Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε όλοι στο οικογενειακό τραπέζι;;


   Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε άλλο άρθρο μας*, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την οικογένεια να καταφέρνει να τρώει έστω ένα από τα γεύματα της ημέρας μαζί. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας, δυστυχώς έχουν αντικαταστήσει την συζήτηση στο τραπέζι με την τηλεόραση, που παίζει παιδικά ή ειδήσεις. Στο σημερινό άρθρο θα αναφέρουμε κάποιους από τους «κανόνες του τραπεζιού».
Έτσι:
·         Βοηθάμε όλοι μαζί στο στρώσιμο του τραπεζιού και δεν περιμένουμε απλά το πότε θα είναι έτοιμο για να καθίσουμε.
·         Όταν καθίσουμε στο τραπέζι, κλείνουμε τηλεόραση και όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.
·         Δεν γκρινιάζουμε ούτε φωνάζουμε αν δεν μας αρέσει το φαγητό. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με συζήτηση από την προηγούμενη μέρα ή από το σαββατοκύριακο για το προγραμματισμό «του μενού» της εβδομάδας
·         Δεν ξεκινάει ο καθένας μόνος του να τρώει, περιμένουμε να καθίσουν όλοι. Αυτό δεν είναι μόνο σεβασμός προς το πρόσωπο που δεν έχει καθίσει ακόμη αλλά και προς την «ώρα του φαγητού»
·         Χρησιμοποιώ μαχαιροπίρουνα και πάντα μασάω με κλειστό στόμα. Δεν φτύνω το φαγητό μου ούτε γλύφω τα δάχτυλα μου ή το πιάτο μου.
·         Χρησιμοποιώ την χαρτοπετσέτα μου όταν λερωθώ και όχι το τραπεζομάντηλο.
·         Δεν απομακρύνομαι από το τραπέζι πριν τελειώσω το φαγητό μου και αν είναι δυνατόν περιμένω να ολοκληρώσουν και οι υπόλοιποι.
·         Το γλυκό έρχεται πάντα τελευταίο. Δεν αφήνω το φαγητό μου για να φάω γλυκό.
·         Τέλος, βοηθάω στο μάζεμα του τραπεζιού αλλά και στο πλύσιμο των πιάτων.
   Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αυτονόητα ή σε κάποιους ακόμη και γελοία αλλά δεν είναι. Όλοι μαζί βοηθάμε στο οικογενειακό τραπέζι, δεν τα κάνει όλα μόνο η μαμά ή ο μπαμπάς και οι υπόλοιποι απλά το απολαμβάνουμε. Απολαύστε την στιγμή αυτή όλοι μαζί και μην το βλέπετε ως καταναγκαστικό έργο. Δείτε το ως παιχνίδι, μοιράστε ρόλους και θα με θυμηθείτε!!!





Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός

 Follow & Like :Teacher's Blog

Πηγές:
Κοσμαρίκου Αλεξάνδρα
Παιδίατρος

*Βλέπε σχετικό άρθρο: Το οικογενειακό τραπέζι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου