Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ο χρόνος στο σπίτι με το παιδί.. Πως να κυλήσει δημιουργικά;


Οι μαθητές μας ήταν από τους πρώτους πολίτες που κλήθηκαν σε αυτή την κρίσιμη και πρωτόγνωρη για όλους μας περίοδο να μείνουν στο σπίτι , τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Επίσης, ήταν και από τους «πρώτους διαδικτυακά εργαζόμενους», αφού το Υπουργείο Υγείας μερίμνησε, ώστε να υποστηριχθεί η διδασκαλία μέσω ειδικής πλατφόρμας αλλά και μέσω της τηλεόρασης. Είναι αναγκαίο λοιπόν για τα παιδιά να δημιουργηθεί μια ευχάριστη καθημερινή ρουτίνα στην οποία να αισθάνονται ασφαλή αλλά να μην παραμένουν αδρανή!

Ας δούμε μερικές ιδέες:
1.      Δημιουργήστε το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα. Κάθε εβδομάδα ή και κάθε μέρα μπορεί να είναι θεματική π.χ η εβδομάδα της κηπουρικής, η εβδομάδα της μαγειρικής ή των επιδιορθώσεων στο σπίτι, όπου το παιδί θα κληθεί μαζί σας να αποκτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες σε δραστηριότητες ευχάριστες και χρήσιμες στην καθημερινότητά του.

2.      Προγραμματίστε τις ώρες του ύπνου. Είναι πολύ πιθανό να έχει απορρυθμιστεί το βιολογικό ρολόι των μικρών μας φίλων, αλλά για να μπορέσουν το σώμα και το μυαλό να είναι ξεκούραστα χρειάζεται προγραμματισμός και τήρηση του ωραρίου του ύπνου.

3.      Γυμναστείτε παρέα! Γιατί όχι και με τη συνοδεία μουσικής! Υπάρχουν άπειρα βίντεο στο Υoutube ακόμα και συνδρομές για τηλε-μαθήματα γυμναστικής. Μπορεί να ακούγεται σε πολλούς κουραστικό ή βαρετό, όμως είναι αδιαμφισβήτητα ευεργετικό για το σώμα και τη διάθεση!

4.      Η ώρα του μαθήματος! Η νέα ηλεκτρονική τάξη είναι σαφώς απλουστευμένη και κυρίως λειτουργεί επαναληπτικά και ενισχυτικά για τις μικρότερες τουλάχιστον σχολικές τάξεις. Αυτή λοιπόν είναι η ευκαιρία να καλυφθούν τα γνωστικά κενά. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η βήμα-βήμα καθημερινή μεθοδική μελέτη των μαθημάτων προσαρμοσμένη στις προθεσμίες των εκπαιδευτικών είναι το κλειδί για την αφιέρωση του δυνατόν λιγότερου χρόνου στην αποτελεσματική μελέτη. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο με το παιδί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να εξοικειωθεί με τον τρόπο λειτουργίας της.

5.      Αλλάξτε τη διακόσμηση του δωματίου του παιδιού. Όσο μεγαλώνει το παιδί έχει την ανάγκη να εκφράζεται με το δικό του τρόπο και να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό χώρο. Κάντε μαζί την αναζήτησή σας και με μικρές οικονομικές επιλογές και με το μεράκι σας θα μεταμορφώσετε το δωμάτιο στον δικό του μικρό επίγειο παράδεισο.

6.      Αν αγαπάτε τα ταξίδια, μεταδώστε την αγάπη αυτή και στα παιδιά σας. Ανατρέξτε στους τουριστικούς σας οδηγούς, στα φωτογραφικά σας άλμπουμ (αυτή είναι και μια ευκαιρία να αφηγηθείτε προσωπικές σας ιστορίες και να δώσετε και κάποιες συμβουλές στο παιδί ώστε να δημιουργήσει τη δική του κουλτούρα και τρόπο οργάνωσης ως ταξιδιώτης). Περιηγηθείτε ηλεκτρονικά σε μουσεία, δείτε σχετικά ντοκιμαντέρ, αναζητήστε μαζί πληροφορίες για τα ήθη και τις παραδόσεις άλλων λαών. Με λίγα λόγια κινητοποιήστε την περιέργεια και την αγάπη του για τον κόσμο!

7.      Ανακαλύψτε δεξιότητες! Δοκιμάστε τις ικανότητές σας στη ζωγραφική, την αγγειοπλαστική, τον χορό. Διασκεδάστε μαζί!

8.      Μικρές βόλτες με το ποδήλατο, λίγο τρέξιμο ή περπάτημα στη φύση δεν είναι ακόμα απαγορευτικές στη χώρα μας, αρκεί να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης και οι αποστάσεις. Καλό θα ήταν να επιδιώκετε την έξοδο σε ώρες που ο συνωστισμός είναι μειωμένος, αφού φυσικά έχετε μαζί την ταυτότητά σας και έχετε στείλει το μήνυμα για τη μετακίνησή σας στο 13033.

9.      Ας γίνουμε πρότυπο για τα παιδιά σας! Σε αυτές τις δύσκολες και ιδιαίτερες μέρες είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Μένουμε σπίτι, προστατεύουμε τους εαυτούς μας και αυτούς που αγαπάμε. Οι άσκοπες μετακινήσεις και οι πολλές ώρες εκτός σπιτιού με εξαίρεση την εργασία είναι σημαντικό να αποφεύγονται. Εξίσου σημαντικό είναι να στρέφουμε το βλέμμα μας στο συνάνθρωπό μας. Βοηθάμε τους ηλικιωμένους γονείς μας, αλλά και τους γείτονές μας. Να θυμάστε πως δεν ανήκει μόνο η λατρεμένη μας Τρίτη Ηλικία στις ευπαθείς ομάδες. Ένα κτύπημα στην πόρτα και η δύναμη της προσφοράς μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο σας αλλά και τον κόσμο όλων των παιδιών. 
Καλό Πάσχα με υγεία στις οικογένειες όλου το κόσμου!

Επιμέλεια:
Χριστίνα Γιαννιώτη,
Φιλόλογος.
Follow & Like: Teacher's Blog

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Ονυχοφαγία: Είναι όντως μία κακιά συνήθεια ;


   Οι περισσότεροι πιστεύουν πως είναι μια κακιά συνήθεια, που υιοθετούν οι μικροί μας φίλοι και το συνεχίζουν και ως ενήλικες. Η αλήθεια όμως διαφέρει αρκετά από αυτό το πιστεύω.


   Η ονυχοφαγία είναι ένα σύμπτωμα άγχους, στρες και συναισθηματικής διαταραχής. Το παιδί που τρώει τα νύχια του βρίσκεται σε μια διαρκή εσωτερική υπερένταση και υποσυνείδητα το εκδηλώνει έτσι. Επίσης, εκδηλώνεται και με υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, συχνοουρία, νυχτερινούς εφιάλτες, φοβίες κ.α. .
   Οι βαθύτερες αιτίες της ονυχοφαγίας μπορεί να στηρίζονται σε κάποιο τραυματικό γεγονός που έχει επηρεάσει το παιδί, σε κάποια υποτιμητική συμπεριφορά στο σχολείο ή το σπίτι και σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί άγχος στο παιδί. Αυτό συμβαίνει διότι συνήθως μέχρι τα 11 τους χρόνια τα παιδιά δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να εκφράσουν την ανησυχία τους, το άγχος, το φόβο και γενικότερα τα συναισθήματά τους. Έτσι αποφασίζουν ασυνείδητα να τα εκτονώσουν κατά αυτό τον τρόπο.
   Αν δεν βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους αυτή η εκτόνωση θα τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;
1.      Μιλήστε στο παιδί προκειμένου να εντοπίσετε την πηγή του άγχους. Να είστε τρυφεροί, δώστε χρόνο, χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
2.      Παρατηρήστε ποιες στιγμές εκδηλώνεται η ονυχοφαγία. Με διακριτικότητα και απόσταση.
3.      Την στιγμή που εκδηλώνει το σύμπτωμα ζητήστε του να κάνει κάτι άλλο ώστε να το ξεχάσει και να σταματήσει.
4.      Αν δεν τα καταφέρετε, απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό. Είναι πιθανό το παιδί να έχει φοβίες ή άλλες ανησυχίες που δεν μπορείτε να αντιληφθείτε.
5.      Οι τιμωρίες ή η στέρηση προνομίων δεν συνιστώνται. Ίσα ίσα που επιβαρύνουν την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.
   Δώστε χρόνο στο παιδί και μη το πιέζετε ή του κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις. Μη διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια του ειδικού. Η ονυχοφαγία έχει βαθύτερα αίτια, δεν είναι μια κακιά συνήθεια.

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός
Follow & Like :Teacher's Blog

Πήγες:

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Η σπουδαιότητα της σχολικής βιβλιοθήκης

Βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που μπορεί να εγείρει τη φαντασία σου και να ταξιδέψεις σε μέρη πραγματικά αλλά και φανταστικά. Όπου και όπως θες εσύ...

Δημοφιλή Άρθρα