Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Πρόωρα μωρά: μικροί ήρωες

Εγκυμοσύνη είναι η περίοδος εκείνη που μια γυναίκα κυοφορεί ένα έμβρυο. Η εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες από τον τελευταίο γυναικείο κύκλο και αναφέρω συνήθως καθώς δεν είναι λίγες οι γυναίκες που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν αυτές τις εβδομάδες και γεννούν νωρίτερα.


Σχετικά με την προωρότητα, θεωρώ πως στο άκουσμα της και μόνο ιστορίες διάφορες ανακαλούνται. Κάθε ζευγάρι έχει φοβηθεί, κάποια μητέρα το έχει ζήσει, ένα μωρό γεννήθηκε και έγινε ήρωας!

 Πρόωρο ονομάζεται κάθε έμβρυο που γεννιέται πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Δίδυμα ή τρίδυμα μωρά συνήθως γεννιούνται πρόωρα, αν ασθενήσει η μητέρα, αν έχει σάκχαρο ή υψηλή πίεση, αν έκανε χρήση ναρκωτικών, κάπνιζε ή έπινε κατά την διάρκεια της κύησης είναι κάποια από τα αίτια που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που τα αίτια μιας πρόωρης γέννησης είναι άγνωστα.

Τι γίνεται αν ένα μωρό έρθει νωρίτερα;

Εννοείται πως όσες ιστορίες κι αν έχεις ακούσει όταν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι εντελώς διαφορετικό. Το κάθε ζευγάρι το βιώνει διαφορετικά και το κάθε βρέφος είναι μοναδικό. Έτσι, το ταξίδι της προωρότητας ξεκινά… το μωρό ανάλογα με την περίπτωση και τις συμβουλές των γιατρών μπαίνει σε θερμοκοιτίδα. Η νέα του κατοικία είναι εκεί, μέχρι να συμπληρώσει τις εβδομάδες που πρέπει για να αναπτυχθεί σωστά και να πάρει το ανάλογο βάρος. Οι γονείς; Ξεκινούν ένα ταξίδι εντελώς διαφορετικό. Δεν επιστρέφουν στο σπίτι με το μωράκι τους στις 2-3 μέρες μετά τον ερχομό του, αλλά βρίσκονται δίπλα του στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών με σύμμαχους τους γιατρούς τους.

Τα πρόωρα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως:

·       Εγκεφαλική παράλυση

·       Αισθητηριακές και κινητικές αναπηρίες

·       Ακόμη και μαθησιακές δυσκολίες

 

Συμπερασματικά, η προωρότητα είναι μία κατάσταση που γεννά ήρωες, γονείς και παιδιά! Την απόλυτη αλήθεια την γνωρίζουν μόνο όσοι το βίωσαν και το βιώνουν. Οι υπόλοιποι είμαστε απλά παρατηρητές!

Με αγάπη και σεβασμό

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:  Teacher's Blog

Δες επίσης: https://www.mitera.gr

https://www.onmed.gr

https://www.iatriko.gr

Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα