Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Πόσο σημαντική είναι η εκμάθηση των Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης στην αυτονομία των παιδιών;

 Οι Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης ή Δραστηριότητες Καθημερινής Ζωής σχετίζονται με τις απαραίτητες δεξιότητες που χρειάζεται ένα παιδί να έχει κατακτήσει ανάλογα με την ηλικία του ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και να αυτοεξυπηρετείται.

Είναι σημαντικό, ένα παιδί να εκπαιδευτεί στην κατάκτηση αυτών των δεξιοτήτων καθώς έτσι αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και η οργανωτική του ικανότητα.

Όπως είναι φανερό, τον πρώτο ρόλο σε αυτή την διαδικασία έχουν οι γονείς, που μέσα σε ένα ασφαλή και ενθαρρυντικό περιβάλλον «διδάσκουν» στα παιδιά τους την αυτονομία της καθημερινής διαβίωσης. Επιπλέον, για να μπορέσουν να γενικευθούν οι δεξιότητες αυτές θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε διαφορετικά πλαίσια με διαφορετικούς ανθρώπους, όπως είναι και το σχολικό περιβάλλον.

Τι περιλαμβάνουν οι Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης, ανάλογα την ηλικιακή βαθμίδα του παιδιού;

·       Αυτοφροντίδα

·       Φροντίδα χώρου

·       Χρήση συσκευών

·       Κινητικότητα

·       Δεξιότητες επικοινωνίας

·       Σίτιση

·       Ένδυση-απόδυση

·       Προσωπική υγιεινή (μπάνιο, πλύσιμο χεριών, πλύσιμο δοντιών κ.α.)

·       Χρήση τουαλέτας

·       Προετοιμασία σνακ

·       Κυκλοφοριακή αγωγή

·       Γραφή

·       Ανάγνωση

·       Αγορά προϊόντων κ.α

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πόσο σπουδαία είναι η εκπαίδευση των παιδιών στις Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης, καθώς αυξάνουν το επίπεδο λειτουργικότητας και αυτονομίας τους. Συμμετέχουν σε δράσεις του σπιτιού ή του σχολείου και γεμίζουν αυτοπεποίθηση, ενισχύεται το αίσθημα υπευθυνότητας και οι γονείς αποφεύγουν τυχόν συγκρούσεις με τα παιδιά τους.

Δες επίσης: 


Επιμέλεια άρθρου: Λάλου Σπυριδούλα

Follow & LikeTeacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα