Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Επιστροφή στο σχολείο: 5 + 1 tips για παιδιά και γονείς

 Η επιστροφή ή εισαγωγή στην σχολική πραγματικότητα πλησιάζει κι άλλοι ανυπομονούν κι άλλοι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που τους δυσκολεύει αυτή η επιστροφή ;



Ορίστε λοιπόν κάποιες συμβουλές που ίσως σας βοηθήσουν σε αυτή την σχολική χρονιά:

1.     Προετοιμάστε τα παιδιά με συζητήσεις για την νέα τάξη.

Μιλήστε τους για δικές σας εμπειρίες, τι σας άρεσε περισσότερο στο σχολείο ή τι κάνατε με τους φίλους σας. Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματα και τους φόβους τους και μη τους υποτιμάτε.

 

2.     Κάντε εξάσκηση στον αποχαιρετισμό.

Ο αποχαιρετισμός συχνά είναι το δύσκολο κομμάτι όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και τους γονείς. Μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας στιγμή αποχωρισμού σαν μία ρουτίνα π.χ. αγκαλιά και φιλί στο μέτωπο, να τραγουδήσετε μαζί ένα συγκεκριμένο κομμάτι που αγαπάτε.  Έτσι θα γίνει πιο εύκολο.

 

3.     Ενισχύστε τον δεσμό με τον/την εκπαιδευτικό.

Είναι σημαντικό στο σπίτι το παιδί να ακούει θετικά σχόλια τόσο για το σχολικό περιβάλλον όσο και για τον/την εκπαιδευτικό της τάξης. Τα θετικά συναισθήματα ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς και την θέληση του για μάθηση. Τέλος, όσο είναι δυνατόν, ως γονείς καλό είναι να έχετε κι εσείς επαφή μαζί του/της.

 

4.     Κάντε μία βόλτα από το σχολείο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αν το παιδί σας ήταν στο ίδιο σχολείο τότε απλά μιλήστε του για τις αλλαγές/διαφορές με την νέα τάξη. Ωστόσο αν είναι η πρώτη τους φορά η επαφή με το σχολείο, την τάξη ακόμη και τον/την  εκπαιδευτικό θα είναι πολύ βοηθητική για την προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα.

 

5.     Φροντίστε να επαναφέρετε το ωράριο ύπνου και το πρόγραμμα του φαγητού.

Εννοείται στις διακοπές όλοι χαλαρώσαμε και απολαύσαμε ύπνο και φαγητό αφού οι βόλτες στις παραλίες και στις παιδικές χαρές ήταν πολύωρες.  Ήρθε η ώρα λοιπόν να «μπούμε όλοι σε πρόγραμμα». Δεν χρειάζεται να γίνει απότομα αλλά σταδιακά και μέρα με την μέρα .

 

6.     Ώρα για σχολικά είδη.

Αφήστε το παιδί να διαλέξει τα σχολικά του για να είναι πράγματα που του αρέσουν και θα τα χρησιμοποιήσει.

Εφοδιαστείτε με υπομονή, επιμονή και καλή διάθεση… Επιστρέφουμε στα θρανίααα!!!

Καλή σχολική χρονιά σε μικρούς και μεγάλους!

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Δείτε επίσης:

Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Πώς να κάνουμε τη μετάβαση του παιδιού πιο εύκολη;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σημασία του χαμόγελου στην ανάπτυξη του παιδιού

Χαμόγελο, ένα μειδίαμα στο πρόσωπο, μία ελαφριά έκφραση, κυρίως του στόματος και των ματιών, χωρίς φωνή. Κάτι τόσο απλό αλλά τόσο σπουδαίο, ...

Δημοφιλή Άρθρα