Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Το οικογενειακό τραπέζι


  Το οικογενειακό τραπέζι είναι ένας θεσμός που έχει ρίζες από παλιά, όπου η οικογένεια δεν καθόταν  στο τραπέζι για φαγητό εάν δεν είχαν μαζευτεί όλα τα μέλη της. Ήταν ένα είδος ιεροτελεστίας όπου συγκεντρώνονταν όλοι μαζί, προσευχόντουσαν και έπειτα καθόντουσαν να φάνε. Κάτι τέτοιο πλέον συμβαίνει σπάνια, αφού οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας δεν το ευνοούν .
   Ο καθένας τώρα μοιάζει να τρώει το γεύμα του μόνος του, με συντροφιά κάποια τηλεόραση, ένα τάμπλετ ή κινητό. Αυτό ισχύει και για τα πολύ μικρά παιδιά τα οποία δεν τρώνε το μεσημεριανό τους χωρίς την παρέα της Ντόρας της μικρής εξερευνήτριας. Αναζητούν περισσότερο την τηλεοπτική παρέα παρά την συζήτηση με την οικογένεια τους.
  Κατά την γνώμη μου και το οικογενειακό τραπέζι είναι ένας θεσμός που δείχνει ενότητα μέσα στο χάος της κοινωνίας. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει έστω ένα γεύμα ή μια ημέρα όπου η οικογένεια θα τρώει όλη μαζί. Όντας παιδί αυτό ήταν καθημερινή συνήθεια, τώρα περιμένω πώς και πώς κάποιο σαββατοκύριακο για να φάω με την οικογένεια μου αλλά και κάποια γιορτή για να σμίξουμε όλοιι μαζί .

  Μέσα από αυτή την προσωπική μου αναφορά θέλω να τονίσω:
1.      Την σπουδαιότητα της συνήθειας-σταθεράς, όπου η οικογένεια μαζεύεται για να φάει μαζί.
2.      Την δημιουργία όμορφων αναμνήσεων από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια.
3.      Οι γονείς έτσι δεν παραμελούνται ποτέ, ακόμη και όταν τα παιδιά μεγαλώσουν και κάνουν τις δικές τους οικογένειες, υιοθετείτε και διαιωνίζεται ο θεσμός .
4.       Την προσφοράς γαλήνης και χαλάρωσης, αφού μαζεύονται όλοι μαζί, συζητούν για όσα πραγματοποιήθηκαν μέσα στην μέρα, ο ένας συμβουλεύει τον άλλον.
5.      Δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί.

Κατανοώ ως έναν βαθμό την δυσκολία τήρησης της καθημερινής συγκέντρωσης γύρω από το τραπέζι, αφού τα ωράρια δεν συμβαδίζουν. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι το οικογενειακό τραπέζι δεν προσφέρει μόνο τροφή για το σώμα αλλά και για την ψυχή. Είναι θέμα λοιπόν σωστής ιεράρχησης του ποιες είναι οι σημαντικότερες προτεραιότητες μιας οικογένειας. Αν βάλετε στόχο να τρώτε έστω μερικές φορές την εβδομάδα όλοι μαζί ή έστω με τον έναν γονιό, θα το καταφέρετε!


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός
Follow & Like: Teacher's Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα