Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Πόσο σημαντικό είναι να λέμε την αλήθεια στα παιδιά μας;

Αλήθεια, αξία ανεκτίμητη ή κάτι υπερεκτιμημένο; Είναι τόσο σημαντικό να λέμε την αλήθεια στα παιδιά μας; Πόσο τα επηρεάζει το ψέμα;

Το γεγονός ότι τα παιδιά πάντα στα μάτια των γονιών θα είναι μικρά δεν σημαίνει ότι το ψέμα δεν τα επηρεάζει. Για να υπάρχει μία όμορφή και υγιείς σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών η αλήθεια είναι σπουδαία αρετή. Βέβαια αυτό προϋποθέτει πως και το ζευγάρι θα έχει μια τέτοια σχέση μεταξύ του.

Λέγοντας την αλήθεια στο παιδί:

-        Το προετοιμάζουμε για τον πραγματικό κόσμο και δεν παραμένει υπερπροστατευμένο στο «οικογενειακό οχυρό» .

-        Μεγαλώνουμε ένα ειλικρινή παιδί και ύστερα ενήλικα.

-        Δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης.

-        Δημιουργούμε φιλικό κλίμα μεταξύ μας.

-        Μαθαίνει τις αξίες της τόλμης και του θάρρους.

-        Δεν φοβάται να μοιραστεί τις δικές του αλήθειες μαζί σας.

Είναι προτιμότερο σε μία ερώτηση του παιδιού σας π.χ. Γιατί η γη κινείται;, να απαντήσετε δεν ξέρω, ας το ψάξουμε μαζί, παρά να πείτε πράγματα που δεν ισχύουν (σας δίνω ένα απλό ερώτημα για να σκεφτείτε τα σύνθετα, π.χ. Πώς ήρθα στον κόσμο;). Κάποιες ερωτήσεις των παιδιών ίσως σας φέρουν σε δύσκολή θέση αλλά μη διστάσετε να απαντήσετε με ειλικρίνεια.

Στην περίπτωση που δεν καταφέρατε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας, μη διστάσετε να πείτε την αλήθεια και όχι δικαιολογίες για «να μη στεναχωρήστε το παιδί». Οι δικαιολογίες θα το πονέσουν περισσότερο. Όταν είστε εσείς ευθείς και αληθινοί απέναντι στα παιδιά το ίδιο θα κάνουν και εκείνα. Αν δυσκολεύεστε με αυτή την συνθήκη μπορείτε να το συζητήσετε ή να ζητήσετε συμβουλή από κάποιον ειδικό ή ακόμη και από τον εκπαιδευτικό της τάξης.

Η αλήθεια είναι σπουδαία αρετή και τρόπος ζωής, δεν πληγώνει όπως υποστηρίζουν κάποιοι ίσα ίσα θεωρώ δημιουργεί πραγματικές σχέσεις και συναισθήματα.

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Διάβασε επίσης: 

Εσύ τηρείς τις υποσχέσεις σου ;

Το παιδί μου λέει ψέματα, τι να κάνω;

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα