Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδία μας να βελτιωθεί στην ορθογραφία;

   Μπορεί κάποιους μαθητές να τους δυσκολεύει η Ιστορία, άλλους τα Μαθηματικά και άλλους η Ορθογραφία. Συχνά οι γονείς προβληματίζονται με το πώς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γίνουν καλύτεροι στην ορθογραφία, γι’ αυτό και εγώ σήμερα σας παραθέτω μικρές συμβουλές:

·         Διασκεδαστικά παιχνίδια

   Το παιχνίδι πάντα ήταν και είναι μέσω έκφρασης, δημιουργίας και εκμάθησης. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη γραφή, όπως τα σταυρόλεξα, η κρεμάλα και άλλα παιχνίδια λέξεων, που είναι διασκεδαστικά για όλους.

·         Διάβασμα

   Με την έννοια διάβασμα δεν εννοούμε μόνο την καθημερινή μελέτη των σχολικών μαθημάτων αλλά την ενασχόληση με κάποιο ελεύθερο ανάγνωσμα. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να μάθει νέες λέξεις καθώς μέσα και από την οπτική επαφή με τις λέξεις δημιουργούνται γνωστικά σχήματα στων εγκέφαλο.

·         Δημιουργήστε έναν χώρο γραφής

   Έχοντας έναν συγκεκριμένο χώρο όπου το παιδί θα μπορεί να γράφει ανενόχλητο, θα έχει καλύτερη συγκέντρωση, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του, τα λεγόμενα «λάθη απροσεξίας».

·         Γράψτε τις δικές σας ιστορίες

   Μια δημιουργική ιδέα για το παιδί είναι να γράφει τις δικές του ιστορίες ή να κρατάει ημερολόγιο. Εκεί η φαντασία αφήνεται ελεύθερη αλλά και η επαφή με το γράψιμο είναι τακτική.

·         Χρόνος

   Για να μάθει ένα παιδί ορθογραφία χρειάζεται χρόνος και επιμονή. Είναι όμως σημαντικό και το ίδιο το παιδί να γνωρίζει ότι είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να το βοηθήσουμε και να του λύσουμε τυχόν απορίες.

   Αν το παιδί σας τα πήγαινε πολύ καλά με την ορθογραφία και ξαφνικά αυτό άρχισε να αλλάζει τότε προτείνω να αναζητήσετε τα βαθύτερα αίτια αυτής της αλλαγής. Ίσως να οφείλεται ακόμη και σε ψυχολογικά αίτια.

 


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like Teacher's Blog

* Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στη Google

 

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Οδηγίες σε περίπτωση σεισμού


   Το φαινόμενο του σεισμού είναι κάτι το οποίο ταράζει τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο χρειάζεται σωστή ενημέρωση, προετοιμασία και ψυχραιμία. Η σωστή προετοιμασία ξεκινάει από το σπίτι αλλά και στο σχολείο για τους μικρούς μας φίλους.

   Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα αναφερθούμε σε κάποιες οδηγίες σε περίπτωση σεισμού, όταν βρισκόμαστε στο σχολείο. Έτσι όταν συμβεί ο σεισμός:
1.      Δεν πανικοβαλλόμαστε, ούτε τρέχουμε.
2.      Δεν βγαίνουμε σε μπαλκόνια, ούτε προσπαθούμε να διαφύγουμε από τα παράθυρα.
3.      Λέμε δυνατά "σεισμός", σε περίπτωση που δεν το αντιλήφθηκαν οι συμμαθητές μας και μπαίνουμε κάτω από το θρανίο.
4.      Όσο είμαστε κάτω από το θρανίο κρατάμε με το ένα χέρι το πόδι του και με το άλλο το κεφάλι μας. Προσέχουμε να μην εξέχουν μέλη μας, σε περίπτωση που πέσει κάτι βαρύ (π.χ. μη πέσει κάποιος σοβάς και χτυπήσουμε τα πόδια μας).
5.      Μένουμε μακριά από γυάλινα και εύθραυστα αντικείμενα, βιβλιοθήκες και παράθυρα.
6.      Αν ο σεισμός μας βρει όρθιο μέσα στην τάξη, πηγαίνουμε και στεκόμαστε κάτω από την κάσα της πόρτας.
7.      Μένουμε αρκετή ώρα εκεί, διότι μπορεί να υπάρξει μετασεισμός.
8.      Ύστερα με σύνθημα του/της δασκάλου/ας πιανόμαστε χέρι χέρι (σε τρενάκι, σε δυάδες) και βγαίνουμε ήρεμα προς το κέντρο του προαυλίου.
9.      Μένουμε μακριά από δέντρα.
10.  Αφού περάσει αρκετή ώρα μπορούμε να περάσουμε στην τάξη μας.
   Εάν εκδηλωθεί ο σεισµός όταν βρισκόμαστε µέσα στο κτίριο του σχολείου: ΜΈΝΟΥΜΕ ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΕΊΜΑΣΤΕ - ΣΚΎΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΌΜΑΣΤΕ.  Εάν εκδηλωθεί ο σεισµός όταν βρισκόμαστε στο προαύλιο: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΌ ΤΑ ΚΤΊΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΔΊΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΑΥΛΊΟΥ.

Να θυμάσαι, να έχεις ψυχραιμία και όλα θα πάνε καλά!


Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία

Εκπαιδευτικός

Follow & Like:Teacher's Blog

Πηγές





Σελίδες

Δημοφιλή άρθρα

Πασχαλινές κατασκευές για το σχολείο🐞

  Οι μέρες για το Πάσχα πλησιάζουν και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς ψάχνουμε κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε παρέα με τα παιδιά στο σ...

Δημοφιλή Άρθρα