Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Τρομερά δίχρονα! Τι θα λέγετε να ταξιδέψουμε λίγο στον κόσμο τους;

   Τρομερά δίχρονα! Τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε λίγο στον κόσμο τους; Είμαι σίγουρη πως αν όχι όλες, οι περισσότερες μανούλες θα έχετε διαβάσει ή θα έχετε ακούσει για τα τρομερά δίχρονα! Η ηλικία όπου το παιδί περνάει την «πρώτη εφηβεία» όπως λένε οι επιστήμονες!

  Εκεί στην ηλικία των 2 ετών όπου το παιδί περνάει από τη μωρουδιακή στη νηπιακή ηλικία. Μία ηλικία όπου ήδη έχει αρχίσει

  • Να περπατάει
  • Να τρέχει
  • Να ζητάει
  • Να επιμένει
  • Να θέλει να είναι ανεξάρτητο

Μία πολύ δύσκολη ηλικία όπου δοκιμάζονται οι αντοχές των γονιών!

Ως μαμά θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την καθημερινότητα μαζί με ένα δίχρονο και ίσως βρούμε κοινά σημεία μπορεί και όχι διότι μη ξεχνάμε πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό!

Δίχρονα και «πρώτη εφηβεία»

  • Εκρήξεις θυμού
  • Γκρίνιες
  • Ξεσπάσματα
  • Κλάματα και τσιρίδες συνοδεύουν την καθημερινότητα

και με το «όχι» σε όλα να έχει γίνει η αγαπημένη λέξη του μικρού μου θησαυρού!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά!

Ξυπνητήρια!

Πετάξτε τα! Απλά. Το γεγονός πως ο ύπνος μειώνεται όταν έρχεται ή μητρότητα στη ζωή μιας γυναίκας είναι κάτι που το γνωρίζουμε καλά. Όταν όμως το παιδί σας θα είναι κοντά στην ηλικία των 2 ετών αντί για το ξυπνητήρι θα έχετε το μικρό σας αγγελούδι να φωνάζει με όλη του τη δύναμη «μαμαααα ελαααα» και θα τσιρίζει όσο εσείς θα προσπαθείτε απεγνωσμένα να ξεκολλήσετε από το μαξιλάρι σας και να τρέξετε κοντά του. Και αφού με τα κόπων και βασάνων θα έχετε σηκωθεί να εύχεστε να μην έχετε πονοκέφαλο, διότι το πρωινό θα μοιάζει με «εφιάλτη».

Παιχνίδι!

Από την ώρα που θα ξυπνάτε μέχρι την ώρα που θα πηγαίνετε ξανά για ύπνο το μυαλό σας δε θα σταματάει να σκέφτεται τρόπους ώστε να κρατήσετε απασχολημένο το μικρό σας πλασματάκι. Εδώ να πω πως δεν θα ασχολείται περισσότερο από 10 λεπτά με τα παιχνίδια του. Βαριούνται τόσο εύκολα που θα πρέπει να κατεβάζεις ιδέες παιχνιδιού ανά δεκάλεπτο.

Φαγητό!

Έχετε στρωμένο τραπεζομάντιλο μόνο στο τραπέζι; Καιρός να αγοράσετε και ένα τεράστιο τραπεζομάντιλο για να καλύψετε όλο το πάτωμα του χώρου στο οποίο θα γευματίζετε! Οι εκρήξεις θυμού που λέγαμε; Θα τα συναντάτε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Θα παρατηρήσετε ψωμάκια να εκτοξεύονται στον αέρα, πιρούνια και κουτάλια να βρίσκουν τη θέση τους στο πάτωμα και το παιδάκι σας να τρώει πηγαίνοντας πέρα δώθε όσο εσύ θα καταβάλλεις τεράστια προσπάθεια να κάτσει όμορφα να τελειώσει το φαγητό του. Πολλές φορές στην ερώτηση πεινάς παιδί μου η απάντηση θα είναι ναι και μόλις σερβίρεις το φαγητό θα σου λέει δε θέλω να φάω.

Ύπνος!

Στο μεσημεριανό υπνάκο θα σας δείχνει πως νυστάζει, θα σας ζητήσει να το βάλετε για ύπνο και όσο εσείς «θα εκτελείτε» την επιθυμία του εκείνο θα τσιρίζει γιατί τελικά θα έχει αλλάξει γνώμη και δε θα θέλει να κοιμηθεί.

Προετοιμασία και έξοδος!

Φροντίστε να ξεκινήσετε να του φοράτε τα ρούχα για την έξοδό σας τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την ώρα που θέλετε να βγείτε. Όση ώρα εσείς θα το λέτε να επιλέξει ποιο μπλουζάκι θέλει να φορέσει εκείνο θα ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που του λέτε. Θα παίξετε «κυνηγητό» και αφού μετά από ώρα έχετε καταφέρει να ντυθεί ξεκινάει ένας άλλος γύρος κυνηγητού αυτή τη φορά εκτός σπιτιού.

Θα σταματάτε σε κάθε βιτρίνα που θα συναντάτε στο δρόμο σας, θα μαζέψετε πετρούλες σταματώντας σε κάθε τετράγωνο, θα θέλει να περπατάει στη μέση του δρόμου έτσι απλά, θα μαζεύετε λουλούδια, ξυλαράκια και οτιδήποτε άλλο του τραβήξει το ενδιαφέρον. Και το κυριότερο θα θέλει να τα κάνει όλα μόνος του χωρίς να του πιάνετε το χεράκι ακόμα και στο δρόμο. Όσο εσείς θα προσπαθείτε να του εξηγήσετε γιατί πρέπει να πιάνει το χέρι σας εκείνο θα επιμένει στην ανεξαρτησία του,  πράγμα λογικό μιας και δεν αντιλαμβάνεται την έννοια του κινδύνου ακόμα. Με αυτά και με εκείνα μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας είτε αυτός λέγεται παιδική χαρά, είτε παιδότοπος είτε οπουδήποτε αλλού θα παρατηρήσετε πως έχει περάσει ήδη μία ώρα.

Μπάνιο

Για καλό και για κακό φορέστε ένα αδιάβροχο κάθε φορά που θα κάνετε μπάνιο το μικρό σας πλασματάκι. Τελειώνοντας τη ρουτίνα καθαριότητας θα είστε μούσκεμα από την κορυφή ως τα νύχια μιας και το μικρό σας είτε θα αποφασίσει να παίξει μπουγέλο μαζί σας είτε θα νευριάζει με κάτι και θα αρχίσει να πετάει νερά με στόχο όχι μόνο εσάς αλλά όλο το μπάνιο.

Βραδινός ύπνος!

Η ώρα που η μαμά λέει «επιτέλους θα κάτσω» ή μήπως όχι; Εδώ τα πράγματα είναι ανάλογα.  Έχοντας ακολουθήσει την καθημερινή ρουτίνα πριν τον ύπνο και πηγαίνοντας το πλασματάκι σας να «πέσει στην αγκαλιά του Μορφέα» μπορεί να υπάρξουν μέρες όπου θα κοιμάται μετά από ένα τέταρτο με ένα παραμύθι ή ένα τραγουδάκι, θα υπάρξουν όμως και μέρες που θα θυμάται πως θέλει να του πείτε ότι τραγουδάκια ξέρετε, θα θυμηθεί πως πεινάει, πως διψάει, πως θέλει να παίξει, πως θέλει απλά να κάθεται με αποτέλεσμα να είσαι στο δωμάτιό του πάνω από μία ώρα προσπαθώντας με όση ηρεμία γίνεται να του εξηγείς πως είναι η ώρα για ύπνο.

   Να πούμε επίσης πως μέσα στην ημέρα θα ακούτε άπειρες φορές τη λέξη μαμά,τις περισσότερες φορές το πλασματάκι σας δε θα σας θέλει κάτι πέρα από το να ακούσει τη φωνή σας!

Και κάπου εκεί που παλεύεις να ανταπεξέλθεις στις δοκιμασίες υπομονής στις οποίες σε έχει υποβάλλει το παιδί σου και δίνεις τεράστιο αγώνα να κρατήσεις τη ψυχραιμία σου  συνειδητοποιείς πως το μικρό σου πλασματάκι μεγαλώνει και θέλει να εξερευνήσει και να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του. Διαπιστώνεις πως το μόνο που ζητάει είναι να τον αφήσεις να είναι ανεξάρτητος, να παίρνει πρωτοβουλίες, να διεκδικεί το δικαίωμα της γνώμης και των θέλω του!

Ο θυμός, τα νεύρα, το κλάμα, η γκρίνια είναι ο τρόπος που έχει το ώστε να εκφράζει τα συναισθήματα του μιας και δεν έχει αναπτύξει το λόγο του πλήρες ώστε να σου πει με λέξεις τα όσα νιώθει.

Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι και για τα μικρά μας αγγελούδια να αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στα τόσα νέα μηνύματα που λαμβάνουν καθημερινά και τι αγώνα δίνουν μεταξύ της προσκόλλησης που έχουν μαζί μας και τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας τους! Δεν έχουν μάθει ακόμα πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους!

Ούτε για εκείνα είναι εύκολη όλη αυτή η φάση της «πρώτης εφηβείας»!

Τα μικρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και οι στιγμές αυτές μαζί τους, σύντομα θα είναι μία μακρινή ανάμνηση. Βλέποντας τα να μεγαλώνουν θα θυμόμαστε με νοσταλγία όλα εκείνα που τώρα μας φαίνονται δύσκολα και που πολλές φορές μας κάνουν να κλαίμε από τα νεύρα μας ώστε να μη ξεσπάσουμε πάνω τους.

   Η κάθε ηλικία έχει τις δυσκολίες της. Μπορεί να συναντάμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και πολλές φορές να μη ξέρουμε πώς να ανταπεξέλθουμε στα ξεσπάσματα των παιδιών μας, υπάρχουν όμως και χιλιάδες όμορφες στιγμές μέσα στην ημέρα!

  • Το πρωινό ξύπνημα παρέα με το παιδί σου!
  • Το χαμόγελο που συναντάς κάθε πρωί !
  • Τα πιο γλυκά φιλάκια!
  • Οι αμέτρητες αγκαλιές κατά τη διάρκεια της ημέρας!
  • Η λέξη μαμά που βγαίνει από το όμορφο στοματάκι του!
  • Οι καινούριες λέξεις που λέει προσπαθώντας να φτιάξει νέες προτάσεις!

Και πολλές πολλές ακόμη όμορφες στιγμές…είτε είναι δίχρονα, είτε τρίχρονα…

Όσο δύσκολο και αν είναι να είσαι μαμά άλλο τόσο υπέροχο είναι!

Τρομερά δίχρονα! Τι θα λέγατε να ταξιδέψουμε λίγο στον κόσμο τους;

Ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα μοναδικό ταξίδι, με αποσκευές γεμάτα γέλιο, όμορφες στιγμές, μαγεία, αγάπη, εξερεύνηση, ανακάλυψη και υπέροχες αναμνήσεις για το μέλλον που τα δίχρονα πλασματάκια μας θα είναι ενήλικες και εμείς θα καμαρώνουμε το κάθε τους βήμα αναπολώντας όλα αυτά που τώρα μας βγάζουν εκτός εαυτού πολλές φορές! 

Για τα δίχρονα και όχι μόνο η μαγεία να ανακαλύψουν τον κόσμο είναι κάτι μοναδικό ας φορέσουμε το πιο όμορφο χαμόγελό μας, ας βάλουμε τις λέξεις υπομονή και ψυχραιμία στην καθημερινότητά μας και ας ταξιδέψουμε μαζί τους ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω μας από την αρχή. Αυτή τη φορά όμως μέσα από τα δικά τους μάτια!

 


Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Αναδημοσίευση : Nancy's Blog

Follow & Like : Teacher's Blog

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Το παιδί σας αργεί να κοιμηθεί και δεν ξυπνάει για το σχολείο;

    Είναι φανερό πώς οι «διακοπές διαρκείας» που έκαναν τα παιδιά τα έβγαλαν εκτός προγράμματος και δυσκολεύονται ακόμη και τώρα που έχει αρχίσει το σχολείο να συνηθίσουν στους νέους ρυθμούς. Το πρωινό ξύπνημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για πολλά παιδιά αφού δεν κοιμούνται νωρίς το βράδυ.

   Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μαθητές του δημοτικού καλό θα ήταν να κοιμούνται τουλάχιστον στις 9.00 το βράδυ προκειμένου ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα να είναι ξεκούραστα για την επόμενη ημέρα. Εάν δηλαδή σηκώνονται στις 7.00 π.μ. για το σχολείο, θα πρέπει να έχουν κοιμηθεί στις 9.30μ.μ. .

   Το πρόβλημα για τους περισσότερους γονείς είναι: πώς να πείσουν τα παιδιά να κοιμούνται νωρίς το βράδυ, χωρίς γκρίνια, φωνές και απειλές. Πώς θα τα καταφέρετε;

·         Συζητείστε μαζί τους

Ορίζετε τα όρια στο σπίτι. Εξηγήστε τους την σπουδαιότητα του ύπνου και της ξεκούρασης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της επόμενης ημέρας. Μην επιτρέψετε να θέσουν εκείνα τα όρια και να γνωρίζουν ότι θα υποχωρήσετε. Με ήπια φωνή, επανάληψη και ηρεμία θα το πετύχετε.

·         Δώστε τους την επιλογή

Υπάρχει πρόγραμμα ύπνου. Δώστε τους χρόνο να προετοιμαστούν για ύπνο (ντουζ, δόντια, ρούχα για την επόμενη ημέρα, προετοιμασία τσάντας κλπ). Όμως π.χ. 9.15 μ.μ. θα σβήσουν τα φώτα του δωματίου. Στην αρχή θα είναι δύσκολο και θα υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά αν δουν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική θα συνηθίσουν το νέο πρόγραμμα ύπνου.

·         Περιορίστε την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές συνήθως προκαλούν υπερδιέγερση. Για αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγουν τα παιδιά την χρήση κάθε είδους τέτοιας συσκευής για τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάνε για ύπνο. Μια καλή συμβουλή θα ήταν να χρησιμοποιήσετε απαλή μουσική, η οποία βοηθάει στην χαλάρωση του εγκεφάλου. Προτιμήστε μελωδίες και όχι τραγούδια με στίχους.

·         Καλή διατροφή

Η διατροφή γενικότερα είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο που «τα βγάζουμε πέρα» κάθε μέρα. Σχετικά λοιπόν όμως με το βραδινό, πρέπει να είναι ελαφρύ, να μη περιέχει μπαχαρικά, ούτε ζάχαρη και πολύ αλάτι. Αυτά προκαλούν καούρες, υπερδιέγερση και φούσκωμα στο στομάχι που καθυστερούν τον ύπνο.

·         Απογευματινός ύπνος

Όσο κουρασμένο και αν είναι το παιδί μη το αφήνετε να κοιμάται το απόγευμα. Αυτό θα προκαλέσει ανατροπή στο πρόγραμμα του. Το διάβασμα θα μετατεθεί για αργότερα και ο βραδινός ύπνος θα καθυστερήσει.

   Είναι φανερό πώς όλο αυτό έχει επιπτώσεις και στην απόδοση του παιδιού στο σχολείο αλλά και στις δραστηριότητες του. Ο μη ποιοτικός και ολοκληρωμένος ύπνος, προκαλεί στο παιδί μία διαρκή κούραση, δυσκολεύεται να παραμείνει συγκεντρωμένο κατά την διάρκεια του μαθήματος, αφαιρείται και νυστάζει διαρκώς. Επίσης, τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά και το παιδί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αφού συχνά υπάρχει γκρίνια και ένταση.

   Είναι φανερό πως στην αρχή θα δυσκολευτείτε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα καθώς ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα που τα παιδιά δεν κοιμόντουσαν ή ξυπνούσαν πολύ νωρίς. Ωστόσο με επιμονή, υπομονή, ηρεμία και όρια θα τα καταφέρετε και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα αλλά και τη σχολική ζωή του παιδιού σας.



Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα