Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Τύφλωση & ο ρόλος του σκύλου οδηγού

    Όπως είχαμε αναπτύξει και στο άρθρο: "Η εκπαίδευση παιδιών με σοβαρά προβλήματα όρασης: πρακτική προσέγγιση στο χώρο της διδασκαλίας", τύφλωση είναι η έλλειψη όρασης. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε απώλεια όρασης που δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής.


Έτσι :

·       Μερική τύφλωση σημαίνει ότι το άτομο έχει πολύ περιορισμένη όραση.

·       Πλήρης τύφλωση σημαίνει ότι το άτομο δεν μπορεί να δει τίποτα και δεν βλέπει φως.

Η απώλεια όρασης αναφέρεται στη μερική ή πλήρη απώλεια της όρασης. Μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή εντός μιας χρονικής περιόδου.

   Κάποια αίτια τύφλωσης μπορεί να είναι:

·       Ατυχήματα ή τραυματισμοί στην επιφάνεια του ματιού (όπως χημικά εγκαύματα ή αθλητικά τραύματα)

·       Διαβήτης

·       Γλαύκωμα

·       Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

·       Φραγμένα αιμοφόρα αγγεία

Επιπλοκές πρόωρης γέννησης (οπισθοφακική ινοπλασία)
Επιπλοκές οφθαλμικής επέμβασης
Οπτική νευρίτιδα
Εγκεφαλικό

   Βέβαια όπως όλοι οι άνθρωποι έτσι και οι τυφλοί χρήζουν της βοήθειας και της συμπαράστασης μας, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση τους στο χώρο και την ανεξαρτησία τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ θέλουμε να βοηθήσουμε δημιουργούμε πρόβλημα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθούμε στο σπουδαίο ρόλο των σκύλων οδηγών.

   Οι σκύλοι γίνονται τα μάτια των χειριστών γι’ αυτό είναι σπουδαίο να σεβαστούμε την προσπάθεια ελεύθερης κίνησης τους και όχι να δημιουργούμε εμπόδια της μορφής «Δεν επιτρέπονται οι σκύλοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.» «Τι ωραίο σκυλάκι, να το χαϊδέψω;». Πρέπει να γίνει κατανοητό πως το σκυλί την ώρα που βρίσκεται με τον χειριστή του εργάζεται και οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα το αποπροσανατολίζει από την αρχική εντολή.

   Οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών, προσφέρουν τον ευκολότερο, ασφαλέστερο και ταχύτερο τρόπο μετακίνησης στους ανθρώπους με βλάβη στην όραση. Υπακούν σε εντολές για να προσπερνούν εμπόδια, μπορούν και εντοπίζουν στοιχεία στο χώρο όπως καθίσματα, ταμεία, πόρτες, σκάλες, στάσεις, διαβάσεις, ασανσέρ, κάδους σκουπιδιών κι άλλα πολλά. Έχουν την ικανότητα να κοιτούν ψηλά και να αποφεύγουν έτσι, εμπόδια ύψους που δεν ανιχνεύονται με το λευκό μπαστούνι όπως ταμπέλες, κλαδιά. Έχουν το δικαίωμα να παρακούσουν μια εντολή εάν κρίνουν πως αυτή, είναι εσφαλμένη, «Έξυπνη ανυπακοή», δεδομένου ότι, οι χειριστές τους δεν έχουν οπτική επαφή.

   Ο ρόλος των σκύλων –οδηγών δεν είναι μόνο η συντροφιά αλλά κυρίως η βοήθεια. Ένας λόγος ακόμη δηλαδή να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να βοηθάμε όσους μας χρειάζονται χωρίς να λειτουργούμε ως εμπόδια.

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Διάβασε επίσης: Η εκπαίδευση παιδιών με σοβαρά προβλήματα όρασης: πρακτική προσέγγιση στο χώρο της διδασκαλίας

Δείτε επίσης: YOUR PET SHOW S2E8 - LIBERTY GUIDE DOGS

Πηγές:

https://www.iatronet.gr/

https://www.snf.org/

https://meallamatia.gr/ 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα