Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Tips για να ενθαρρύνουμε την αγάπη για την ανάγνωση στα παιδιά μας

Στην εποχή της τεχνολογίας όπου και ζούμε, τα βιβλία όλο και απομακρύνονται από την καθημερινότητά μας, αφού πλέον όλα μπορούμε να τα έχουμε σε μία συσκευή. Αν με ρωτάτε είναι στο χέρι μας πόσο συχνά διαβάζουμε βιβλία, έντυπα, και κατά πόσο τα παιδιά μας μπορούν να τα λατρέψουν αλλά και να αντιληφθούν την σπουδαιότητά τους. 

Η ανάγνωση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορεί να καλλιεργήσει ένα παιδί. Είναι η είσοδος προς τη γνώση, την ανακάλυψη του κόσμου και την ανάπτυξη, καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να καλλιεργηθεί η αγάπη για την ανάγνωση. Ίσως χρειαστεί αρκετό χρόνο, υπομονή και αλλά και στρατηγική.

Ας δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να λατρέψου την ανάγνωση:

1.     Δημιουργείστε μια παιδική βιβλιοθήκη στο σπίτι.

Στο μέρος αυτό το παιδί θα ξέρει πως είναι η δική του «γωνιά της ανάγνωσης», όπου μπορεί να ξαπλώσει, να ανακαλύψει βιβλία που του αρέσουν και τα έχει διαλέξει εκείνο και να χαλαρώσει.

2.     Πρότυπα μίμησης.

Εσείς είστε τα πρότυπα. Δημιουργήστε την δική σας «γωνιά ανάγνωσης». Επιλέξτε να χαλαρώσετε με ένα βιβλίο και όχι μία οθόνη. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν εσάς. Μπορείτε στην αρχή να το κάνετε κι ως ομαδική/οικογενειακή δραστηριότητα. Για παράδειγμα το βράδυ πριν κοιμηθείτε, όλα τα μέλη της οικογένειας να διαβάζετε το βιβλίο σας.

3.     Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν το βιβλίο τους.

Όταν το παιδί επιλέξει το βιβλίο που θέλει να διαβάσει, αρχικά σίγουρα θα αφιερώσει χρόνο σε αυτό, θα είναι σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του και θα το απολαύσει.

4.     Δοκιμάστε μια επίσκεψη σε βιβλιοθήκη.

Τα περισσότερα σχολεία έχουν βιβλιοθήκη που τα παιδία επισκέπτονται μέσα από σχολικές δράσεις. Σίγουρα ωστόσο υπάρχουν και στην περιοχή σας δημοτικές βιβλιοθήκες. Μία επίσκεψη θα βοηθήσει το παιδί να δει πως λειτουργεί ο χώρος, πως μπορεί να δανειστεί βιβλία αλλά και να κάνει δράσεις σε αυτόν π.χ. παρουσιάσεις βιβλίων μέσα από παιχνίδια.

Ο σπουδαίος ρόλος της ανάγνωσης, σε μικρούς και μεγάλους, καλλιεργεί την φαντασία και τη δημιουργική σκέψη. Μη χάσετε την ευκαιρία να ενισχύσετε κι αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά σας!

Είναι μία συνήθεια που μπορεί να γίνει λατρεία.

Δείτε επίσης: Πρέπει να μάθει γραφή και ανάγνωση ένα παιδί από το Νηπιαγωγείο;

Προτάσεις παιδικών βιβλίων

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σημασία του χαμόγελου στην ανάπτυξη του παιδιού

Χαμόγελο, ένα μειδίαμα στο πρόσωπο, μία ελαφριά έκφραση, κυρίως του στόματος και των ματιών, χωρίς φωνή. Κάτι τόσο απλό αλλά τόσο σπουδαίο, ...

Δημοφιλή Άρθρα