Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Προτάσεις βιβλίων για ευχάριστες διακοπές και όχι μόνο

 Σκοπός του σημερινού άρθρου είναι να σας προτείνει παιδικά και εφηβικά βιβλία για ευχάριστες στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης τα μεσημέρια του καλοκαιριού.

Έτσι λοιπόν το Teachers Blog σας προτείνει:

1.     Θα έδινα τα πάντα

Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου 

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 5+

Θα έδινα τα πάντα για τα χρώματα, για το σχολείο, για ένα και μόνο ποτήρι γάλα, για τα βιβλία, για την ειρήνη και την οικογένεια. Θα έδινα τα πάντα για τη γιαγιά, για τους φίλους, για τον σκύλο, για τον ήλιο και την ελιά. Θα έδινα τα πάντα για πάντα.

«Θα έδινα τα πάντα» αποκαλύπτει μια φωνή, που μπορεί να είναι ένας μικρός ήρωας ή μια μικρή ηρωίδα. Αυτό το «πάντα» περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τον κόσμο γύρω μας.

2.     Είμαι και εγώ δυνατή

Συγγραφέας: Ελίζαμπεθ Τσέλερ

Εκδόσεις: Ψυχογιός 

Ηλικία: 5+

«Αφήστε με να περάσω, σας παρακαλώ!» Η Κατερίνα διστάζει να προχωρήσει. Η Γιώτα κι ο Παντελής, δυο μεγαλύτερα παιδιά του νηπιαγωγείου, της κλείνουν τον δρόμο, τη σπρώχνουν και θέλουν ν’ αρπάξουν την καινούρια, όμορφη τσάντα της. Πόσο θα ήθελε η Κατερίνα ν’ αμυνθεί και να φωνάξει δυνατά για βοήθεια! Αντίθετα κουλουριάζεται φοβισμένη στο έδαφος.

Δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι θαρραλέος και να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Όμως, στο νηπιαγωγείο η Κατερίνα μαθαίνει πως είναι ξεχωριστή και πως μπορεί να είναι περήφανη για τον εαυτό της. Κι αυτό την κάνει δυνατή – τόσο δυνατή, που ούτε η Γιώτα κι ο Παντελής δεν μπορούν να την πειράξουν πια!

3.      Ευτυχώς που υπάρχουν αδέρφια

Συγγραφέας: Dagmar Geisler (ΝΤΑΓKΜΑΡ ΓΚΑΪΣΛΕΡ)

Εκδόσεις: Ψυχογιός  

Ηλικία: 5+

 

Είναι συναρπαστικό ν’ αποκτάς αδελφάκι! Φέρνει όμως κι ένα σωρό αλλαγές. Η Μαίρη το διαπιστώνει όταν γεννιέται ο Ιάκωβος, το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Ευτυχώς που έχει τους φίλους της απ’ το νηπιαγωγείο και μπορεί να μοιραστεί μαζί τους σκέψεις και να δει το θέμα από άλλη σκοπιά.

Το βιβλίο αυτό φωτίζει τις διάφορες πτυχές της ζωής με αδέλφια: τι σημαίνει να είμαι είτε ο μεγαλύτερος είτε ο μικρότερος; Πότε πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και πότε έχω το δικαίωμα να πω ότι αισθάνομαι ριγμένος; Και πώς μπορεί η ζωή με τα αδέλφια να γίνει πιο όμορφη;

 

4.     Μπανταουί, ένα παιδί από την έρημο

Συγγραφέας: Μοχέντ Αλτράντ 

Εκδόσεις: Καλέντης 

Ηλικία: 14+

 

Ο νεαρός Μαγιούφ είναι Μπανταουί, ένας Βεδουίνος της ερήμου. Με τόλμη και θέληση, θα εναντιωθεί στη μοίρα της φυλής του, θα πάει στο σχολείο και θα διακριθεί. Μακριά από την πατρίδα του, σε μια άλλη χώρα, θα εκπληρώσει το όνειρό του για μια διαφορετική ζωή, ώσπου το ποτάμι της μνήμης θα τον γυρίσει πίσω… Βασισμένο στη ζωή του ιδρυτή του Ομίλου Αλτράντ, Μοχέντ Αλτράντ, ο οποίος γεννήθηκε σε μια σκηνή Βεδουίνων, το βιβλίο “Μπανταουί-Ένα παιδί από την έρημο” (Badawi) τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο Plum’Adely και προτείνεται ως ανάγνωσμα στα σχολεία της Γαλλίας και της Αγγλίας.

 

5.  Το λάθος αστέρι


Συγγραφέας: John Green

Εκδόσεις: Λιβάνη

Ηλικία: 14 +

 

"Είμαι ερωτευμένος μαζί σου", επέμεινε.

"Είμαι ερωτευμένος μαζί σου και δε με ενδιαφέρει να στερήσω από τον εαυτό μου την απλή απόλαυση του να λέω αλήθειες. Είμαι ερωτευμένος μαζί σου, και το ξέρω πως ο έρωτας είναι απλώς μια κραυγή στο κενό, πως η λήθη είναι αναπόφευκτη και πως είμαστε όλοι καταδικασμένοι, και θα έρθει η μέρα που ο κόπος μας θα γίνει ξανά σκόνη, ξέρω πως ο ήλιος θα καταπιεί τη μόνη γη που θα αποκτήσουμε, κι είμαι ερωτευμένος μαζί σου". 

Όταν η Χέιζελ συναντά τον Ογκάστους, ανακαλύπτει στο πρόσωπό του ένα αδελφό πνεύμα και μαζί του θα μοιραστεί τους φόβους, τα άγχη, τους προβληματισμούς της, αλλά και μια αγάπη που αγγίζει τις πιο μύχιες γωνιές της ψυχής τους. 

Οι δυο τους με ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ και ωμή ειλικρίνεια θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν από κοινού προσωπικές απαντήσεις σε καθολικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης...

 

6.Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ 


Συγγραφέας : ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ 14η ΙΟΥΝΙΟΥ 1942 ΕΩΣ ΤΗΝ 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944, FRANK ANNE

Εκδόσεις: Πατάκη

Ηλικία: 14+

 

Στην πρώτη έκδοση του ημερολογίου της κόρης του, ο Όττο Φρανκ θεώρησε σκόπιμο να αφαιρέσει ορισμένα αποσπάσματα, τα οποία έκρινε ότι, για διάφορους λόγους, δεν έπρεπε να δημοσιευτούν. Μετά το θάνατό του, το Ίδρυμα 'Αννα Φρανκ της Βασιλείας, ως γενικός κληρονόμος του, αποφάσισε να εκδώσει το ημερολόγιο χωρίς καμιά περικοπή, όπως θα το ήθελε η ίδια η Άννα. Το βιβλίο αυτό είναι η οριστική έκδοση του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, χωρίς περικοπές και επιπλέον με ορισμένες προσθήκες και αλλαγές, που είχε κάνει η ίδια, λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή της, όταν άκουσε στο ραδιόφωνο ότι γραπτά σαν τα δικά της θα δημοσιεύονταν μετά τον πόλεμο ως μαρτυρίες των απλών ανθρώπων για τη ζωή τους κάτω από τη γερμανική κατοχή στην Ολλανδία. Αλλά το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» δεν είναι μόνο η καταγραφή της καθημερινής τραγωδίας των θυμάτων του ναζισμού. Είναι και η έκφραση των ονείρων και των φόβων μιας κοπέλας, που δε διαφέρουν από τα όνειρα και τις ανησυχίες των εφήβων οποιασδήποτε εποχής και οποιασδήποτε χώρας. Και η Άννα Φρανκ δεν είναι μόνο μάρτυρας της θηριωδίας του ανθρώπου, αλλά και ένα σύμβολο πίστης στη θεμελιώδη καλοσύνη και την ανθρωπιά του. Για τους δύο αυτούς λόγους, το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» θα εξακολουθήσει να είναι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για πολλά χρόνια ακόμα, μια προειδοποίηση κι ένα μήνυμα ελπίδας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

7. Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα 

Συγγραφέας: Haddon Mark

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 14+

Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας παράξενος νέος και το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα και το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει ψέματα.

Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό το σκύλο της γειτόνισσάς του κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα, που οδηγούν στη χαμένη από καιρό μητέρα του. Καλείται τώρα να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό «Ποιος σκότωσε το σκύλο»...

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση. 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Follow & Like: Teacher's Blog


Τα βιβλία είναι προτάσεις και όχι προϊόν διαφήμισης!

Η περιγραφή των βιβλίων είναι από το οπισθόφυλλο αυτών.



Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα