Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Κατασκήνωση και παιδιά: Συμβουλές για σωστή προετοιμασία


   

  Το καλοκαίρι έχει έρθει, τα σχολεία σε λίγες μέρες κλείνουν και ξεκινάει η περίοδος των κατασκηνώσεων. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να πάνε τα παιδιά σε θερινές κατασκηνώσεις, οι οποίες είναι δομημένες με προγράμματα, δίνοντας τους πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν τις γνωστικές και κοινωνικές τους δεξιότητες.
   Πολλές φορές όμως, υπάρχει άγχος ως προς την κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών για την κατασκήνωση.Παρακάτω θα δείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία των παιδιών:
v  Να βρείτε βιβλία σχετικά με την κατασκήνωση και διαβάστε τα μαζί με το παιδί σας.
v  Να συζητήσετε μαζί του σε ποια κατασκήνωση θα ήθελε να πάει.
v  Να δείτε το πρόγραμμα της κατασκήνωσης και τις δραστηριότητες που έχει.
v  Να καταπολεμήσετε το άγχος που μπορεί να αισθάνεται καθώς θα είναι μακριά από το σπίτι του.
v  Να βάλετε στις αποσκευές του ένα ή δύο πράγματα από το σπίτι με τα οποία θα αισθάνεται πιο άνετα.
v  Μπορεί να πάρει μαζί του το αγαπημένο του ζωάκι, παιχνίδι, ή μία φωτογραφία του σπιτιού, ή το αγαπημένο του σεντόνι, για να αισθάνεται πιο οικεία.
v  Να πάρει αντηλιακό και καπέλο απαραίτητα, εξηγώντας του πόσο σημαντικά είναι για την υγεία του.
v  Να επικοινωνήσετε με τον αρχηγό της κατασκήνωσης για τυχόν αλλεργίες, ιατρικές ανάγκες ή άλλες ανησυχίες σας.
v  Εάν έχει μία χρόνια πάθηση, όπως άσθμα ή διαβήτη, χρειάζεται να κάντε μία εξέταση πριν πάει στη κατασκήνωση.
v  Εάν το παιδί έχει μία σοβαρή πάθηση, ίσως είναι καλύτερα να προσπαθήσετε να βρείτε μία κατασκήνωση ειδική για τις ανάγκες του παιδιού.
   Η πιο απλή συμβουλή είναι να ξεκινήσετε νωρίς την προετοιμασία για την κατασκήνωση. Αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για το παιδί να κάνει νέους φίλους, να μάθει καινούργιες δεξιότητες και να έχει για πάντα υπέροχες αναμνήσεις.

Καλαματιανού Αμαλία,
Εκπαιδευτικός
Follow & Like:Teacher's Blog
Βιβλιογραφία
Clark M., Nwokah E. (2011), Play and Learning in Summer Campsfor Children with Special Needs
Feenstra J. (2015), Summer Camp and Positive Youth Development: Program With Romanian Youth

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ιζαντόρα Ντακ: Ένα παραμύθι για τη δύναμη των ονείρων και της ψυχής


   Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια πάπια η Ιζαντόρα. Ήταν κοντή, με μικρά μπλε φτερά μα με ένα βλέμμα σπινθηροβόλο γοητευτικό. Η Ιζαντόρα ζούσε στην πιο ψηλή κορυφή του Γαλάζιου Βουνού στη Λίμνη των Κύκνων. Ήταν άριστη μαθήτρια και ζωγράφος, μα το όνειρό της ήταν ένα… να γίνει χορεύτρια.
   Η διάπλασή της ήταν τέτοια που δεν την βοηθούσε, μα η ψυχή της ήταν δυνατή και ζούσε μόνο για αυτό το όνειρο. Ήθελε να φωνάξει παντού να πει «έχω γεννηθεί για να χορεύω», μα ντρέπονταν. Στο μάθημα του χορού έβλεπε τους κύκνους να χορεύουν όλο χάρη, μα αυτή εισέπραττε μόνο παρατηρήσεις.
    Κάθε φορά που χόρευε και ένα βλέμμα έπεφτε επάνω της, αυτή φοβόταν και έκανε όλο λάθη. Οι κύκνοι την κορόιδευαν και έτσι μια μέρα πήρε την απόφαση να φύγει. Με οδηγό την καρδιά της έκανε ένα μεγάλο ταξίδι. Το ταξίδι δεν ήταν εύκολο, ήταν μακρύ και ατελείωτο, γεμάτο κακουχίες.
   Έφτασε όμως μια μέρα σε ένα τόπο παραμυθένιο.
Εκεί συνάντησε και άλλες πάπιες σαν και αυτή και κάθε λογής πουλιών. Όλοι την υποδέχτηκαν με αγάπη και την βρήκαν πολύ ξεχωριστή. Θα καταφέρει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα; Θα καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους της και γίνει ό,τι ποθεί η ψυχή της; 
   Η Ιζαντόρα Ντακ είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου με εικονογράφηση του Απόστολου Βέττα. Μια ιστορία γεμάτη ευαισθησία και δύναμη που δείχνει πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος του ονείρου, μα αν έχεις ψυχή αξίζει να τον περπατήσεις μέχρι να βγεις νικητής.
Τα μηνύματα είναι διάχυτα στο κείμενο, η γλώσσα είναι λιτή και χωρίς διδακτισμούς.
Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από την χορεύτρια Ιζαντόρα Ντάνκαν, μια από τις σπουδαιότερες χορεύτριες και χορογράφους του 20ου αιώνα.
Ήταν η πρώτη ξυπόλυτη χορεύτρια και γέννησε τον μοντέρνο χορό.
Όπως η ίδια είχε πει:
«Η τέχνη μου δεν είναι παρά μια προσπάθεια να εκφράσω την ύπαρξή μου… Ο χορός γεννιέται από την ανάγκη να πεις αυτό που δεν λέγεται, απ’ την ανάγκη να γνωρίσεις το άγνωστο».



Σύνταξη: Γεωργία Μαυρίδου
Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Follow & LikeTeacher's Blog  &   Nancy's Blog


Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα