Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς να προάγουμε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών!


Πώς να προάγουμε την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών!



   Όλο και πιο συχνά ακούμε γύρω μας να λέμε, «πρέπει να έχει το ψυχικό σθένος, την ανθεκτικότητα», γνωρίζουμε όμως τι σημαίνει αυτό ; Ή το χρησιμοποιούμε έτσι; Γνωρίζουμε πως εφαρμόζεται στα παιδιά;
   Η ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί μια σειρά ικανοτήτων του ατόμου, οι οποίες του δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Αναλυτικότερα, για να θεωρηθεί ένα παιδί ψυχικά ανθεκτικό θα πρέπει να υπάρχουν δυο προϋποθέσεις: α) να ζει κάτω από στρεσογόνες συνθήκες και β) να είναι προσαρμοσμένο και ψυχολογικά επαρκές στο περιβάλλον που ζει.
   Βασικοί δείκτες της ψυχικής ανθεκτικότητας ενός παιδιού, είναι η σχέση του με άλλα παιδιά, η σχολική του επίδοση, η αυτοεκτίμηση του, η θετική συναισθηματική του διάθεση και η απουσία προβλημάτων συμπεριφοράς.

Όσο αναφορά τον τρόπο που χρησιμοποιείται έχει να κάνει με τρεις τύπους φαινομένων. Πρώτον, με τα θετικά επιτεύγματα των παιδιών, τα οποία ζουν σε οικογένειες «υψηλού» κινδύνου(αλκοολισμός, ναρκωτικά, διαζύγιο). Δεύτερον, με την ικανότητα να ανταπεξέρχεται στις δύσκολες απαιτήσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος και τρίτον, με την αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων (απώλεια, σωματική- λεκτική βία).
Τέλος, το σχολείο είναι αυτό που μπορεί να προάγει την ψυχική ανθεκτικότητα  των παιδιών. Δηλαδή, το σχολείο θα πρέπει να εξασφαλίζει εκείνες τις συνθήκες που προάγουν τις συμπεριφορές και να προωθήσει τις κατάλληλες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και προγράμματα. Τα χαρακτηριστικά που υποβοηθούν την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας είναι τα εξής: η δημιουργία των δεσμών, η ενθάρρυνση της διαδικασίας της μάθησης, σαφή όρια και ανάπτυξη υποστηρικτικών σχέσεων.

Επιμέλεια:
Καλαματιανού Αμαλία
Εκπαιδευτικός



Βιβλιογραφία
Doll, B., Zucker, S., & Brehm, K. (2004/2009 μετ.). Σχολικές τάξεις που προάγουν την ψυχική ανθεκτικότητα: Πώς να δημιουργήσουμε ευνοϊκό περιβάλλον για μάθηση. Αθήνα: Τυπωθήτω-Γιώργος Δαρδανός (Μετ.: Ε. Θεοχαράκη, Επιστ. Επιμ.: Χ. Χατζηχρήστου)




Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Καινούργια σχολική χρονιά… Συμβουλές για το πώς να «εφοδιάσετε» τα παιδιά σας


Καινούργια  σχολική  χρονιά…  Συμβουλές για το πώς να «εφοδιάσετε» τα παιδιά σας

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινάει. Γονείς, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες, δάσκαλοι ετοιμαστείτε!

Αγαπητοί μου γονείς, ακλουθούν μερικές μικρές συμβουλές που είχα και εγώ ως οδηγό  σε όλα μου τα σχολικά χρόνια ως παιδί αλλά και τώρα ως εκπαιδευτικός. Γιατί έτσι με έμαθαν οι γονείς μου…

Εφοδιάστε λοιπόν τα παιδιά σας με αυτοπεποίθηση, πίστη δηλαδή στον εαυτό τους, ότι μπορούν να τα καταφέρουν, σιγουριά και γνώση των δυνατοτήτων τους καθώς και ότι είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί όπως ο καθένας από εμάς.

Η αίσθηση του χιούμορ στο σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι ο καθένας έχει διαφορετικό και πολλές φορές ακόμη και οι δάσκαλοι παρεξηγούνται από τους μαθητές τους, για τα «πειράγματα» τους. Το χιούμορ δεν γίνεται με κακή πρόθεση, ούτε σκοπός του είναι να μας προσβάλλει. Ίσα ίσα που χρειάζεται πού και πού για να ξεφεύγουμε και από την μονοτονία. Οπότε καλό θα ήταν να εξηγήσετε ως γονείς στους μικρούς μας φίλους πως δεν υπάρχει λόγος να παρεξηγούνται συνεχώς, το χιούμορ είναι καλοπροαίρετο.

Ενσυναίσθηση, σπουδαίο πράγμα. Η ικανότητα να μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τι αισθάνεται ο διπλανός μας. Προσπαθήστε να το εξηγήσετε στα παιδιά σας. Είναι δύσκολο να κατακτηθεί, αλλά αξίζει τον κόπο. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά  σας να αναπτύξουν δυνατές φιλίες και υγιείς σχέσεις, αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα τον δικό τους εαυτό και κόσμο.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το σχολείο . Είναι στο χέρι σας. Ξυπνήστε με χαμόγελο, κάντε τις ετοιμασίες για την κάθε μέρα ξεχωριστή και όχι μια βαρετή ρουτίνα ή υποχρέωση.
 Τέλος, σημαντικό είναι να εξηγήσετε στα παιδιά σας (και να εφαρμόζεται μαζί τους), τη έννοια του μοιράζομαι. Ιδιαίτερα στην εποχή την οποία διανύουμε. Δεν έχουν όλοι οι γονείς την δυνατότητα να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με όλο το σχολικό «εξοπλισμό», οπότε θα ήταν πολύ καλό να μπορούν να μοιράζονται οι συμμαθητές μεταξύ τους π.χ. τις μπογιές τους, χωρίς να έρχονται σε δύσκολη θέση.
Όσα προαναφέρθηκαν, είναι οι  δικές μου συμβουλές και προτροπές, ο καθένας από εσάς μπορεί να τα διαχειριστεί και να τα εφαρμόσει όπως επιθυμεί.  Καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε μεν τα παιδιά μας αλλά όχι μόνο μέχρι εκεί……
Εύχομαι καλή σχολική χρονιά, γεμάτη δημιουργικότητα και νέες περιπέτειες  


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα –Μαρία
Εκπαιδευτικός

Follow & Like: Teacher’s Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σπουδαιότητα της σχολικής βιβλιοθήκης

Βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που μπορεί να εγείρει τη φαντασία σου και να ταξιδέψεις σε μέρη πραγματικά αλλά και φανταστικά. Όπου και όπως θες εσύ...

Δημοφιλή Άρθρα