Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Εγκυμοσύνη & Κατοικίδιο ζώο: Τι πρέπει να προσέξετε!

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, περίπου, 88 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν έστω και ένα κατοικίδιο ζώο. Συνεπώς, ακόμη κι αν δεν έχετε είναι πολύ πιθανόν να έρθετε σε επαφή μέσω γνωστών σας ατόμων. Τα πιο κοινά κατοικίδια ζώα είναι η γάτα, ο σκύλος, τα πουλιά, μικρά θηλαστικά, τα ψάρια και τα ερπετά. Σ ’αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για καθένα από αυτά και την αλληλεπίδραση τους με την εγκυμοσύνη.

*Στο τέλος του άρθρου βρίσκονται σε πίνακα οι τρόποι προφύλαξης *

Σκύλος

Από την στιγμή που φροντίζετε για την υγεία τους σκύλου σας (συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο, εμβολιασμοί, σωστή υγιεινή φροντίδα) δεν υπάρχει λόγος άγχους.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι τα αδέσποτα σκυλιά, σκυλιά άλλων ανθρώπων που δεν γνωρίζεται το ιατρικό ιστορικό τους και την συμπεριφορά τους.

Προφυλαχτείτε από επιθετικά σκυλιά, που μπορεί να πηδήξουν πάνω σας, να σας τραυματίσουν με οποιοδήποτε τρόπο.

Γάτα

Mε τις γάτες όπως και τους σκύλους πρέπει να προσέχετε τους μικροτραυματισμούς (δάγκωμα, γρατζουνιά) και τα τσιμπούρια. Αυτό όμως που τονίζεται συχνά στην περίπτωση της γάτας είναι ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.

Μη σας τρομάζει η λέξη, καθώς η τοξοπλάσμωση αποτελεί μία πολύ κοινή λοίμωξη, στην οποία μπορεί να έχετε εκτεθεί ήδη οι περισσότερες. Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από το παράσιτο κατά το παρελθόν, πιθανότατα να έχουν αντισώματα δια βίου. Συνήθως είναι ασυμπτωματικοί.

Στην Ελλάδα συνίσταται από την ΕΜΓΕ (Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία) ο έλεγχος αντισωμάτων κατά τον προγεννητικό έλεγχο. Σε περίπτωση νόσησης αντιμετωπίζεται κατάλληλα.

Πώς μεταδίδεται;

Το παράσιτο μεταδίδεται στις γάτες τρώγοντας μολυσμένα τρωκτικά, πουλιά ή άλλα μικρά ζώα. Στη συνέχεια περνά στις ακαθαρσίες τους, όπου μπορεί να ανιχνεύεται έως και 3 εβδομάδες μετά την μόλυνση. Στον άνθρωπο μεταδίδεται, συνήθως, μέσω επαφής με τα περιττώματα της μολυσμένης γάτας.

Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης της εγκύου κυμαίνεται από 1 έως 8 ανά 1000 επίνοσες (που νοσούν πρώτη φορά) γυναίκες. Έχει παρατηρηθεί ότι η πιθανότητα μετάδοσης του παρασίτου στο έμβρυο αυξάνεται όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Όσο νωρίτερα, όμως, προσβληθεί τόσο σοβαρότερες μπορεί να είναι οι συνέπειες.

Τρωκτικά

Τα πιο κοινά κατοικίδια αυτής της κατηγορίας είναι τα ποντίκια, τα χάμστερ, τα ινδικά χοιρίδια και τα κουνέλια. Αυτά τα μικρά θηλαστικά είναι χαριτωμένα και εύκολα στην φροντίδα τους, αλλά μπορεί να μεταφέρουν ορισμένα βακτήρια και μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του LCMV (ιός λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας).

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός διαχέεται στο σάλιο, τα ούρα και τις ακαθαρσίες των μολυσμένων τρωκτικών. Ο μόνος τρόπος να μεταδοθεί σε ένα κατοικίδιο ζώο, είναι να έρθει σε επαφή με ένα άλλο μολυσμένο (πχ άγριο ποντικό). Το μολυσμένο ζώο μεταδίδει έπειτα τον ιό στον άνθρωπο μέσω επαφής με βιολογικά υγρά ,ακόμη και με την εισπνοή ξηρών σωματιδίων από αυτό.

Δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά μόνο στην περίπτωση των εγκύων που το μεταδίδουν στο έμβρυο.

Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Οι συνέπειες που μπορεί να προκληθούν στην υγεία του εμβρύου είναι ανάλογες της περιόδου που θα συμβεί η μόλυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σοβαρές.

Στην ίδια την γυναίκα μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα απλής γρίπης ή να είναι ασυμπτωματική.

Ερπετά και αμφίβια

Σ ’αυτή την κατηγορία ανήκουν οι σαύρες, οι χελώνες, τα φίδια, τα βατράχια που μπορεί να βρεθούν σε αρκετά σπίτια.

Μπορεί να υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η σαλμονέλα μεταδίδεται μόνο μέσω κατανάλωσης μολυσμένων τροφών, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να εντοπιστεί και σε πολλά υγιή ερπετά και αμφίβια.

Τα ζώα είναι ασυμπτωματικά, αλλά οι άνθρωποι όχι.

Πώς μεταδίδεται;

Το βακτήριο της σαλμονέλας μεταδίδεται με επαφή άμεση ή έμμεση, με το ζώο, τα περιττώματά του ή ότι έχει έρθει σε επαφή.

Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η σαλμονέλα προκαλεί πυρετό, διάρροια, εμέτους και στομαχόπονους. Τα συμπτώματα είναι ίδια και στην εγκυμοσύνη. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι στην έγκυο οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρές απ’ ότι σε μία υγιή ενήλικα εκτός εγκυμοσύνη.

Ψάριά

«Είναι σπάνια η πιθανότητα νόσησης από ένα κατοικίδιο ψάρι», αλλά όπως και σε κάθε περίπτωση εκτός εγκυμοσύνης, θα πρέπει να διατηρείται καλή υγιεινή της γυάλας.

Πουλιά

Τα πουλιά μπορούν επίσης να φέρουν κάποιες ζωονοσογόνες λοιμώξεις όπως χλαμύδια, καμπυλοβακτηρίδιο, σαλμονέλα και πρωτόζωα.

Φυσικά όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες του πουλιού. Εφόσον υπάρχει τακτικός έλεγχος στον κτηνίατρο και σωστή φροντίδα, δεν υπάρχει λόγος άγχους.

Λόγω της ευαίσθητης αυτής περιόδου της εγκυμοσύνης είναι λογικό και επόμενο να ανησυχείτε. Για πολλούς από εμάς, το κατοικίδιο ζώο δεν είναι απλώς μία συντροφιά αλλά μέλος της οικογένειας. Από την στιγμή που ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας και υγιεινής δεν υπάρχει λόγος άγχους. Μην εγκαταλείπετε τα ζώα στον δρόμο. Εκφράστε τις ανησυχίες στην μαία και τον γυναικολόγο σας.

 

Επιμέλεια: Ιωάννα Πολακτσίδου

Φοιτήτρια στο τμήμα μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Πιστοποιημένη στην καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση


Follow & LikeTeacher's Blog

Αναδημοσίευση: https://www.allaboutparents.gr




Πηγές:

1.     Prevention CC for DC and. CDC – Toxoplasmosis – General Information – Pregnant Women. Published September 18, 2020. Accessed March 30, 2022. https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/pregnant.html

2.     Συγγενής Τοξοπλάσμωση. Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Accessed March 30, 2022. https://eody.gov.gr/disease/syggenis-toxoplasmosi/

3.     Stull JW, Brophy J, Weese JS. Reducing the risk of pet-associated zoonotic infections. CMAJ. 2015;187(10):736-743. doi:10.1503/cmaj.141020

4.     Salmonella Infection from Frogs, Turtles and Lizards. Accessed March 30, 2022. https://www.health.ny.gov/diseases/communicable/zoonoses/salmonella/amphibian_reptilian_questions_and_answers.htm

5.     Signs and Symptoms | Lymphocytic Choriomeningitis (LCM) | CDC. Published February 26, 2019. Accessed March 30, 2022. https://www.cdc.gov/vhf/lcm/symptoms/index.html

6.     Statistics – FEDIAF. Accessed March 30, 2022. https://www.fediaf.org/who-we-are/european-statistics.html

7.     What are the risks of toxoplasmosis during pregnancy? nhs.uk. Published June 27, 2018. Accessed March 30, 2022. https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-are-the-risks-of-toxoplasmosis-during-pregnancy/

 

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα