Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Επιτραπέζια παιχνίδια για όλη την οικογένεια


   Στο σημερινό άρθρο σκέφτηκα να σας παρουσιάσω κάποια επιτραπέζια παιχνίδια που μπορούν να παίξουν τα παιδιά σας με τους φίλους τους αλλά και ολόκληρη η οικογένεια. Τα παιχνίδια αυτά σκοπό έχουν να διεγείρουν την φαντασία, την σκέψη, να σας προσφέρουν στιγμές χαράς και γέλιου αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις σας.
Μικροί και μεγάλοι θα τα λατρέψετε.


Πάμε να τα δούμε λοιπόν;

1.Brain Boxes

Τα παιχνίδια αυτά αποτελούν μια σειρά από κουτιά γνώσεων. Περιλαμβάνουν κάρτες και μια κλεψύδρα. Αφορούν, την επιστήμη, τον κόσμο, τις πρωτεύουσες του κόσμου, την μυθολογία και άλλα εκπαιδευτικά θέματα.


2.Dixit

Πέντε εικόνες ανοίγουν. Έχουν όλες κάτι κοινό: μια αινιγματική πρόταση. Μια όμως από τις πέντε ανήκει στον αφηγητή. Οι παίκτες θα πρέπει να επιστρατεύσουν τη διορατικότητα και τη λογική τους για να τη βρούνε, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις παγίδες των συμπαικτών τους. Το Dixit είναι ένα ευχάριστο αλλά και συναρπαστικό παιχνίδι γεμάτο εκπλήξεις για την παρέα αλλά και όλη την οικογένεια.

3.Code names

Δυο αντίπαλοι-αρχικατάσκοποι γνωρίζουν την κρυφή ταυτότητα 25 πρακτόρων! Οι συμπαίκτες τους γνωρίζουν τους πράκτορες μόνο από το Κωδικό όνομά τους. Στο Codenames, δυο ομάδες συναγωνίζονται για το ποια θα έρθει πρώτη σε επαφή με όλους τους πράκτορές της. Οι μαντέψουν λέξεις του σωστού χρώματος, αποφεύγοντας αυτές που ανήκουν στην αντίπαλη ομάδα. Και όλοι προσπαθούν να αποφύγουν τον εκτελεστή. Αρχικατάσκοποι δίνουν μονολεκτικές ενδείξεις που μπορεί να αντιστοιχούν σε πολλές λέξεις στο ταμπλό.Οι συμπαίκτες τους προσπαθούν να 
4.Uno
Προσπαθήστε να ξεφορτωθείτε γρήγορα τις κάρτες ταιριάζοντας το χρώμα, αριθμό ή σύμβολο! Χρησιμοποιείστε τις Κάρτες Δράσης εναντίον των αντιπάλων σας για να βγείτε πρώτοι! Και μην ξεχάσετε... όταν μείνετε με μία κάρτα φωνάξτε UNO! Για 2 με 10 παίκτες. Κατάλληλο για παιδιά 7 ετών και άνω.


5.Time’s Up
Για όλη την οικογένεια! Τώρα γονείς και παιδιά μπορούν να παίζουν ΜΑΖΙ! Τι πρέπει να κάνετε; Μέσα σε 3 γύρους, πρέπει να βοηθήσετε τον συνεργάτη σας να μαντέψει τα περισσότερα ζώα, αντικείμενα, επαγγέλματα κλπ. Πώς; Στον 1ο γύρο περιγράφοντας αναλυτικά τη λέξη που βλέπετε στην κάθε κάρτα, στο 2ο γύρο περιγράφοντάς την με μια μόνο λέξη, και στον 3ο δείχνοντάς την με παντομίμα! Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για 4-12 παίκτες. Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 30 λεπτά. Προτεινόμενη ηλικία: 8+ ετών. 



Καλή διασκέδαση…

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία
Εκπαιδευτικός
Follow & LikeTeacher's Blog



Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι η πιο σημαντική τροφή για το παιδί;


   Ο μητρικός θηλασμός είναι ό,τι πολυτιμότερο μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας. Το μητρικό γάλα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας θα πρέπει να είναι η μοναδική τροφή του παιδιού κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Βέβαια είναι επιλογή της κάθε μητέρας εάν θα θηλάσει το παιδί της, εάν θα του δώσει ξένο γάλα ή εάν θα ακολουθήσει μια μικτή διατροφή. Επιλογή της και μέχρι ποια ηλικία θα το θηλάσει.
Πολλές φορές βέβαια ο θηλασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση κι αυτό όταν προκύπτουν κάποιες δυσκολίες. Τέτοιες δυσκολίες είναι:
·         Όταν δεν είναι αρκετό το γάλα
·         Όταν υπάρχει θέμα ανατομικό με τη θηλή
·         Όταν δεν χορταίνει το παιδί
·         Όταν δημιουργούνται πληγές
   Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι δυσκολίες αυτές αντιμετωπίζονται με τη σωστή τοποθέτηση στο στήθος και το συνεχή θηλασμό. Αφού ο θηλασμός έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση. Όσο πιο πολύ θηλάζουμε ,τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται. Με υπομονή και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί ο θηλασμός και να εδραιωθεί ως μέσο σίτισης. Σε περίπτωση που δεν μπορεί μια μητέρα να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες μπορεί να απευθυνθεί σε μια μαία στο μαιευτήριο ή και σε ένα σύμβουλο θηλασμού.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο μητρικός θηλασμός;


   Το μητρικό γάλα είναι ελεύθερο μικροβίων. Είναι αποστειρωμένο από τη φύση του.
Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται προετοιμασία, καθώς είναι στη σωστή θερμοκρασία πάντα. Οπότε δεν χρειάζεται να ζεστάνεις νερό, να πλύνεις και να αποστειρώσεις μπιμπερό. Είναι δωρεάν. Οπότε δεν υφίσταται επιβάρυνση ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Τα αντισώματα από τη μητέρα περνάνε στο βρέφος και το προστατεύουν από λοιμώξεις. Ειδικά το πρωτόγαλα θεωρείται το πρώτο φυσικό εμβόλιο του βρέφους.
   Το μητρικό γάλα περιέχει ένζυμα, τα οποία βοηθούν στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Γι’ αυτό και είναι συχνός ο θηλασμός, διότι μέσα σε 2-3 ώρες έχει χωνευτεί το γάλα από το παιδί. Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών σε σχέση με τα γάλατα σε σκόνη. Δημιουργεί συναισθηματικό δέσιμο στη μητέρα και το παιδί. Ο θηλασμός αποτελεί μια προσωπική στιγμή μεταξύ μητέρας και παιδιού. Δημιουργούνται λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές. Προστατεύεται η μητέρα από την οστεοπόρωση. Μειώνονται οι πιθανότητες καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου .
   Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να προσπαθήσουμε και να προσφέρουμε στο παιδί μας αυτό το πολύτιμο δώρο. Τον μητρικό θηλασμό.
   Δεν είναι πάντα εύκολος. Σε κάποιες των περιπτώσεων επιτυγχάνεται από την πρώτη στιγμή, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις επιτυγχάνεται με δυσκολία και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν εδραιώνεται. Με τον όρο εδραίωση θηλασμού, εννοούμε την αποκλειστική σίτιση του μωρού με μητρικό γάλα. Οι πρώτες 40 μέρες είναι καθοριστικές για την εδραίωση του θηλασμού . Μέσα σε αυτές 40 μέρες δεν επιτρέπεται η πιπίλα.
   Επίσης, θα πρέπει να θηλάζουμε χωρίς ωράρια, στην συχνότητα που επιζητεί το βρέφος και για όση ώρα χρειαστεί. Ο θηλασμός ακολουθεί το νόμο προσφοράς και ζήτησης. Αναμφισβήτητα, όσο περισσότερο θηλάζουμε τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται.
   Εάν δεν θηλάζουμε συχνά και αν δεν αδειάζουμε το γάλα από το στήθος, είναι σαν να δίνουμε την εντολή να μειωθεί το γάλα. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε μειωμένη παραγωγή γάλακτος και το παιδί δεν χορταίνει. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν χορηγούμε γάλα εμπορίου διότι δημιουργείται σύγχυση με τη θηλή του μπιμπερό και τη θηλή του στήθους αλλά, προσπαθούμε να θηλάζουμε συχνά αδειάζοντας πάντα το στήθος.
   Επίσης, σημαντικό στο θηλασμό είναι η σωστή τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος για να είμαστε σίγουρες ότι πίνει γάλα  και δεν «πιπιλάει» απλά το στήθος. Αυτό βέβαια, μπορούμε να το διαπιστώσουμε κι εμείς με τον αν νιώθουμε να «τραβάει»  το στήθος μας και αν είναι βρεγμένα τα χείλη του.
   Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία  ζητάμε να μας καθοδηγήσει μια μαία ή ένας σύμβουλος θηλασμού.

Επιμέλεια: Λίτσα Μπράχου

Αναδημοσίευση :Nancy's Blog
Follow & Like :Teacher's Blog

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Εκπαιδευτική Ρομποτική και οφέλη για τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη δραστηριοποίηση των παιδιών στην εκπαιδευτική Ρομποτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τι ε...

Δημοφιλή Άρθρα