που οργανώνετε είναι για να περάσετε καλά, να έρθετε κοντά στη φύση και όχι να μαλώσετε με το παιδί σας. Να είστε προετοιμασμένοι για λερωμένα ρούχα και παπούτσια, για ανεπιθύμητες συναντήσεις με έντομα αλλά και την βιωματική γνωριμία των παιδιών με τη φύση, εννοείται θα πιάσουν τα πάντα.

4.     Σεβασμός στη φύση.

      Ένα από τα καλύτερα μαθήματα που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας είναι ο σεβασμός προς τη φύση. Εννοείται μπορείτε να κάνετε πικ-νικ για να ξαποστάσετε αλλά δεν μπορείτε να αφήσετε τα σκουπίδια σας εκεί ή να ανάψετε φωτιά.

Οι εξορμήσεις τέτοιου είδους γεμίζουν ενέργεια και θετική σκέψη μικρούς και μεγάλους. Εξοπλιστείτε με ηρεμία και προετοιμαστείτε για μεγάλες περιπέτειες παρέα με τα παιδιά σας .

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Δες επίσης: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα