Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

Η αλλαγή της παιδικής χαράς

Η παιδική χαρά είναι ένας χώρος εκτόνωσης και χαλάρωσης για τα παιδιά (και τους μεγάλους). Τα παιδιά συνήθως συναντούν εκεί τους φίλους τους, συνομιλούν αλλά κυρίως, παίζουν!

Πολλές φορές έχουμε τονίσει την σπουδαιότητα του παιχνιδιού στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιχνίδι είναι η φύση του παιδιού αφού ακόμη και οι λέξεις έχουν την ίδια ρίζα. Παιδί ίσον παιχνίδι, έκφραση, χαρά, δημιουργικότητα.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε την αλλαγή της παιδικής στο πέρασμα του χρόνου και τον σκοπό αυτής. Παρατηρώντας μια παιδική χαρά παλαιότερης εποχής, θα διακρίνουμε παιχνίδια όπως ιστοί αναρρίχησης, τσουλήθρες, κούνιες, μονόζυγα κ.α. . Στόχος αυτών των παιχνιδιών ήταν και είναι η μυϊκή ενδυνάμωση των παιδιών.

Αντίθετα στις σύγχρονες παιδικές χαρές, συναντάμε σαφώς παιχνίδια μυϊκής ενδυνάμωσης αλλά και πνευματικής-κοινωνικής. Τα παιχνίδια που μπορεί να συναντήσουμε είναι ξύλινα πάζλ, λαβύρινθοι, ξύλινα αυτοκίνητα, καθρέφτες (πλαστικούς), κουτσό, φιδάκι κ.α. .

Ποια είναι λοιπόν τα οφέλη από την εξέλιξη αυτή της παιδικής χαράς;

·       Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων.

·       Δημιουργία των μυών και αύξηση της φυσικής αντοχής.

·       Προώθηση της δια βίου συνήθειας φυσικής δραστηριότητας.

·       Ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας.

·       Ανάπτυξη φιλίας και γνωριμίας με άλλα παιδιά.

·       Ενίσχυση νέων ικανοτήτων.

  • Βελτίωση της αντοχής και της ανθεκτικότητας.
  • Ανάπτυξη της ικανότητας  λήψης αποφάσεων και επίλυσης ενός προβλήματος.

Αυτά και είναι κάποια από τα βασικά οφέλη που προσφέρει η εξέλιξη της παιδικής χαράς στο πέρασμα του χρόνου. Σίγουρα τα παιδιά λαχταρούν το παιχνίδι με φίλους και συνομηλίκους πόσο μάλιστα αν μπουν και οι γονείς σε αυτό… Σκεφτείτε το.  Το παιχνίδι δίνει ζωή!

Επιμέλεια:

Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & LikeTeacher's Blog

Δες επίσης:


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα