Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει πέσει θύμα Bullying και τι να κάνω;




Πρόσφατα βρέθηκα σε μια συζήτηση μεταξύ μαμάδων οι οποίες σχολίαζαν με σθένος το φαινόμενο του bullying, έτσι θέλοντας για άλλη μια φορά να τονίσω την σπουδαιότητα του φαινομένου αλλά και των χαρακτηριστικών του, αναδημοσιεύω το ακόλουθο άρθρο από το Nancy's Blog (https://www.nancysblog.gr) .



 Έχει χαθεί ο σεβασμός στις ανθρώπινες σχέσεις. Έχει αλλοτριωθεί η κοινωνία. Όλοι σίγουρα θυμόμαστε στο σχολείο κάποιο παιδί που κορόιδευαν οι συμμαθητές μας, μπορεί και εμείς οι ίδιοι να ήμασταν αυτό το παιδί. Κάποιο παιδί διαφορετικό που είχε πέσει θύμα Bullying και δεν είχε όνομα, μόνο παρατσούκλι: «ο χοντρός», «ο αυτιάς», «ο γυαλάκιας» κ.ά.

Μπορεί και οι ίδιοι να ήμασταν αυτό το παιδί. Θα πρέπει εμείς οι ενήλικοι σαν γονείς, συγγενείς, εκπαιδευτικοί να δώσουμε γερές βάσεις στην παιδεία των παιδιών. Διότι η παιδεία μας αντανακλάται στον τρόπο συμπεριφοράς μέσα στα κοινωνικά σύνολα (όπως στο σχολείο, στις εξωσχολικές δραστηριότητες κ.ο.κ.).

Πώς μπορούμε να υποψιαστούμε ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού;

·         Απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο (αντικοινωνικότητα)
·         Σημάδια κακοποίησης
·         Πτώση στη σχολική επίδοση
Τι μπορούμε  να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση;
·         Να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Αυτό επιτυγχάνεται με το διάλογο.
·         Να μάθουμε να ακούμε το παιδί μας, χωρίς να το κρίνουμε και να συζητάμε ειδικά όταν το βλέπουμε προβληματισμένο.
·         Το συμβουλεύουμε όταν δέχεται τέτοια συμπεριφορά να μείνει ήρεμο και να αγνοήσει τα παιδιά που του φέρονται άσχημα. Να προσπαθήσει να μη δείξει θυμό ή φόβο.
·         Ενθαρρύνουμε το παιδί να γίνει μέλος μιας ομάδας. Έτσι θα κάνει νέους φίλους και θα έχει μεγαλύτερη υποστήριξη.
·         Το βοηθάμε να αγαπήσει τον εαυτό του! Το ότι έχει κάτι που δεν έχουν οι άλλοι δεν το κάνει διαφορετικό, αλλά μοναδικό!

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια σκληρή πραγματικότητα για το παιδί- θύμα μιας τέτοιας κατάστασης. Επιτέλους οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για όλα τα κοινωνικά ζητήματα και κυρίως για την διαφορετικότητα κάθε ανθρώπου και το σεβασμό αυτής. Η παιδεία κάθε παιδιού έχει σαν αφετηρία του το σπίτι του, άρα οφείλουμε ως γονείς να δώσουμε την ανάλογη παιδεία στα παιδιά μας.

 Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Αναδημοσίευση : Nancy' s Blog

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Γιατί δεν κάνει τα παιδιά μας να τρώνε πολλά γλυκά;


Γιατί δεν κάνει τα παιδιά μας να τρώνε πολλά γλυκά;


  Γλυκά = ζάχαρη. Ένας τεράστιος πειρασμός για μικρούς και μεγάλους. Ποιος δεν λατρεύει την γεύση της σοκολάτας; Όμως κάνουμε σωστά να δίνουμε στα παιδιά μας γλυκά; Τους προσφέρουμε κάτι στις διατροφικές τους συνήθειες; Είναι μια κατάσταση που παιδεύει τους γονείς ιδιαίτερα αν και οι ίδιοι λατρεύουν τα γλυκά. 
  Η αυξημένη κατανάλωση γλυκών προκαλεί αύξηση βάρους, καρδιαγγειακά προβλήματα , αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης καθώς μπορεί να προκαλέσει και παχυσαρκία. Επιπλέον εγκυμονούν κίνδυνοι σχετικά με την σωστή ανάπτυξη των παιδιών αλλά και προβλήματα που ίσως φανούν σε μεγαλύτερη ηλικία.
  Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα άρθρα μας, οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους. Δεν μπορούμε δηλαδή να απαγορεύουμε και να τιμωρούμε τα παιδιά που τρώνε γλυκά και εμείς ανεπηρέαστοι  να τα απολαμβάνουμε χωρίς φραγμούς και δισταγμούς. Μόνο και μόνο επειδή είμαστε οι ενήλικες.   

  Συμβουλές λοιπόν προς τους γονείς:

·         Αρχικά μην τάζεται στα παιδιά γλυκά για να φάνε το φαγητό τους. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό πως το επιδόρπιο είναι ένα γεύμα που καταναλώνεται πάντα μετά το φαγητό μας, ποτέ με άδειο στομάχι και πάντα σε μικρή ποσότητα.
·         Καλό είναι να εξηγήσετε στους μικρούς μας φίλους, πως το στομάχι τους δεν είναι κάδος απορριμμάτων, γι’ αυτό να είναι επιλεκτικοί για το τι πρέπει και τι όχι να καταναλώνουν.
·         Ας μην ξεχνάμε την φθορά που προκαλεί η ζάχαρη στα δόντια.  
·         Είναι προτιμότερο να δώσετε στο παιδί για παράδειγμα μια μικρή σοκολάτα και να την καταναλώσει ολόκληρη, παρά ένα μικρό κομμάτι από μια μεγάλη. Διότι ο πειρασμός συνεχίζει να υπάρχει και η επιθυμία να καταναλωθεί εντείνεται. 
·         Σαν γενική κατεύθυνση, το γλυκό ποτέ δεν συστήνεται στα παιδιά, απλά επιτρέπεται η κατανάλωσή του, γι’ αυτό προσπαθήστε η κατανάλωση του να είναι σε μικρά και όχι τακτά χρονικά διαστήματα.
·         Προσπαθήστε να περιορίσετε την ζάχαρη στην καθημερινότητα των παιδιών σας καθώς και να την αντικαταστήσετε με υγιεινά σνακ. Για παράδειγμα, αντί για μια σοκολάτα, μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας μια φέτα ψωμί με μέλι και ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι. Το παιδί έτσι θα λάβει την σωστή ποσότητα σε ζάχαρη καθώς και σε φυσικά σάκχαρα, όχι κορεσμένα.
·         Εντάξτε τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή τους -όπως προανέφερα έτσι προσλαμβάνουν φυσικά σάκχαρα-.
·         Επιλέξτε προϊόντα που είναι χαμηλά σε ποσότητα ζάχαρης (διαβάστε τις ετικέτες με τα συστατικά των προϊόντων).
·          Τέλος, διδάξτε τους πως το γλυκό δεν τους προσφέρει κάποια «super» δύναμη, αλλά προσωρινή ενέργεια, που έπειτα μετατρέπεται σε περιττές και «κακές» θερμίδες.

 Είναι κατανοητό πως οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες είναι δύσκολη υπόθεση γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί από νωρίς στις επιλογές των τροφίμων που κάνετε. Σίγουρα θα έχετε άσχημες αντιδράσεις στην αρχή από τους μικρούς μας φίλους που λατρεύουν τα γλυκά αλλά σιγά σιγά με τα σωστά πρότυπα και χειρισμούς θα πετύχετε ένα υγιή τρόπο ζωής με λιγότερη ζάχαρη. Δεν μιλάμε για την απαγόρευση των γλυκών αλλά για τον περιορισμό αυτών σε έναν αρκετά ικανοποιητικό βαθμό.

Ας μην ξεχνάμε η ζωή έχει την γεύση που της δίνουμε εμείς…..

Επιμέλεια & Σύνταξη : Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός


Πηγές:
Γιώργος Μίλεσης Msc, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιωάννης Χρύσου, Διευθυντής του Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σπουδαιότητα της σχολικής βιβλιοθήκης

Βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που μπορεί να εγείρει τη φαντασία σου και να ταξιδέψεις σε μέρη πραγματικά αλλά και φανταστικά. Όπου και όπως θες εσύ...

Δημοφιλή Άρθρα