Σελίδες

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Πρόταση βιβλίου | Το δικό τους ταξίδι

Η απώλεια είναι από μόνη της μια στρεσσογόνα κατάσταση που μπορεί να βιώσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του, και η οποία έπειτα απαιτεί σημαντικότατη ψυχολογική προσαρμογή (BuckleyT., McKinleyS., ToflerG. & BartropR. 2010).

Το πένθος έχει κι αυτό στάδια αποδοχής για μικρούς και μεγάλους. Είναι μια κατάσταση την οποία οφείλουμε να έχουμε προετοιμάσει τα παιδιά μας. Για να γίνει αυτό ομαλά ίσως η απόκτηση κατοικίδιου ζώου να βοηθούσε. Το παιδί έτσι θα παρατηρούσε το μεγάλωμα και σιγά σιγά το σβήσιμο της ζωής. Θα το προετοίμαζε ίσως για την απώλεια στην ζωή.

Πως αντιλαμβάνονται τον θάνατο τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Τα στάδια του πένθους σύμφωνα με την Ross(1997) είναι :

·         Άρνηση (Denial)

·         Θυμός (Aggresion).

·         Διαπραγμάτευση (Bergaining)

·         Κατάθλιψη (Depression)

·         Αποδοχή (Acceptance)

Για να βοηθήσουμε στην προετοιμασία και αποδοχή της απώλειας το βιβλίο «Το δικό τους ταξίδι», της Αργυρώς Πιπίνη και εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μπορεί να γίνει βοηθός μας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Δύο αδέλφια, ο Κοσμάς και η Λουκία, που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τον παππού τους ο καθένας, βιώνουν τις μικρές, ακατανόητες γι αυτούς, αλλαγές στη συμπεριφορά του καθώς εκείνος γερνάει. Κι όταν πια πεθαίνει, ξέρουν βαθιά μέσα τους πως η αγάπη του θα τους συντροφεύει για πάντα.»

«Μία ιστορία για τη δύναμη της μνήμης, για όσους μας ακολουθούν στα όνειρα μας, για τον χρόνο που τρέχοντας σκοντάφτει σε αγαπημένες στιγμές.»

Πρέπει να γίνει κατανοητό πώς και το πένθος είναι κομμάτι του κύκλου της ζωής. Ένα δύσκολη η αποδοχή του αλλά κι αυτό χρειάζεται την προετοιμασία του.

 Πένθος: η απώλεια του σημαντικού άλλου στην παιδική ηλικία

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:Teacher's Blog

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΔΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου