Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Κουτσομπολιό & Παιδί: Πώς να το αποτρέψετε αποτελεσματικά

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κουτσομπολεύουμε. Δηλαδή να σχολιάζουμε αρνητικά και να μεταφέρουμε σε άλλους γεγονότα που αφορούν άλλους ανθρώπους. Η καλλιέργεια του κουτσομπολιού γίνεται από μικρή ηλικία. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διδάξουμε το παιδί μας να μην υιοθετήσει το κουτσομπολιό σαν τρόπο επικοινωνίας. 

Ποτέ το κουτσομπολιό δεν βλάπτει;

Πριν ξεκινήσουμε, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξεχωρίσουμε το κουτσομπολιό από έναν άκακο τρόπο επικοινωνίας μαζί μας. Είναι πολύ λογικό το παιδί μας όταν γυρνά από το σχολείο να θέλει να επικοινωνήσει μαζί μας. Έτσι ο τρόπος του είναι να μεταφέρει όσα συνέβησαν στο σχολείο. Δεν θα πρέπει να εμποδίζουμε το παιδί να μας μιλά για τους συμμαθητές του για το σχολείο καθώς αυτό δεν εμποδίσει την μεταξύ μας σχέση. 

Γιατί τα παιδιά κουτσομπολεύουν;

Όλοι οι άνθρωποι κουτσομπολεύουμε κάποιες στιγμές της ζωής μας. Είναι ένας τρόπος να συνδεθούμε με συνομήλικους και να προστατευόμαστε πολλές φορές από αρνητικές συμπεριφορές. Τα παιδιά όμως συχνά δεν αντιλαμβάνονται ποιο είναι το όριο και πότε ένας σχολιασμός μπορεί να πληγώσει. Οι λόγοι μπορεί να ποικίλουν. Πολλές φορές είναι μία αντιγραφή συμπεριφοράς των γονιών. Εάν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να επικοινωνούν με αυτό τον τρόπο πολλές φορές το αναπαράγουν. Άλλη μία αιτία μπορεί να είναι ένα τύπου τσεκάρισμα των παιδιών μεταξύ τους για να αντιληφθούν πως βλέπουν άλλα άτομα. Επιπλέον, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μίας παρέας. Τα κίνητρα όμως μπορεί να είναι πολύ πιο κακά κάποιες φορές όπως το να θέλει ένα παιδί να πληγώσει ή να αποκλείσει κάποιο άλλο.

Πώς θα αποτρέψω το παιδί μου να κουτσομπολεύει ;

1.Το πιο σημαντικό είναι να λειτουργήσουμε σαν πρότυπο για τα παιδιά. Να προσπαθήσουμε δηλαδή εμείς οι ίδιοι να μην σχολιάζουμε και να μην κουτσομπολεύουμε συναδέλφους,  φίλους ή την οικογένειά

2. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα πρέπει να εξηγήσουμε τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στους άλλους αλλά και σε μας. Το κουτσομπολιό μπορεί να βλάψει τα συναισθήματά των άλλων ανθρώπων καθώς συνήθως δεν έχουν θετική απόχρωση. 

3. Χρειάζεται να καταστήσουμε σαφές πως το κουτσομπολιό δεν διαφέρει πολύ από το bullying. Το να  σχολιάζουν ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους δεν είναι καλύτερο από το να τους προσβάλουμε μπροστά τους. Οι φήμες μπορεί να βλάψουν πολύ την ψυχολογία των ανθρώπων. Ενώ συνήθως είναι ανακρίβειες ή ακόμη και ψέματα. 

4. Επιπλέον, χρειάζεται να φέρουμε αντιμέτωπο το παιδί με τη δική του ευθύνη. Πολλές φορές όταν διαδίδουν φήμες ακόμη και αν η πρόθεσή μας είναι καλή αυτό μπορεί να προκαλέσει διαμάχες και πολλά προβλήματα στους άλλους αλλά και σε εμάς. 

5. Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση. Είναι καλό να φέρουμε το παιδί αντιμέτωπο με το συναίσθημα των άλλων ανθρώπων. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε βάζοντας το παιδί μας να αναλογιστεί πως εκείνο θα ένιωθε εάν το κουτσομπόλευαν. 

6. Δώστε εναλλακτικούς τρόπους στο παιδί. Οι γονείς μπορούν να διδάξουν το παιδί να μένει πιστός στις αξίες του. Μάθετε λοιπόν εναλλακτικούς τρόπους ώστε τα παιδιά να απαντούν σε φήμες. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να πουν «Αυτό δεν με αφορά». Εάν το παιδί μάθει να διακόπτει τις φήμες δύσκολα θα το προσεγγίσουν ξανά για κάτι τέτοιο. 

7. Τις φορές που δεν είναι εύκολο να μην ακούσουν το κουτσομπολιό μπορούν να πουν «Ας αλλάξουμε θέμα, δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει» ή «Γιατί το συζητάμε αυτό; Ποιον θα βοηθήσει»

8. Η επιρροή των συνομηλίκων. Τα παιδιά επηρεάζονται αρκετά εύκολα οπότε καλό θα ήταν να τα ενθαρρύνουμε να κάνουν παρέα με άτομα τα οποία δεν κουτσομπολεύουν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως οι άνθρωποι που αναλώνονται σε αυτό δεν θα σταματήσουν. Και το μόνο σίγουρο είναι πως και το παιδί μας θα βρεθεί στη θέση του ατόμου που σχολιάζεται.

9. Εάν ενημερωθούμε του το παιδί μας κουτσομπολεύει είναι χρήσιμο να μην το κάνουμε να νιώσει ντροπή αλλά να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της συμπεριφοράς. 

Το κουτσομπολιό, εάν το δούμε στο περιεχόμενο του, είναι κατά κύριο λόγο αρνητικός σχολιασμός.

Εάν αναλογιστούμε λίγο βαθύτερα, μπορούμε να εντοπίσουμε τον φθόνο μέσα στην τόσο έντονη ενασχόληση μας με τις ζωές των άλλων. Χρειάζεται λοιπόν κι εμείς οι ίδιοι ως ενήλικες να αναγνωρίζουμε τον φθόνο μας προς τους άλλους ώστε να αντέξουμε να τον χαλιναγωγήσουμε και να τον μετατρέψουμε σε κάτι πιο λειτουργικό και παραγωγικό. Ο φθόνος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο έχουμε όλοι οι άνθρωποι,  αν το αγνοούμε και δεν το αναγνωρίζουμε ώστε να το επεξεργαστούμε μπορεί να επιφέρει ψυχικές δυσκολίες, να μας φέρνει δυσφορία, ανεξήγητη ενασχόληση με άλλους και αρνητικότητα. 

Επιμέλεια:

Αδαμοπούλου Κωνσταντίνα

Ιδρυτικό Μέλος allaboutparents.gr | Positive Parenting

Ψυχολόγος  MSc

Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

Ειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες

Μέλος Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης & Ψυχοθεραπείας (IARPP)

6985810793

adamopouloukonstantina1@gmail.com

 

Αναδημοσίευση από : allaboutparents.gr

Follow & LikeTeacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα