Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Μοναχοπαίδια: Μύθοι και αλήθειες

 Μοναχοπαίδια, τυχερά ή άτυχα παιδιά; Καλομαθημένα ή κακομαθημένα; Εγωιστές ή όχι;

Τα περισσότερα ζευγάρια πλέον σύμφωνα με έρευνες επιλέγουν να κάνουν ένα παιδί, είτε λόγω οικονομικής κρίσης, είτε λόγω καριέρας ή για άλλους προσωπικούς λόγους. Είναι αυτό «σωστό» για το παιδί που φέρνουν στον κόσμο; Εσείς τι λέτε; 


Προσωπικά αν και παιδί πενταμελής οικογένειας θεωρώ πως δεν χρειάζεται κανείς να έχει αδέρφια για να αναπτυχθεί κοινωνικά, πνευματικά ή συναισθηματικά. Το σπουδαιότερο είναι να υπάρχει ποιοτική ανάπτυξη στο οικογενειακό περιβάλλον.

1ος Μύθος: Τα μοναχοπαίδια δυσκολεύονται στην κοινωνική προσαρμογή.

Τα μοναχοπαίδια θα δυσκολευτούν στην κοινωνική προσαρμογή αν δεν το καλλιεργήσουν από την οικογένεια. Αν για παράδειγμα δεν συναναστραφούν με συνομήλικα παιδιά, δεν πάνε στην παιδική χαρά  και δεν καλλιεργηθεί η κοινωνικότητα, τότε ναι θα δυσκολευτούν.

2ος Μύθος: Οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί.

Αν οι γονείς έχουν δυσκολευτεί να φέρουν στον κόσμο το παιδί ή κάτι άλλο μπορεί να τους συνέβη πριν έρθει στον κόσμο τότε ναι γίνονται προστατευτικοί, τόσο όσο θα ήταν και με παραπάνω παιδιά.

3ος Μύθος: Τα μοναχοπαίδια είναι εξαρτώμενα από τους γονείς τους.

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη τους γονείς τους, τα μοναχοπαίδια ιδιαίτερα επιζητούν την κοινωνικοποίηση και τις φιλίες ακόμη περισσότερο.

Όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες συναισθηματικές, κοινωνικές, πνευματικές ανάγκες, είτε είναι μοναχοπαίδια είτε όχι. Σκοπός της κάθε οικογένειες είναι να ενισχύσει το παιδί της.

Οι μύθοι λοιπόν είναι για να καταρρίπτονται και οι αλήθειες για να λέγονται. Εσείς γνωρίζετε κάποιο σχετικό μύθο ;

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα