Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Πώς να κάνουμε τη μετάβαση του παιδιού πιο εύκολη;

    Με το όρο «μετάβαση» περιγράφουμε το «πέρασμα» από μία οικία κατάσταση σε μία άλλη, άγνωστη.  Το πέρασμα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό είναι μία αλλαγή που αφορά στη ζωή, όχι μόνο του παιδιού αλλά ολόκληρης της οικογένειας.

   Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η θετική ή η αρνητική προσαρμογή του μαθητή στο Δημοτικό Σχολείο εξαρτάται από τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει: κοινωνικές, συναισθηματικές γνωστικές και κινητικές. Αυτές οι δεξιότητες χρησιμεύουν ώστε να μπορέσει το παιδί να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα του κοινωνικού περιβάλλοντος και να αλληλεπιδράσει με αυτό.

   Η φάση της προετοιμασίας του παιδιού για τη μετάβαση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή προσαρμογή, αλλά και περεταίρω εξέλιξή του. Δεν λέει τυχαία ο σοφός λαός πως «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»… Η διαδικασία της προετοιμασίας του μαθητή ονομάζεται από τις κοινωνικές επιστήμες και τις επιστήμες της αγωγής Σχολική ή Μαθησιακή Ετοιμότητα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη Σχολική Ετοιμότητα ενός Νηπίου;

 

   Όταν ένα Νήπιο ετοιμάζεται για τη μετάβασή του στο δημοτικό μας ενδιαφέρει να έχει αναπτύξει ικανοποιητικά γνωστικές ικανότητες, να έχει κατακτήσει προαναγνωστικές, προγραφικές και προμαθηματικές γνώσεις και δεξιότητες καθώς και να έχει καλλιεργήσει την κινητικότητά του (γενική και λεπτή κινητικότητα).

Κάνοντας το πρώτο βήμα

   Αρχικά χρειάζεται να ενημερώσουμε πλήρως τον μαθητή για τις αλλαγές που θα γίνουν στην καθημερινότητά του. Χρειάζεται να μιλήσουμε αρκετά με το παιδί μας και να ακούσουμε όλες τις ανησυχίες του. Βοηθάει πολύ να τονίσουμε πως η αλλαγή του σχολείου και «το μεγάλωμα» είναι μια φυσική διαδικασία. Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσαρμογή των παιδιών παίζει η Σχολική Ετοιμότητα του μαθητή. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν πολλές έρευνες που συνδέουν τη Σχολική Ετοιμότητα με τη ικανότητα του μαθητή να προσαρμοστεί αλλά και με τη σχολική επιτυχία.

Ξεκινώντας με το παιδί μας την προετοιμασία για την Πρώτη τάξη του Δημοτικού είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθούμε πως μπορεί:

 

·        Να οργανώνει και να ταξινομεί πληροφορίες

·        Να βάζει στη σωστή σειρά τις ημέρες, τους μήνες και τις εποχές

·        Να μπορεί να ακολουθεί «περίπλοκες» οδηγίες, για παράδειγμα: κλείσε την τσάντα σου, άφησε το παιχνίδι πάνω στο τραπέζι, πάρε το μπουφάν σου και περίμενέ με στην πόρτα.

·        Να ασχολείται οργανωμένα με μία δραστηριότητα

·        Να έχει θετική στάση για το σχολείο

Πώς μπορώ να ενισχύσω τη Μαθησιακή ή Σχολική Ετοιμότητα του μικρού μαθητή;

   Η σχολική ετοιμότητα ενός μαθητή διαμορφώνεται μέσα από διαφορετικές εμπειρίες εκπαίδευσης – επίσημες και ανεπίσημες. Εμείς, ως γονείς, στο σπίτι μπορούμε να εμπλέκουμε τα παιδιά μας, σε καθημερινές δραστηριότητες που τις κοινωνικές δεξιότητες (συνεργασία, επικοινωνία), τη λογική σκέψη, την ανάληψη πρωτοβουλίας και την κινητικότητά τους. Επιπλέον, φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με ποικίλες περιστάσεις της καθημερινότητας τα ενθαρρύνουμε να ασκούν δεξιότητες όρασης, ακοής, μνήμης, να αναπτύξουν τον λόγο και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

   Χρειάζεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό, συνεπώς δεν χρειάζεται να συγκρίνουμε το παιδί μας με άλλα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό, να υποστηρίζουμε τα παιδιά να εξελίσσονται σταδιακά, ακολουθώντας τον δικό τους χρόνο και τον δικό τους ρυθμό.

Με λίγα λόγια, για να υποστηρίξουμε ένα Νήπιο στο νέο αυτό ξεκίνημα και στη μετάβαση σε εκείνο χρειάζεται να το προετοιμάσουμε σε επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων καθώς και συναισθηματικά. Εξασφαλίζοντας μία καλή επικοινωνία με το παιδί μας μπορούμε να ανακουφίσουμε όλες του τις αγωνίες κατά την προετοιμασία για το νέο ξεκίνημα. Επιπλέον, χρειάζεται να είμαστε ενήμεροι για τις γνώσεις και δεξιότητες που πρέπει να έχει κατακτήσει ώστε να διασφαλίσουμε την ομαλή ένταξή του στο νέο περιβάλλον.

«Η πρόοδος δεν μπορεί να έρθει χωρίς την αλλαγή. Κάθε αλλαγή συνοδεύεται από ένα μεγάλωμα, και, χωρίς μεγάλωμα δεν υπάρχει ζωή»

Gail Sheehy (διασκευή)

 

Επιμέλεια:

Μαρία Κοκκινιώτη

Εκπαιδευτικός – Ειδική Παιδαγωγός

Μindset: Fulfill the Potential

Υποστήριξη Μαθητών και Γονέων

www.mindset.edu.gr

Αναδημοσίευση: https://www.allaboutparents.gr

Follow & Like:Teacher's Blog

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου με το διάβασμα στο σπίτι;

 Η κατανόηση των ασκήσεων είναι ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί αρκετούς μαθητές. Συνήθως το ζήτημα αυτό ξεκινά από το Δημοτικό σχολείο, οπού γονείς και εκπαιδευτικοί δεν δίνουν προσοχή στο γεγονός αυτό και έτσι διαιωνίζεται η κατάσταση. 

Πολύ σημαντικό λοιπόν είναι να δώσουμε κάποιες συμβουλές σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα σε αυτά που δυσκολεύονται, για τον τρόπο που πρέπει να προσεγγίζουν κάθε δραστηριότητα. Γίνεται φανερό πως κάθε γνωστικό αντικείμενο αλλά και σχολική βαθμίδα δουλεύεται διαφορετικά.

Σχετικά με τα μαθήματα στο Δημοτικό σχολείο και αφού έχουν δοθεί οδηγίες από τον εκπαιδευτικό για τον τρόπο λύσης της εκάστοτε άσκησης:

-ο μαθητής διαβάζει την δραστηριότητα αρκετές φορές, συγκεντρωμένος, με σκοπό να την κατανοήσει όχι να την αποστηθίσει.

-αν ενώ ο εκπαιδευτικός έχει δώσει οδηγίες και παρόλα αυτά δεν κατανόησε ζητά επεξηγήσεις.

-διαβάζει ξανά την εργασία του, υπογραμμίζει τα δεδομένα της άσκησης αλλά και τα ζητούμενα.

- ύστερα επιχειρεί να τη λύσει.

Οι περισσότεροι μαθητές στο πρώτο κιόλας βήμα, απογοητεύονται και δεν δοκιμάζουν να λύσουν μόνοι τους την άσκηση. Εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια στην πρώτη κιόλας ανάγνωση.

Στο σημείο αυτό λοιπόν λειτουργούμε βοηθητικά και ενθαρρυντικά. Σε καμία περίπτωση δεν λύνουμε εμείς την άσκηση ή υπαγορεύουμε την λύση. Κάτι τέτοιο οδηγεί τα παιδιά «στην εύκολη λύση» και δεν θα καταβάλλουν καμία προσπάθεια. Δίνουμε μικρά βοηθητικά μηνύματα και ενθαρρύνουμε. Είναι εξίσου σημαντικό οι μαθητές να κατανοήσουν πως δεν έχει τόσο σημασία η λύση, αλλά η προσπάθεια που θα καταβάλλουν για να φτάσουν εκεί.


Δες επίσης:  Σωστή χρήση τετραδίου



Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Τρόποι για να ενισχύσετε αναπτυξιακά το νεογέννητο μωρό σας

Από την έλευσή του το νεογέννητο, ένα μικρό πλάσμα, έχει θολή όραση, επικοινωνεί με το κλάμα, δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του και κουνά...

Δημοφιλή Άρθρα